NIEUWSSolidsteel

Solidsteel laat zijn audiomeubels wetenschappelijk testen en presenteert bewijs

Het Italiaanse Solidsteel heeft een aantal van zijn audiomeubels laten onderzoeken door een onderzoeksteam van de universiteit van Bologna. Na uitgebreide metingen van diverse testopstellingen bleek dat de meubels van Solidsteel een onderdrukking van signaaloverdracht tussen 10 en 15 dB op konden leveren. Dus slimme constructies in een audiomeubel of luidsprekerstatief kunnen de geluidskwaliteit verbeteren, zo luidt de eindconclusie van het onderzoek.

Solidsteel: specialist in audiomeubels en luidsprekerstatieven

De in Italië gevestigde fabrikant Solidsteel heeft meer dan dertig jaar ervaring in het creëren van meubels en statieven die zijn toegewijd aan het verbeteren van de prestaties van hificomponenten en luidsprekers. Door trillingen weg te houden van hifisystemen presteren deze systemen doorgans beter, althans dat is een bewering die iedere fabrikant van hifimeubilair doet. Solidsteel heeft de bewering met wetenschappelijk onderzoek laten staven.

Met de expertise van Prof. Ing. Dario D'Orazio, professor akoestiek aan de faculteit Werktuigbouwkunde van de Universiteit van Bologna, en zijn onderzoeksteam, werd een reeks technische studies uitgevoerd. Deze studies waren gericht op het analyseren van de vibro-akoestische eigenschappen van de S5-3 en HF-4 elektronica meubels, die de belangrijkste modellen uit de Solidsteel catalogus vertegenwoordigen, samen met de iconische SS serie luidsprekerstandaards.

Gedetailleerde vibro-akoestische analyse

Het hoofddoel van de analyse was om de parameters te identificeren die het vibro-akoestische gedrag van de systemen onder echte gebruiksomstandigheden beschrijven, met speciale aandacht voor de gebruikte materialen. Dit maakte een nauwkeurige evaluatie mogelijk van de samenhang tussen de prestatiekwaliteit van het systeem en de bijbehorende kosten.

Zowel de S5-3 als de HF-4 meubels werden in de luisterkamer van de Universiteit van Bologna geplaatst. De frequentierespons werd gemeten met gebruik van een paar accelerometers die op verschillende onderdelen van het meubilair waren geplaatst. Om het gebruik in de echte wereld te simuleren, werden zowel mechanische als akoestische trillingen opgewekt. Een mechanische impuls werd gegenereerd met behulp van een gekalibreerde hamer, terwijl akoestische trillingen werden gegenereerd via een frequentie-sweep (een constante toon met een oplopende frequentie) veeg die werd uitgezonden door het audiosysteem van de kamer.

Voor de meubels bleek dat beide rekken effectief waren in het loskoppelen van de planken van elkaar en van de structuur van de vloer.

De SS-serie luidsprekerstatieven ondergingen een vergelijkbare analyse, met als doel hun vibro-akoestisch gedrag te karakteriseren, waarbij zowel sterke punten als verbeterpunten werden benadrukt. Er werd een luidspreker op de stands geplaatst, die een frequenties-weep afspeelde, terwijl de frequentierespons werd vastgelegd door accelerometers die op verschillende delen van de stands waren geplaatst. Deze opstelling simuleert effectief het gebruik in de echte wereld, d.w.z. buiten het laboratorium.

De resultaten toonden aan dat de standaard de luidspreker loskoppelde van de structuur, waardoor de signaaloverdracht met 10 tot 15 dB werd verminderd, vooral bij lage frequenties. De hoge structurele stijfheid, vanwege zowel de geometrie als het materiaal van de standaard, speelde een belangrijke rol in de optimale prestaties.

Kort samengevat, het onderzoek toont aan dat een slimme constructie en goed ontkoppeling een heilzame werking kunnen hebben op de geluidskwaliteit. Wie kennis wil nemen van het gehele onderzoek, kan de verslagen vinden in het Italiaans en Engels op de website van Solidsteel.

MERK

EDITORS' CHOICE