NIEUWSMarantz

Marantz Model 10: geïntegreerde versterker van referentieniveau en de eerste van de nieuwe toplijn van componenten

Audiomerk Marantz heeft vandaag de nieuwe 10 Serie aangekondigd, die zal bestaan uit een drietal referentie hifi componenten. De geïntegreerde versterker Model 10 is de eerste van de drie. Later zullen de SACD 10 en Link 10n volgen. Het is de eerste keer dat het merk een nieuwe reeks referentie high-end stereocomponenten uitbrengt sinds 2016.

Marantz Model 10

De nieuwe componenten uit de 10 Serie van Marantz zijn ontwikkeld in vijf jaar uitgebreide samenwerking tussen alle afdelingen van het engineering team in het gerenommeerde Shirakawa Audio Works in Japan. Volgens de fabrikant zijn de nieuwe toestellen een belichaming van ongeëvenaard erfgoed, prestaties en hedendaags luxe design. Gebouwd volgens de meest veeleisende normen, is het ontwerp van elk product geïnspireerd door een aantal van de meest iconische hificomponenten in de legendarische geschiedenis van Marantz, maar tegelijkertijd zorgt de engineering intern ervoor dat elk component zowel echt eigentijds is en klaar om het beste te halen uit de digitale toekomst van hifi.

Het eerste product uit de nieuwe 10 Serie is de Model 10, een geïntegreerde versterker van referentieniveau en het krachtigste model dat Marantz ooit heeft gemaakt. De Model 10 is opgebouwd rond een nieuw ontworpen dual mono symmetrische topologie. Het maakt gebruik van een volledig nieuw verkoperd, drielaags chassis dat is verdeeld in gescheiden compartimenten. Deze is ontworpen voor een volledige scheiding van kritische interne functies. Twee interne compartimenten plus strategisch geplaatste schilden isoleren hoog- en laagvermogencircuits van elkaar en voorkomen dat interne interferentie de prestaties negatief zou kunnen beïnvloeden.

De versterkingscircuits van de De Model 10 zijn nieuw ontworpen. In samenwerking met Purifi heeft Marantz deze ontwikkeld, waarvan er twee worden gebruikt om dual mono werking te bereiken. De Model 10 is volledig gebalanceerd opgebouwd, van ingang tot uitgang, met individuele voedingen voor elk versterkerkanaal en alle line-levelingangscircuits gevoed door een aparte lineaire voedingseenheid. De vervorming is verbazingwekkend laag, d.w.z. 0,05% THD over de hele audioband bij vol vermogen en een orde van grootte beter bij half vermogen,  terwijl een piekstroom van maximaal 30 A een uitzonderlijk dynamisch bereik levert. De frequentierespons is volgens de ontwerpers ongevoelig voor de belastingsimpedantie.

De nieuwe versterkersectie wordt aangestuurd door een geheel nieuw voorversterker ontwerp dat is gebaseerd op de nieuwste generatie HDAM analoge circuits van Marantz. HDAM is een eigen Marantz-technologie die voor het eerst werd geïntroduceerd in de PM-99SE versterker uit 1992 en is ontworpen voor een optimale combinatie van snelheid en signaaltransparantie. De nieuwste versie van HDAM is de best presterende tot nu toe en zorgt ervoor dat de Model 10 alle muzikaliteit heeft waar Marantz versterkers om bekend staan.

Marantz Model 10: 250 Watt per kanaal aan acht Ohm

Als geïntegreerde versterker van referentieklasse heeft de Model 10 een evenredig hoog uitgangsvermogen, t.w. 250 Watt per kanaal bij een impedantie van de aangesloten luidspreker van acht ohm en 500 Watt als de impedantie vier Ohm zou zijn. Als dat vermogen niet genoeg zou zijn, kunnen twee Model 10’s worden samengevoegd. Zo maakt men een superieur stereosysteem met twee tot vier Model 10 versterkers met behulp van Marantz' eigen F.C.B.S (Floating Control Bus System).

Marantz Model 10: aandacht voor details

Ook de kleinste details van Model 10 zijn met de grootste zorg en aandacht ontworpen. Het OLED-display in patrijspoort stijl heeft de vorm van klassieke Marantz-producten. Toch heeft het een moderne twist. Het scherm kan overschakelen naar weergave van het volumeniveau, de geselecteerde ingang en naar een VU-meter-modus. Helderheid en time-out opties van het ronde informatiescherm kunnen ook worden aangepast.

Een ander detail is de aanraking, de tactiele interactie met de Model 10. De volume en ingang keuze knop zijn CNC-bewerkte, gesponnen aluminium knoppen, elk met een eigen lagering voor een soepel gebruik. Ook de afstandsbediening is uniek voor de Model 10, met een aluminium bovenkant in blauwgroene Marantz kleur voor extra stevigheid en een eersteklas gevoel.

De interne details volgen dezelfde standaard. Het prachtige ontwerp van Model 10 is voorzien van een uniek, met gaas bedekt rooster. Het is gegolfd met het iconische, ritmische patroon van Marantz en wordt van binnenuit verlicht. Het resultaat is een versterker als geen ander, een versterker die de luisteraar uitnodigt met de warmte van zowel het ontwerp als het muzikale geluid. Het eindresultaat, in termen van aandacht voor detail en helderheid van lay-out, is net zo voortreffelijk als het klinkt.

Marantz Model 10: zware bouwkwaliteit

Deze bijzondere constructie van de kap wordt aangevuld door hoge kwaliteit componenten in de Model 10. De massief aluminium zijpanelen zijn bijna 16 millimeter dik en bieden een structuur met ultralage resonantie. Aan de voorkant van de versterker wordt de speciale afwerking van het geëxtrudeerde aluminium bedieningspaneel perfect aangevuld door discrete LED-verlichting rondom de versterker, in te stellen met twintig verlichtingsniveaus.

Marantz Model 10: flexibel en veelzijdig

De Model 10 heeft een uitgebreide reeks analoge ingangen, waaronder twee gebalanceerde XLR-ingangen en drie analoge cinch-ingangen. Ook beschikt de Model 10 over een hoogwaardige phono-versterker die geschikt is voor MM-elementen en MC-elementen. Voor MC-elementen biedt de Model 10 drie impedantie-opties.

Voorversterkeruitgangen zijn ook aanwezig, wederom in zowel XLR als cinch. De Model 10 kan ook als eindversterker worden geconfigureerd. Later zal immers in de 10 Serie de Link 10n referentie netwerk audiospeler worden gelanceerd en die heeft zijn eigen volumeregeling. Ten slotte: de Model 10 heeft twee paar luidsprekeruitgangen (A en B) en een hoge kwaliteit hoofdtelefoonuitgang.

Voor de goede orde, de Model 10 heeft geen DA-converter aan boord en heeft dus louter analoge aansluitingen.

Marantz 10 Serie: meer producten uit de 10 Serie zullen volgen

Zoals al even aangestipt zullen kort na lancering van de Model 10 twee andere producten volgen. De eerste is de SACD 10, een SACD-speler van topkwaliteit die is gebouwd volgens dezelfde veeleisende normen. Daarna zal de Link 10n referentie netwerk audiospeler komen.

Het hart van de Link 10n wordt gevormd door Heos, het streaming-platform dat oorspronkelijk is ontwikkeld door zustermerk Denon. Heos kent een uitgebreide functionaliteit. Veeleisende luisteraars kunnen muziek in hoge resolutie streamen met een resolutie tot 24-bit /192 kHz. Muziek die lokaal is opgeslagen op USB-opslagmedia of netwerkschijven (NAS) kan worden afgespeeld tot een resolutie van 32-bit/384 kHz en DSD 4X bit-perfect zonder conversie. De bekende streaming-diensten worden ondersteund en er is multiroom functionaliteit en Bluetooth-connectiviteit.

Marantz Model 10: prijs en leveringsinformatie

De Model 10 is binnenkort verkrijgbaar bij geselecteerde dealers. Voor 14.500 euro gaat hij over de toonbank.

MERK

EDITORS' CHOICE