NIEUWSQ Acoustics

Q Acoustics E300A: kleine versterker die makkelijk in het plafond geïnstalleerd kan worden

De Britse fabrikant Q Acoustics is met name bekend als luidsprekerbouwer maar het bedrijf lijkt gestaag bezig te zijn met de ontwikkeling van een portfolio van custom install oplossingen. De E300A die onlangs werd getoond op de CEDIA is een kleine en flexibel in te zetten versterker met streaming-functies. Hij kan in het plafond worden geplaatst om twee of vier plafondluidsprekers aan te sturen.

Q Acoustics E300A

Zo te zien was de bedoeling van de ontwikkelaars van Q Acoustics om gebruikers een product te bieden dat installatieoplossingen op maat mogelijk maakt tegen een lage prijs en met minimale inspanning te installeren. Tegelijkertijd heeft de fabrikant nar eigen zeggen geen concessies gedaan aan flexibiliteit en functiepakket.

De Q Acoustics E300A heeft een zichtbaar front met een diameter van 125 millimeter en een inbouwdiepte van 145 millimeter. Het gewicht is 1,2 kilogram. Op de eenvoudigste manier kan hij in een overeenkomstig gat in het plafond of een muur worden geïnstalleerd. Het frontje is wit en er zijn knoppen als bedieningselementen en een LED-ring.

Aan de achterkant bevinden zich twee RJ45 Ethernet-aansluitingen voor integratie in het netwerk, evenals een gecombineerde mini-Toslink-aansluiting voor optische digitale audio en een analoge 3,5 mm stereo mini-jack-aansluiting. Er is een aansluiting voor twee luidsprekers en een voedingsaansluiting voor stroomvoorziening via een externe voeding.

Q Acoustics E300A: klasse D versterker

Om luidsprekersystemen adequaat te kunnen bedienen, is de nieuwe Q Acoustics E300A uitgerust met een efficiënte versterkermodule in klasse D, die een vermogen biedt van twee keer 25 Watt bij zes Ohm continu vermogen en twee keer 50 Watt piekvermogen. Hierdoor kun je niet alleen twee, maar eventueel ook vier plafond- of wandluidspreker eenvoudig bedienen.

Q Acoustrics geeft een frequentiebereik op van 20 Hz tot 20 kHz (+/- 1 dB) en een S/R-verhouding van ruim 70 dB. Bij vol vermogen is de totale vervorming 0,2 procent.

Q Acoustics E300A: streaming via netwerk of Bluetooth 5.2

Naast de zojuist genoemde digitale en analoge ingangen ligt de focus uiteraard op streaming. Dat kan via RJ45 Ethernet of via de in de Q Acoustics E300A geïntegreerde WiFi-module. De Q Acoustics E300A ondersteunt UPnP, Apple AirPlay 2, Tidal Connect en Spotify Connect, Amazon Music en is tevens uitgerust voor stembediening via Amazon Alexa.

De gebruiker heeft geen aparte app nodig, maar kan vertrouwen op een grote verscheidenheid aan protocollen, die direct beschikbaar zijn via zijn smartphone of tablet. Een geïntegreerde Bluetooth 5.2-module (met ondersteuning van A2DP) maakt het mogelijk om muziek rechtstreeks vanaf de smartphone te streamen.

Naast de reeds genoemde mogelijkheid tot bediening via diverse apps en via Amazon Alexa met stembediening, wordt de Q Acoustics E300A ook geleverd met een passende afstandsbediening.

Q Acoustics E300A: prijs en leveringsinformatie

De adviesprijs van de E300A is net geen 750 euro, inclusief 2 x 4 meter luidsprekerkabel (18 AWG). Samen met een setje inbouwluidsprekers van het type Qi65C gaat de E300A voor net geen 950 euro over de toonbank.

MERK

EDITORS' CHOICE