REVIEW

Siltech Classic Mk2

Jan de Jeu | 18 augustus 2005 |

Dat zelfs een Classic voor verbetering vatbaar kan zijn bewijst kabelfabrikant Siltech die enige maanden terug uitkwam met deze mk II versie van het kabeltype dat ik in juli 2003 recenseerde. Omdat ik de originele Siltech Classic kabels sindsdien in gebruik heb was ik, met de klank van de Siltech Signature bekabeling nog naklinkend in mijn achterhoofd, erg benieuwd naar de prestaties van deze mk II.

Reden waarom ik gedurende de Lente Hifi Show in de Rotterdamse Doelen bij de vertegenwoordiger van distributeur More Music BV een totale setbekabeling bedong. Omdat op dat moment mijn nieuwe luisterruimte nog niet klaar was en mijn referentieset nog elders opgesteld stond besloot ik de kabels te testen in mijn huiskamerset.

Siltech Classic Mk2

Deze huiskamerset kent sinds enkele maanden de volgende bezetting. Als bron dient het CEC TL5100 snaar aangedreven CD loopwerk in combinatie met de Model 4 upsampler / anti jitter device en de Model 3 D/A converter, beiden van het Italiaanse merk North Star Design. De onderlinge verbindingen met digitale Siltech HF 9 interlinks in de gebalanceerde uitvoering worden voor deze test vervangen door de HF10 kabels uit de Classic mk II serie.

Normaliter wordt de DAC met een Siltech Classic SQ28 aan de PrimaLuna ProLogue One geïntegreerde versterker gekoppeld. Ditmaal gebeurt dat met de SQ88 Classic mk II. De luidsprekerkabels die de Prima Luna verbinden met de Sonus Faber Concerto monitoren, de Siltech Classic LS88, moet tijdelijk het veld ruimen voor de LS-110 Classic mk II. De Classic interlinks en luidsprekerkabels die ik normaliter gebruik zijn instapmodellen. De hier geteste kabels zijn steeds de op 1 na duurste - of de op 1 na goedkoopste zo u wilt - in hun categorie. Tot slot vervang ik de vier Siltech Classic SPX-30 netkabels door de vier nieuwe Siltech SPX-30 Classic mk II exemplaren.


Ziet er uit als ………


Uit de grote kartonnen omhulling komen donkerblauwe styrofoam dozen met in elk daarvan een digitale kabel of een set interlinks dan wel luidsprekerkabels. Ze zien er robuust en tegelijkertijd origineel en stijlvol uit. Zoals ik al ooit eerder opmerkte; Siltech kent zijn pappenheimers en evenmin als er bij de opbouw van de kabels over één nacht ijs gegaan wordt is dat bij de presentatie van de producten het geval. In iedere doos bevindt zich een kaartje waarop de naam van de medewerkster vermeld staat die het desbetreffende stuk vervaardigd heeft. Nice personal touch!

De kabels hebben dezelfde donkerblauwe mantel die ik ken van de originele versie maar er zijn een aantal dingen die opvallen. Allereerst is de dikte van de kabels toegenomen waarmee ze wat meer lijken op de (veel) duurdere Signature lijn van Siltech. Verder zijn ze zwaarder en hoewel het stuk voor stuk soepele kabels zijn is de LS-110 Classic mk II wat minder soepel dan de Classic LS88. Tot slot vallen de "Signature kokers" op. Ditmaal evenwel niet vervaardigd uit vliegtuig aluminium maar uit een donkerblauwe kunststof.

Siltech Classic Mk2


De Techniek


Bij het zien van de kabels komt automatisch de vraag op; wat is er nu eigenlijk veranderd in deze mk II versie. Dat er buiten de optische verschillen ook intern wel degelijk veranderingen doorgevoerd zijn wordt mij verzekerd door Edwin van der Kleij. Kern van het ontwerp wordt nog steeds gevormd door de G5 zilver / goud geleiders. De originele Classic bevatte twee solid core G5 geleiders met een dubbele Kapton laag die zodanig getwist waren dat de gevoeligheid voor externe elektromagnetische velden nagenoeg nul was. De Classic mk II is wezenlijk anders en complexer opgebouwd. Was de Classic nog een vrijwel ideale twisted pair, de mk II benadert een ideale getwiste dubbele coax.






EDITORS' CHOICE