Als recensent voor HiFi.nl mag je ook zelf voorstellen doen voor te recenseren apparatuur. Binnen de budgetklasse leek het mij leuk om een Marantz surround set te bespreken, waarbij de DVD-speler een multi-speler zou zijn. In overleg met de importeur is een betaalbare set samengesteld, die volgens hen een "mega-set" zou moeten zijn.
De mega-set bestaat uit een DV6500 DVD-speler (599 euro), een SR5500 surround receiver ( 699 euro) en de Mordaunt Short Genie luidsprekerset (1199 euro). Bij elkaar nog net geen 2500 euro. Met een stel goede analoge interlinks (6 stuks voor 5.1 SACD/ DVD-A) c.q. een digitale interlink, een SCART of component kabel en de luidsprekerbekabeling, schat ik dat je toch al gauw zo`n 3000 euro kwijt bent voor je kunt gaan genieten. Budgetklasse is dus een relatief begrip... Maar goed, dan heb je wel een megaset! Of dat inderdaad zo is ben ik uitgebreid gaan onderzoeken.
Eenmaal opgesteld stond er een glimmend geheel op ons meubel. De demoset is uitgevoerd in zilverkleur en dat heeft, zoals sommigen inmiddels weten, meestal niet mijn voorkeur. Gelukkig is de Marantz set ook verkrijgbaar in het zwart. De zilveren uitvoering oogt mijn inziens een beetje druk. De verchroomde afgeschuinde randen van de twee grote ronde bedieningsknoppen dragen bij aan dat beeld. Iets waar Aziaten erg van houden volgens mij, maar dat kan een vooroordeel zijn. Britse merken doen dat toch anders, vaak met een matte aluminiumlook, wat ik persoonlijk erg fraai vind. Gelukkig is de kleur niet van invloed op de beeld- en geluidskwaliteit!
SR5500 surround receiver
Deze surround receiver valt onder de grote jongens. Met afmetingen van 44x16x46 cm (BxHxD) en een gewicht van 13 kg is het een behoorlijk aanwezig ornament in onze woonkamer. Nou ben ik gewend aan de afmetingen van mijn Quad setje, en dat is een stuk kleiner dan gebruikelijk. Het contrast in afmetingen tussen beide sets is dus aardig groot.
De surround receiver heeft alles aan boord wat je ervan verwacht. Het vermogen bedraagt maar liefst 7x 90W. Omdat veel mensen een 5.1 surroundopstelling maken, blijven er dan twee kanalen over. Zoals bij vele 7.1 receivers kun je de ongebruikte kanalen gebruiken voor het aansturen van luidsprekers in een andere kamer. Denk bijvoorbeeld aan de keuken, waar je naar muziek kunt luisteren tijdens het koken, terwijl de kinderen in de kamer genieten van een film met surround geluid. Daarnaast is de versterker voorzien van multiroom-aansluitingen. Die aansluitingen bestaan uit voorversterkte uitgangen, die kunnen worden aangesloten op een stereo eindversterker met luidsprekers in een andere kamer.
Naast alle mogelijke surround formaten en talloze in- en uitgangen voor beeld en geluid (zowel digitaal als analoog) heeft deze receiver de mogelijkheid om beeld en geluid te synchroniseren, de zogenaamde lip-sync functie. In de huidige surroundsets, waar zowel beeld als geluid allerlei digitale bewerkingen ondergaan, is de kans aanwezig dat het beeld en het geluid niet meer synchroon lopen. Deze receiver heeft de mogelijkheid om dat handmatig te corrigeren. Al met al kan gezegd worden dat dit een zeer veelzijdig apparaat is. Je zult niet snel ingangen tekort komen, hoewel liefhebbers van vinyl niet in staat zullen zijn om rechtstreeks hun platenspeler aan te sluiten. Zij zullen een separate phono-voortrap ertussen moeten hangen. De netsnoeraansluiting is uitgevoerd met een IEC 320 aansluiting. Daardoor kon het netsnoer worden vervangen door een beter exemplaar. In mijn situatie werd gebruik gemaakt van het KE-HI POWER CORD van Kemp Elektroniks.
DV6500 multispeler
In tegenstelling tot de receiver is de multispeler klein en vooral een lichtgewicht. De DV6500 is een stuk minder diep dan de SR6500 surround receiver. De receiver is ongeveer twee maal zo diep en als je ze boven op elkaar plaatst blijft dat een beetje een vreemd gezicht. Het mooiste is om de componenten in een audiorack te plaatsen waardoor ze niet worden gestapeld. Dat oogt fraaier en is beter voor de warmteafvoer van de surround receiver. De DV6500 is een speler die praktisch alle schijfjes accepteert. Ook SACD en DVD-A schijfjes worden door de speler weergegeven. Nou lijkt SACD en DVD-A niet zo`n groot succes te zijn, het is toch prettig dat de speler het formaat afspeelt. Ook MP3, (S)VCD en schijfjes met foto`s worden afgespeeld. De videoformaten DIVX en XVID worden niet ondersteund, maar dat vind ik niet zo`n groot gemis. Op beeldgebied is de speler voorzien van SCART en component uitgangen en er kan gekozen worden voor progressive scan via de component uitgang.
Wat erg prettig is aan deze speler is dat hij onthoudt welke track wordt afgespeeld. Na het uitschakelen en weer inschakelen gaat de speler gewoon verder waar hij gebleven was. Zeker met film is dat erg prettig, je kunt de volgende dag een film afkijken zonder dat je hoeft te zoeken waar je gebleven was. Voor SACD en DVD-A heeft de speler analoge uitgangen beschikbaar. Het signaal van deze formaten wordt niet op de digitale uitgangen ter beschikking gesteld. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat er digitale kopieen worden gemaakt van de muziek. Het betekent wel dat je zes analoge interlinks tussen de speler en de surround versterker moet knopen om te kunnen genieten van deze audiofiele formaten. Later zal blijken dat niet alleen SACD en DVD-A profiteren van de analoge uitgangen. Het netsnoer is niet afkoppelbaar van het apparaat. Jammer dat men de speler niet heeft uitgevoerd met een IEC 320 aansluiting, dan had je als gebruiker nog de mogelijkheid om er een beter snoer voor te kopen.