Met weemoed denk ik regelmatig terug aan de High End München Show 2004. Reden? De luisterruimte van de Duitse importeur van, onder andere, Wiener Lautsprecher Manufaktur stond helemaal vol met dit Weense merk. "Dat is toch niet raar?", zult u zeggen. Nee, dat klopt ook, dit was niet alles. Tussen twee luidsprekersets stond, in een fraai audiorack, topapparatuur opgesteld van Manley. Dit Amerikaanse buizenmerk had, evenals WLM, groots uitgepakt. Een grote batterij zeer kostbare versterking stuurde de WLM luidsprekers aan. Deze combinatie bereikte een synergie die ik helaas nooit meer tegen ben gekomen.
Aan de hand hiervan heb ik vorig jaar een set Lyra’s aan de tand gevoeld met zowel buizen- als transistorversterking. Behoudens het feit dat hier mooie resultaten mee werden behaald, werd het niveau van München, spijtig genoeg, zeker niet gehaald. Ook de demonstratie tijdens de VAD show in 2004 wist mij niet in eenzelfde staat van vervoering te brengen als de demonstratie in München. Jammer, want ik had graag nog eens dezelfde "thrill" als bij onze Oosterburen ervaren.
Tot enkele weken geleden de telefoon ging en de Nederlandse importeur van WLM mij enthousiast vertelde dat hij een nieuw versterkermerk ontdekt had. Deze was betaalbaar, zag er goed uit en presteerde ook nog eens erg goed met WLM. Mijn interesse was meteen gewekt en na enige tijd stond er wederom een set Lyra’s in mijn luisterruimte, ditmaal met een Leben CS300 versterker.
Van Leben had ik, net als u waarschijnlijk, nog nooit gehoord. Even een korte samenvatting van de Leben historie.
De oorsprong moeten we zoeken in Japan met als geestelijk ontwerper Mr. Taku Hyodo. Hyodo is van alle muzikale markten thuis. Zo heeft hij onder andere zijn sporen verdiend bij Luxman Corporation, is hij musicus en groot audioliefhebber. Ongetwijfeld zal ook hij zich niet tevreden hebben kunnen stellen met het huidige versterkeraanbod. En net als menig voorganger heeft hij zijn kennis niet in zijn hoofd laten zitten maar heeft hij dit naar buiten gebracht in de vorm van eigen ontwerp. Zijn voorliefde, kennis en grote verzameling van buizen moet ervoor gezorgd hebben dat hij richting buizenversterking is gegaan. In de loop der tijd heeft Leben ook veel kennis en ervaring opgedaan met transformatoren en schakelingen. Hiervan wordt bij het ontwerpen van de buizenversterkers dankbaar gebruik gemaakt.
De CS300 is een geïntegreerde versterker van 2 x 12 watt, gebouwd rond een set Sovtek EL84 buisjes. Betrouwbaar en kwalitatief van het goede soort. De bias wordt automatisch - net als bij de meeste buizenversterkers - geregeld. Hier heeft u dus geen omkijken naar. Wat ik nog niet eerder bij een buizenversterker tegen ben gekomen is een zogenaamde bass-boost. Deze geeft het laag in de onderste regionen een duwtje in de rug. Regelbaar in drie stappen; 0 dB, +3 dB en +5 dB. Is dit een voortvloeisel uit de vroeger veel gebruikte en verketterde loudness knop? Ik ben benieuwd en hoop het in de komende tijd te ontdekken. Links van de grote volumeknop zit de ingangskeuzeschakelaar waarop 5 apparaten aangesloten kunnen worden. Voor de meeste onder ons die een dergelijke versterker aanschaffen moet dit voldoende zijn. Rechts van die grote knop zit de balansknop, handig als uw speakers wat onhandig opgesteld staan. Verder is de versterker voorzien van een hoofdtelefoonaansluiting. Een dergelijke aansluiting is altijd makkelijk om ook in de late uurtjes optimaal te kunnen genieten van uw favoriete muziek. Aangezien mijn buren ook op luider volume geen last hebben van mijn muziek heb ik geen noodzaak gehad deze ook echt uit te proberen. Daar komt ook nog bij dat ik het een crime vind om met een dergelijk apparaat op mijn hoofd te zitten. Maar soms breekt nood wet en is een dergelijke voorziening uitermate handig. Ook aan een zogenaamde tape-loop is gedacht.
De CS300 heeft ook nog een groter broertje met de naam CS300X (2 x 15 watt), een nog grotere geïntegreerde versterker staat op het programma. Verder kent het merk nog één voorversterker en twee eindversterkers. Uiteraard allemaal voorzien van een buis.