REVIEWAudio Physic

Audio Physic Scorpio

Philip van Deijk | 20 juli 2006 | Audio Physic | Importeur: GVR Audio Import BV

Het is in Nederlandse huiskamers niet altijd makkelijk een flinke speaker - die in staat is een goed en strak laag weer te geven - te plaatsen zonder last te krijgen met je wederhelft. Om de speaker klein en makkelijk plaatsbaar te houden met behoud van laag is het overgrote deel  van de kasten voorzien van een poort. Een enkele fabrikant kiest voor een poort aan de voorzijde, maar veruit favoriet is de achterzijde. Dat laatste heeft gevolgen voor de plaatsing. Het liefst niet te dicht bij de achtermuur om een overgedimensioneerde bas te voorkomen. Komen de speakers te ver in de kamer dan worden ze meteen gebombardeerd tot vreselijke “sta in de weg”. Er zitten dus nogal wat haken en ogen aan het plaatsen van (grote) luidsprekers.

Ook in mijn luisterruimte komt het vaak genoeg voor dat ik uren aan het schuiven ben om het meest optimale resultaat uit de speakers te halen. Ik ben gezegend met een redelijk grote ruimte waardoor het mogelijk is de speaker vrij van de muren te plaatsen, maar dat is niet bij iedereen het geval.

Audio Physic heeft deze problemen kennelijk ook onder ogen gezien en is met een fantastische luidspreker gekomen die luistert naar de naam Scorpio. Deze speaker is zowel aan de achterzijde als de onderzijde voorzien van een poort. Door de krachtige laagweergave op deze manier over twee poorten te verdelen, komt op ieder van hen minder druk te staan. Dat schept de mogelijkheid de luidsprekers dichter bij de achterwand te plaatsen zonder last te krijgen van hinderlijke boemgeluiden. Het merendeel van de luidsprekers met een poort aan de achterzijde moet in mijn ruimte licht gedempt worden. Dit gebeurde meestal door een stuk opgerold doek in de poort te stoppen. Dat geeft een strakker laag maar ontneemt tegelijkertijd ook een beetje lucht en levendigheid. De Scorpio heeft de afgelopen tijd zonder doeken in de poorten en relatief dicht bij de achtermuur de sterren van de hemel staan spelen.

Audio Physic

Audio Physic speelt op het hoogste luidsprekerniveau mee. Sommigen kennen de fabelachtige prestaties van de Kronos, een grote vloerstaander waar een prijskaartje van 52.000 euro aan hangt. De Kronos gaat al een tijdje mee in hifiland maar heeft nog zeker de status die je bij dit type luidspreker mag verwachten. Het laag is gigantisch strak en diep, wat te danken is aan de ingebouwde versterker die de woofer aanstuurt. Minder extreem is de Avanti III die altijd nog 9.250 euro kost. Desondanks herbergt hij vele aspecten van de Kronos. Gaan we nog een aantal stappen lager dan belanden we bij het testobject. Voor de helft van de prijs van een Avanti III krijgt u zeker 80% van zijn kunnen. De Scorpio is een echte afgeleide van zijn succesvolle grotere broer. Het push-push systeem dat de Avanti kent komen we ook in Scorpio tegen. Een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van vier 7” woofers, twee aan iedere buitenzijde. Die maken dan een zogenaamde trekkende en duwende beweging ten opzichte van elkaar. Dat komt niet alleen de laagweergave in een relatief kleine kast ten goede maar op deze manier tracht men ook de kastresonanties te beperken. De overige units zijn vrij standaard geplaatst en bestaan uit een 1” gemodificeerde soft-dome tweeter met daaronder twee 6” gecoate papieren drivers voor het mid/mid-laag. Volgens de opgave van Audio Physic moet de tweeter in staat zijn tot 33 kHz weer te geven. De bovenste van de twee 6” drivers bestrijkt het gebied van 150 Hz tot 2.8 kHz en de onderste neemt het gebied vanaf 150 Hz tot 500 Hz voor zijn rekening. Deze frequentieovergangen zijn mooi gekozen en overlappen elkaar in gebieden waar zich het meeste afspeelt. Op deze manier creeer je een mooi homogeen, doorzichtig en vloeiend geluidsbeeld. Eenieder die de Scorpio’s op de Doelen Show heeft gehoord kan beamen hoe makkelijk en vloeiend de Scorpio’s in staat waren de meest complexe muziekstukken weer te geven. Natuurlijk heeft dat ook te maken met de bron en de versterking waarmee de Scorpio’s aangestuurd werden.

De afwerking van de luidsprekers is, zoals men in deze prijsklasse mag verwachten, zeer goed. Het fineer zit er strak en glad op, er is geen oneffenheid te bespeuren. Zelfs niet op de hoeken waar veel luidsprekerfabrikanten nog wel eens een steekje laten vallen. In dit geval gewoon een perfecte afwerking. De kleur van het testexemplaar, Ahorn-Hell, spreekt mij zeer aan. De luidspreker oogt door de kleur in mijn luisterruimte kleiner dan hij in werkelijkheid is. De Scorpio meet 110 cm in de hoogte, 20,4 cm in de breedte en gaat maar liefst 39 cm de diepte in. De relatief grote diepte is in dit geval van minder belang. De ruimte die de kast inneemt wordt door een eventuele plaatsing dichter bij de achterwand weer goed gemaakt.

MERK





EDITORS' CHOICE