Verslag persevent Masimo 2025 en interview Andy Kerr (Bowers & Wilkins)

Het jaarlijkse persevent van Bowers & Wilkins, Denon en Marantz vonden afgelopen maand plaats in het nieuwe kantoor aan de Oude Stadsgracht in Eindhoven. Dit kantoor doet niet enkel dienst als kantoorruimte, er zijn meerdere belevingsruimtes in gesitueerd en is ook veel aandacht besteed aan de historie van Bowers & Wilkins, Denon en Marantz. Ben je liefhebber van dit laatste merk dan zul je je hart ophalen met historische componenten die velen van jullie enkel van foto’s zullen herkennen. Ik loop dan ook al snel na binnenkomst met het water in de mond langs de metershoge display die vanaf de vloer van de vierde tot aan het plafond van de vijfde verdieping reikt. Deze stelling is geheel gevuld met gewilde Marantz iconen.

We worden eerst rondgeleid en op verschillende plekken in het pand staan milestones opgesteld, zoals de iconische Bowers & Wilkins Nautilus, Marantz buizenversterkers en uiterst zeldzame compact disk spelers van zowel Denon als Marantz. Ons bezoek staat echter niet zozeer in het teken van het rijke verleden van de merken, maar bovenal in het teken van het nieuwe kantoor en de aankondiging van nieuws over Bowers & Wilkins, Denon, Marantz en HEOS. Laat me eerst met HEOS beginnen, want HEOS krijgt misschien wel een van de belangrijkste updates sinds de recente restyling van de app. Dit is een update waar velen van jullie smachtend op hebben gewacht.

We hebben het al enkele maanden in de wandelgangen vernomen dat er een belangrijke streamingdienst aan HEOS wordt toegevoegd. De enige streamingdienst die nog ontbrak in de HEOS-functionaliteit is natuurlijk Qobuz Connect. Deze was al wel beschikbaar via de Qobuz smartphone app en AirPlay, maar hiermee is de resolutie beperkt tot 24 bit en 48 kilohertz. Met het nieuwe Qobuz Connect geniet je nu dus van muziek in de native resolutie waarin het album door de dienst wordt aangeboden.

HEOS

Het moet gezegd worden, HEOS heeft de afgelopen jaren kosten noch moeite gespaard om de concurrentie aan te gaan met de populaire multiroom streamingplatformen in de markt. Sinds het onder de vleugels is genomen door het huidige moederbedrijf, komt HEOS ultimo 2023 met een belangrijke restyling en worden er bovendien frequent nieuwe features aan toegevoegd. Wat ik persoonlijk een erg goede ontwikkeling vind, is dat alle verbeteringen op software en functionaliteitsgebied hiermee ook automatisch voor de gebruikers van oudere HEOS ondersteunende componenten beschikbaar is.

Trouwe gebruikers die al jaren gebruik maken van het platform en ook geheel gratis over deze extra functionaliteit kunnen beschikken. Mits de bestaande hardware deze functionaliteit ook aankan natuurlijk. Hiermee onderscheidt het HEOS-platform zich van andere populaire multiroom streaming platformen waarvan sommige juist worden gestript van functionaliteit en ondersteuning. Er komen dus mooie HEOS-tijden aan.

Mooie toekomst aan de Horizon

Verleden jaar waren pers en dealers samen op Malta en hebben hier al kortstondig mogen snuffelen aan het nieuwe Marantz Horizon concept. De werkende prototypes waren destijds in het eindstadium van ontwikkeling, maar gaven al wel een goede indruk.

De Horizon is een compleet muzieksysteem dat naadloos in het HEOS-netwerk integreert. Deze kan worden gegroepeerd met een tweede Horizon luidspreker voor een breder stereobeeld, maar ook met een home cinema set van bijvoorbeeld Denon of met een set van Classé. Dat is de kracht van HEOS. Vandaag krijgen we opnieuw een demonstratie van deze luidsprekers en wordt er een tipje van de sluier opgelicht waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. Ik moet in alle eerlijkheid toegeven dat ik onder de indruk ben van het design, de techniek, de slimme details en het sublieme materiaalgebruik.

Dit is dus geen Bowers & Wilkins Zeppelin in een rond camouflagepak, maar een geheel door Marantz technici ontwikkeld muzieksysteem. De geluidskwaliteit? Deze in de Japanse Shirakawa fabriek en door Ogata-San getunede Marantz Horizon speelt op een niveau waar ik een diepe buiging voor maak. | Lees ook onze review

Maatwerk Cinema met
Marantz en Bowers & Wilkins

De mondhoeken hebben geen tijd om droog te worden. Het is namelijk weer watertanden wanneer we de samen met Mutrox geconstrueerde maatwerk bioscoop op de bovenste verdieping van het kantoor inlopen. In de bioscoopruimte is een begeerlijke 11.4.6 Dolby Atmos configuratie ondergebracht en hierbij is gebruik gemaakt van luidsprekers uit de hoogst gepositioneerde inbouwseries van Bowers & Wilkins. De bioscoop wordt aangestuurd door een 17.4-kanaals Marantz AV 10 processor en twee 16-kanaals AMP 10 eindversterkers. De reden waarom er voor twee eindversterkers is gekozen is dat de AMP 10 toestaat de kanalen die veel vermogen vragen kunnen worden gebridged. En als zoiets kan…

Als bron voor media wordt uiteraard Kaleidescape gebruikt. Dit is een high-end streamingdienst waarbij het nieuwste filmmateriaal dat in de bioscoop draait direct al in de hoogst mogelijke beeld- en geluidskwaliteit beschikbaar is voor jouw thuisbioscoop. Welk filmfragment ook wordt opgezet, ik ervaar instant kippenvel.

Productnieuws voor 2025

Bij Denon hebben ze voor 2025 twee nieuwe True-Wireless hoofdtelefoons geïntroduceerd. We hebben onlangs de interessante en zalig klinkende Denon PerL en PerL Pro al mogen verwelkomen en nu is het de beurt aan twee slanke in-ear modellen. De Denon AH-C500W heeft een comfortabel open ontwerp en een maximale accuduur van 24 uur. De van hybride ruisonderdrukking voorziene AH-C840NCW heeft een accuduur van maar liefst 35 uur en is voorzien van siliconen tipjes voor een optimaal draagcomfort. Beide modellen zijn bestand tegen vocht en vuil en worden met een handig laaddoosje geleverd. Is dit alles? Nee, ik mag helaas niet alle nieuwe aan ons voorgestelde producten communiceren, omdat wij de door ons getekende NDA als heilig beschouwen.

Bij het dochtermerk Bowers & Wilkins staat de dag in het teken van de nieuwe PX7. Dit is alweer de derde generatie van dit succesnummer. Deze Bowers & Wilkins PX7 S3, zoals deze draadloos aanstuurbare over-ear hoofdtelefoon met active noise cancelling in al zijn pracht heet, oogt vertrouwd. Toch is nagenoeg alles in de loop van de afgelopen drie jaar aangepast. De DAC en versterking met DSP zijn gescheiden uitgevoerd.

Het motorsysteem van de driver en de ophanging van het membraan is aangepast. Er zijn extra microfoons toegevoegd en de plaatsing hiervan luistert nu naar een 360-graden omgeving voor nog betere noise cancelling prestaties. De hoofdtelefoon is compacter en geheel in “vegan-vriendelijk” leder uitgevoerd. Hierbij is de hoofdband tegenwoordig ook verwisselbaar. Een hele grote plus. Eigenlijk is er maar één onderdeel gelijk gebleven. Dat is het membraan van de driver. We hebben kort naar een stukje muziek geluisterd via deze PX7S3. Dit kan best wel eens een bestseller gaan worden. Lees hier de review van Collega Quintijn.

Nee, dit is niet Quintijn. Maar dit is wel zijn review.

Vervolgens worden ons twee wonderschone AV-componenten getoond die een grote overeenkomst vertonen met de huidige homecinema toppers van Marantz, de AV 10 processor en AMP 10 eindversterker. Dit zijn de nieuwe –tromgeroffel – AV 20 en AMP 20, die we zeer spoedig mogen verwachten. In essentie is deze 20-serie gelijk aan de 10-serie en vult het gat tussen de Cinema 30 en de separates uit de 10-serie in het productprogramma op.

De precieze specificaties zijn me nog niet bekend, maar wanneer ik uitga van de minieme verschillen tussen de AVC-A1H en de nieuwe AVC-A10H van Denon, dan verwacht ik dat de verschillen tussen de 10-serie en de 20-serie eveneens minimaal zullen zijn. Beide 20-ers zien er in elk geval uit om op te vreten en kan niet wachten de modellen te ontvangen voor een uitgebreide review.

Modern classics

Op Malta werden we vorig jaar ook voor het eerst voorgesteld aan de nieuwe 10-series van Marantz. Nu staat deze set hier opgesteld en mogen we hier tot in de diepte over berichten. De gehele serie bestaat uit een Marantz SACD 10 cd-speler, Link 10n streamer-voorversterker en de Model 10 geïntegreerde versterker.

Deze componenten zijn feitelijk het laatst bijgewerkte curriculum vitae van Marantz en hierin is alle kennis en kunde uit het bestaan van het merk samengebracht. De techneuten vertroetelen ons bovendien met de uit elkaar geschroefde Model 10. Tjonge jonge. Beide audiokanalen hebben een strikt gescheiden dual-mono bouwwijze die ook optisch een perfecte symmetrie vertonen. Op plaatjes ziet alles er al fraai uit, maar wanneer ik de losse onderdelen in de hand neem voel ik de precisie waarmee de onderdelen zijn vervaardigd en met welke haast autistische perfectie de PCB-designers zich hebben uitgeleefd. 

Waar ik me nog wel het meest over verbaas is de hoeveelheid aan OFC-koper dat in de 10-serie is verwerkt. Zonder gekheid. Alleen al in de versterker zit meer gewicht aan koper verwerkt dan dat er tegenwoordig in de gas- en waterleidingen van een nieuwbouwhuis wordt gebruikt. Dit zijn componenten waar ik heel gelukkig van word en die waardig zijn de trotse Marantz badge te dragen. Ondanks het drukke programma krijgen we voldoende tijd om op ons gemak muziek te luisteren via dit Marantz-trio op een set Bowers & Wilkins 804D4 luidsprekers. We hebben verschillende muziekalbums via SACD en highres streaming beluisterd. Over de autoriteit en het vriendelijke karakter waarmee de door Ogata-San van Shirakawa Audio Works getunede audiocomponenten de muziek naar me overbrengen ben ik zeer te spreken. Dit. Precies dit is waarom ik, en velen met mij in de vroeg jaren ’90 van het merk Marantz zijn gaan houden. 

Er wordt wel eens gezegd dat Denon en Marantz intern identiek zijn, maar extern een ander jasje aan hebben. Natuurlijk zijn er onderdelen die onverkort worden uitgewisseld zoals de HEOS-module, maar de voedingssectie, inputstages, het signaal pad en de bouwwijze zijn wel degelijk verschillend. Om dit te tonen heeft het team een Marantz AV 10 surround processor en de indrukwekkende Denon AVC-A1H ontdaan van jas en ingewanden om deze aan ons te tonen. Er zijn paralellen, maar zie bovenal duidelijke verschillen in ontwerp- en materiaalkeuze. Even afgezien van het ontbreken van de monolithische eindtrappen bij de AV 10 processor natuurlijk.

Beide merken maken gebruik van een modulaire en symmetrisch ontworpen bouwwijze. Waar Marantz kiest voor gebruik van discreet opgebouwde HDAM-modules en chique materialen omdat het kan, kiest Denon bij de eveneens in de Shirakawa fabrieken ontwikkelde AVC-A1H voor de met hoge precisie vervaardigde geïntegreerde tegenhangers en kiest enkel voor hoogwaardige materialen wanneer dit er in de performance toe doet. Wanneer ik de verschillende uitgebouwde PCB’s uit de Denon AVC-A1H vergelijk met het voor dit jaar geïntroduceerde AVC-A10H topmodel, dan ben ik verbaasd over de gelijkenissen tussen de twee klassementsleiders. Ik ‘mis’ bij de A10H slechts twee eindversterkermodules en een paar centimeter omvang bij de transformator uit de A1H. Deze laatste heeft enkel een licht dieet ondergaan waarmee deze in de A10H iets minder loeizwaar is.

De gelijkenissen tussen de Denon AVC-A1H en AVC-A10H biedt me bovenal inzichten in de designfilosofie die eveneens bij zustermerk Marantz zal worden toegepast. Ik verwacht dat de zojuist aangekondigde Marantz AV 20 en AMP 20 in vergelijking met de AV-componenten uit de 10-serie vergelijkbare verschillen laten zien. Als de 20-serie ten opzichte van de 10-serie en overeenkomsten performance levert als de AVC-A10H ten opzichte van de AVC-A1H, dan kan deze 20-serie nog wel eens een hardloper worden.  

In gesprek met Bowers & Wilkins 

Van Bowers & Wilkins hebben we, anders dan de introductie van de PX7S3, niet veel nieuwtjes om je te melden. Inderdaad. De NDA. Wat wel het vermelden waard is voor onze lezers met octaan 100 in het bloed, is dat de samenwerking met het autofabrikant McLaren na tien jaar is voortgezet. Belangrijker is misschien wel om te melden dat er voor 2025 een aanvullende samenwerking is aangegaan met het succesvolle Formule 1-team, wat bij menigeen voor vele blije gezichten zal zorgen.

Om meer te weten over de plannen van Bowers & Wilkins in 2025 en hierna, nemen we een kort interview met Andy Kerr, Director of Product Marketing af. Andy is een van de langst werkende senior medewerkers bij Bowers & Wilkins. Hiermee is hij niet alleen een wandelende schatkist aan informatie, het is bovenal een uiterst sympathiek persoon die ondertussen kan worden gezien als het hart en de nieren van het bedrijf. Voor een maximale transparantie hebben we dit interview, vrij vertaald, voor jullie aan dit verslag toegevoegd.

Hallo Andy, dank voor dit interview. Voor wie jou nog niet kent. Wie is Andy Kerr eigenlijk?

AK: Wie ik ben? Ah, leuk! Ik heb mijn hele leven al dat er bepaalde liedjes in mijn hoofd blijven hangen. Ik ben altijd met muziek bezig geweest. Ik had, denk ik, de drie primaire passies buiten mijn werk, namelijk muziek, voetbal en auto's. Een hele normale jongen dus, maar er hing altijd wel een liedje in mijn hoofd. Mijn moeder vertelt me verhalen over de begin jaren ‘70 toen ik drie of vier was, dat ik ronddanste als ik naar muziek luisterde. Dus ik denk dat het altijd vanzelfsprekend is geweest dat ik ergens in de muziekindustrie terecht zou komen.

Toen ik acht of negen was, had ik een vriend op school. Hij was Brits, maar zijn ouders kwamen uit Denemarken en hij luisterde veel naar muziek. Zijn ouders waren van die typische stereotype intellectuele ouders uit de jaren ‘70 die hem geen tv lieten kijken. Ze hadden niet eens een tv thuis. In plaats daarvan moedigden ze hem aan om een instrument te bespelen en naar muziek te luisteren. Dit was in 1977, 1978. Ze wisten dat we van ons gespaarde zakgeld platen kochten, maar ze waren zich niet per se bewust van het soort platen dat we kochten. Dus, we luisterden naar, je weet wel, The Jam en The Clash, UK Subs, Jam 69, Dead Kennedys, Sex Pistols en dat soort bands; behoorlijk cool spul. Ik ontwikkelde dus al vroeg een neus voor het ontdekken van muziek.

1982 was een keerpunt voor me toen een familielid overleed en ik een kleine erfenis kreeg waarvan ik mijn eerste hifi-set kocht. Mijn eerste echte hifi-set was een best fraaie set voor die tijd. Ik had een Linn draaitafel, een Rotel versterker en een paar Mission 70 speakers. Dat was best okay toch? Ik weet zeker dat geen van mijn vrienden een hifi-set had. Geweldig natuurlijk omdat ik nu mijn eigen platen af kon spelen. Ik werkte in sportwinkels, op bouwplaatsen en alles om geld te verdienen om platen en hifi te kopen.

Uiteindelijk ging ik op mijn 16e als zaterdagkracht werken in een hifi-winkel in Nottingham omdat dit een goede gelegenheid was om wat op te steken en om hifi componenten uit te proberen. Na het afronden van de universiteit kreeg ik een baan bij What Hi-Fi? Magazine in Groot-Brittannië en had niet durven dromen dat ik hier ooit zou mogen werken. Ze adverteerden voor een redactie assistent, maar dit was eigenlijk de persoon is die enkel de fotograaf helpt. Dus om hifi componenten naar binnen te dragen voor fotografie. Ik had in een hifi-winkel gewerkt, dus ik vond dit geen probleem en besloot er helemaal voor te gaan.

Maar, op hetzelfde moment bedacht ik me ook dat iedereen die het tijdschrift zou lezen, ook naar die baan zou kunnen solliciteren. Ik besloot bewust en heel dapper een hele korte brief te schrijven. Ik schreef zoiets als van: Ik ben de man voor deze baan. Ik kan lopen, praten, lezen, schrijven, mijn eigen naam spellen en ik weet zelfs hoe ik een fatsoenlijke kop koffie moet zetten. Bovendien weet ik het verschil tussen James Taylor en het James Taylor kwartet. Als dit niet voldoet aan de functieomschrijving wat dan wel? Die brief resulteerde in een sollicitatiegesprek en ze vertelden me dat het een toffe en best grappige brief was. Ja, ik ben daar dus gaan werken en omdat ik elke week nieuwe dingen uitprobeerde heb ik hier veel geleerd. Ik nam geregeld spullen mee naar huis en probeerde alles waar ik mijn hand op kon leggen. Dankzij de vele honderden hifi-componenten leerde ik veel over de aard van de verschillende merken. 

1996 was een belangrijk jaar voor me. Toen ontmoette ik de destijds uit Nederland afkomstige marketingdirecteur bij Bowers & Wilkins en werden al snel goede vrienden. Hij was, net als ik, gek op voetbal en in de mid-90’s begon Chelsea FC net interessant te worden. De club had een mix van echte Engelse en een paar buitenlandse spelers. Onze uitgever bij What Hi-Fi? zei, deze jongen is duidelijk gek op voetbal, we moeten hem dus maar eens meenemen. We hebben de kaartjes net geregeld. Toen hij de voetbalkaartjes binnen had realiseerde hij zich, shit, ik weet eigenlijk helemaal niets van voetbal. Dus ging hij snel het kantoor rond en vroeg iedereen: wie van jullie team weet iets van voetbal? Hierop kreeg hij van iedereen het antwoord: die vent.

Dus, help! Daar zit ik als jonkie met mijn uitgever en zo ongeveer de baas van Bowers & Wilkins bij het voetbal. We hebben tijdens de wedstrijd een erg leuke tijd gehad en na een drankje of wat ontstond er een vriendschap. Sindsdien bood hij me zo ongeveer elke keer dat we elkaar zagen een baan aan en uiteindelijk ben ik op zijn aanbod ingegaan. Weet je, ik houd van audio, ik houd van het vak, ik houd van de industrie, ik zit er al in sinds dat ik een kind was in en ik moest dit dus gewoon doen. Vanaf dat moment had ik het geluk dat ik mocht werken op een speciale plek. In het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van SRE (Southwater Research Establishment – Red.)

Andy onderbreekt de sessie en grijpt naar zijn telefoon.

AK: Ik wil je even wat op mijn telefoon laten zien. Ken je deze?
(Andy laat een plaatje van Beaker van de Muppet Show zien – Red.)

Dan vervolgt Andy zijn verhaal.

AK: Dit is al jaren mijn screensaver. Op mijn eerste werkdag vragen ze me in de boardroom bij SRE te komen. Een redelijk kleine kamer, maar om de tafel zitten de senior engineers zoals John Dibb, Stuart Neville, Martial Rousseau en dr. Peter Fryer. Al deze namen, al deze grootheden... Ik keek de tafel rond en ik realiseerde me dat ik overduidelijk de grootste idioot was in de ruimte, alsof ik omringd was door genieën en ik voelde me plots als Beaker van de Muppetshow. Het mooie is wel dat ze allemaal gul zijn met het delen van kennis.

Het zijn dan wel drukke mensen en als je ze lastigvalt is het iets anders, maar als je ze een zinnige vraag stelt, geven ze je een zinnig antwoord. Ik heb hier dus ook weer geweldig veel geleerd. Ze noemden SRE ook wel de University of Sound en om hier te werken voelde als teruggaan naar de universiteit omdat je van zoveel van de deskundige professoren leert en daar is het voor mij allemaal mee begonnen.

Gebruiken jullie referentie opnames uit de Abbey Road Studios om de luidprekers te tunen? 

AK: Ja, het is altijd gebaseerd op referenties, toch? Ik bedoel, er is altijd een bepaalde manier van werken. Een zeer goede vriend van mij, nu de Chief Acoustic Engineer, Steve Pearce, had veel geluk omdat hij de manier van werken heeft geleerd van John Bowers. Hij begon halverwege 1986 bij het bedrijf, dus eigenlijk een jaar voordat John Bowers stierf. Dus, we hebben die directe band en de manier van werken is altijd hetzelfde gebleven. Je verandert één ding tegelijk, slechts één ding. Je kunt niet, als je een luidspreker probeert af te stellen, zeggen, oh, nou, laten we het middengebied en de lage frequenties eruit halen en dan gaan. Je neemt één onderdeel, je meet, je luistert, je evalueert, je verandert het. Is het beter? Is het minder? Als je besluit dat het beter is, oké. Dan ga je verder met het volgende onderdeel en weer verder met het volgende. Dus het is moeizaam, weet je? Je hebt een luidspreker die eruitziet als een luidspreker en functioneert als een luidspreker. Als je kijkt naar de belangrijkste onderdelen binnenin, is dit hetzelfde. Maar om het geheel op het niveau te krijgen dat je wilt bereiken, moet je nog eens drie maanden elk afzonderlijk stukje aanpassen totdat je uiteindelijk de time alignment van elk onderdeel correct hebt.

Wanneer je de onderlinge gebieden binnen de gehele frequentierespons op scheidingsfilter op een correcte wijze in elkaar hebt laten grijpen, krijgt je de gewenste coherentie, de immersie, de dispersie. En dat kost gewoon tijd. Maar de manier waarop we dat doen, voor alle duidelijkheid, is door te luisteren.

Ik hoor dit soms, niet van jullie, maar via sommige media krijg je opmerkingen dat ze niet zo goed of niet mooi vlak meten. Om eerlijk te zijn kan het me niet schelen. Vind je het goed klinken? Ja. Waarom klaag je dan? Weet je, het is net als het presenteren van een wiskundige formule waarmee je de beste maaltijd definieert die je ooit hebt gehad of het beste glas wijn dat je ooit hebt gedronken. Dit zou erg saai zijn.

Weet je, dat wil ik niet doen. We willen dingen creëren die mensen lekker vinden en ik kom hierbij op het punt dat het erom gaat dat je je anders gaat voelen (bij het luisteren naar muziek – Red.). Dus natuurlijk meten we ze binnen bepaalde marges omdat we dat moeten doen. Maar het tunen gaat er vooral om: klinkt het beter? Voelen we ons er beter door? En als wij ons er beter door voelen, dan voel jij je er hopelijk ook beter door.

AI is populair. Maakt Bowers & Wilkins tegenwoordig ook gebruik van AI bij R&D? 

AK: Nee, hier hebben we nog geen concrete plannen voor. Mogelijk wel in de toekomst, maar op dit moment niet. We denken dat we op dit moment over genoeg vaardigheden beschikken. Er kunnen gebieden zijn waar het relevant wordt. Ik denk in verschillende omgevingen waar we vooral snel inzicht willen krijgen in akoestische profielen, zoals in automotive omgevingen. Maar nee, op dit moment werken we met uiterst krachtige test- en meetinstrumenten en beschikken over zeer goede mensen die ze gebruiken. Een van hen, Martial Rousseau, geeft zelfs colleges bij Comsol om uit te leggen hoe (het softwarepakket – Red.) Comsol Multiphysic werkt. Het pakket dat wij gebruiken, wordt dus door een van onze eigen mensen gebruikt die ook nog eens een van de belangrijkste mensen ter wereld is op dit gebied. Hij begrijpt tot in de diepte hoe het werkt en dat is geweldig. Dus, ik bedoel, nogmaals, het is een voorrecht. Weet je, we begrijpen hoe groot we zijn. We zijn niet zo groot als bijvoorbeeld Apple. Wat ik wil zeggen is dat voor de grootte van het merk dat we zijn, we veel investeren in onderzoek en ontwikkeling. We hebben veel ingenieurs. Er werken 103 mensen in onze zeer aanzienlijke R&D ruimte. Dat is behoorlijk veel voor een bedrijf van deze omvang. Op dit moment hebben we dus geen AI nodig, maar zeg nooit nooit, toch? Ik denk dat dit de manier is om dit te bekijken.

Kun je een tipje van de sluier oplichten over de focus voor 2025 en verder?

AK: Goed punt. Allereerst gaat het natuurlijk over het vernieuwen van de hoofdtelefoonseries die we al enige tijd voeren. Jullie weten allemaal dat we in 2022 een grote verandering hebben doorgevoerd met de PX7S2 en de PX8. En we hebben het, denk ik, heel goed gedaan. We hebben iedereen verrast met de aanhoudende sterke vraag, de absolute verkoopaantallen, lovende recensies en zo. Maar dat is nu al drie jaar geleden. Dus de uitdaging is natuurlijk hoe kun je dit nu nog beter doen? Hoe kun je de oorspronkelijke ideeën opnieuw interpreteren en kijken wat je vervolgens nog kunt doen om het te verbeteren? Hier zijn we volgens ons in geslaagd, maar dan komt het natuurlijk aan op het leveren, het naar buiten brengen ervan, toch?  Er hebben zich in de loop van drie jaar dat we eraan werkten dus meerdere parallelle processen afgespeeld. Naast de traditionele hoofdtelefoontechniek, traditionele kennis en meegaan met de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Spatial Audio en Bluetooth LE Audio zijn bijvoorbeeld heel groot geworden, dus deze proberen we er ook bij te betrekken. Ik denk dat we met hoofdtelefoons ook beter zijn geworden door de feedback die we erop hebben gekregen. Anders dan bij hoofdtelefoons, hoor je bij luidsprekers niet vaak iets van de mensen aan wie je de luidspreker hebt verkocht. Buiten het feit dat ze misschien terugkomen en een andere kopen. Of niet.

Het is deels omdat je aan meer mensen verkoopt, maar ook omdat de mensen aan wie je verkoopt misschien een beetje jonger zijn en meer verbonden zijn met social media en het soort communicatie denk ik. Het zijn ook vaak simpele dingen zoals producten die verbonden zijn met apps waarmee we (anonieme – Red.) gegevens ontvangen die we begrijpen en kunnen gebruiken. Zo weten we bijvoorbeeld precies hoeveel mensen verschillende streamingdiensten gebruiken op onze platforms omdat we dat kunnen zien. Dus ik denk dat dit echt helpt om ons optimaal te informeren. Dus de hoofdtelefoon is zeker één ding, er zijn ook andere zaken waarover ik je nog niet alle details kan geven omdat ze pas volgend jaar komen. Maar, als je het hebt over tijdlijnen… Er komt natuurlijk een aantal andere belangrijke momenten aan voor ons als merk. Volgend jaar, 2026, bestaan we immers 60 jaar. Als je een gokker zou zijn en je zou je afvragen, wat gaat Bowers & Wilkins doen in het jaar van zijn 60e verjaardag? Zou het iets groots zijn? Misschien zit je dan wel in de goede richting. 

Misschien toch nog een klein tipje van de sluier opgelicht dus. We wachten geduldig af tot een van de volgende grote audioshows in Europa. Al met al is dit weer een heel gezellig en vooral informatief evenement geweest bij Bowers & Wilkins, Denon en Marantz.

Alle nieuwtjes en ontwikkelingen die we wel mochten melden onderstrepen de hedendaagse prominente rol in hifi, home cinema én personal audio die deze iconische audiomerken onlangs weer hebben ingenomen. Hiermee wordt niet enkel een waardig eerbetoon gegeven aan de rijke merkhistorie, maar plaatsen de merken zich in een actieve leiderschapspositie. Dit gaat op zijn beurt misschien wel weer zorgen voor een flinke sprong voorwaarts in de gehele hifi, homecinema en personal audio-industrie.

Wordt dus vervolgd…

MERK





EDITORS' CHOICE