Pioneer heeft haar naam hoog te houden op het gebied van ‘platte schermen’. Al vanaf het begin worden de plasmatelevisies van Pioneer gerekend tot de top binnen dit segment en lovende reacties op diverse internetfora zijn dan ook rijkelijk vertegenwoordigd.
De technische ontwikkelingen lijken elkaar echter in rap tempo op te volgen en ook voor Pioneer heeft de tijd uiteraard niet stil gestaan. Al redelijk snel na de lancering van hun 7de generatie plasmaschermen kwam Pioneer met een geheel vernieuwd paneel op de markt, het KURO paneel. Was de zwartweergave vaak nog een punt van kritiek, deze nieuwe panelen beloofden een verbetering van 80% dieper zwart en daarmee samenhangend een rijkere kleurenweergave. De nieuwe panelen werden eerst uitgebracht in de productlijn HD ready schermen varierend in een schermdiagonaal van 42” tot en met 60”.
Recentelijk is de KURO productlijn dan eindelijk uitgebreid met een 4-tal Full HD plasmaschermen waarbij het opvallend is dat enkel nog de 50” en 60” schermdiagonalen verkrijgbaar zijn. ‘Bigger is better’, dus persoonlijk vind ik het gemis van een 42” scherm helemaal geen ramp, maar menig doorsnee consument kan daar uiteraard anders over denken. Of dat terecht is, blijft natuurlijk een discutabel punt maar ik kan u verzekeren dat wanneer u eenmaal gewend bent aan het kijken naar een wat groter dan doorsnee beeld er vaak geen weg meer terug is.
Design en features
De plasmaschermen van Pioneer staan bekend om het fraaie uiterlijk en ook bij deze PDP-LX508D is dat niet anders. Er is weinig poespas te bekennen, het design oogt strak en minimalistisch modern. Het display meet ruim 123 centimeter breed, 72 centimeter hoog en 12 centimeter diep. Rond het beeldscherm zit een smalle rand welke, net zoals de optioneel verkrijgbare tafelvoet PDK-TS23, in glossy zwart is uitgevoerd.
Het paneel heeft een beeldresolutie van 1920 bij 1080 pixels en zal het beeld, zoals gebruikelijk is bij vrijwel elk modern plat scherm, uitsluitend ‘progressive’ weergeven. Niet alleen voldoet het paneel dankzij deze resolutie aan de norm welke gesteld is voor een volledige High Definition weergave in de hoogst mogelijke resolutie, ook heeft het hiermee een pixelverhouding welke kloppend is met zijn fysieke breedbeeldverhouding van 16:9. Wat mij betreft een groot pluspunt ten opzichte van toestellen met een afwijkende paneelresolutie zoals 1024 bij 768 pixels. De beeldweergave van die laatste toestellen gaan namelijk vrijwel altijd gepaard met geometrische schoonheidsfouten puur en alleen veroorzaakt door het afwijkend karakter in de resolutie en aspect ratio verhouding.
Aan zowel de achterzijde alsook aan de zijkant van het toestel vinden we een willekeur aan aansluitingen waarmee vrijwel elke gebruiker zich in de meest uiteenlopende situaties kan bedienen. Voor een toestel van dit kaliber zijn voornamelijk de HDMI en mogelijkerwijs ook nog de component ingangen eigenlijk wel het meest interessant daar over deze aansluitingen de betere beeldsignalen geaccepteerd worden. De HDMI ingangen zijn geheel volgens de HDMI 1.3 standaard zoals opgesteld door de HDMI organisatie en HDCP 1.1 compatibel.
Beeldresoluties en scanfrequenties van 4080i tot 1080P/60Hz worden ondersteund. Voor Blu-ray, HD-DVD spelers of bijvoorbeeld de Playstation 3 bezitters is het interessant om te weten dat 1080P/24Hz over HDMI wordt geaccepteerd als beeldsignaal. Over de componentingang wordt een beeldsignaal tot 1080i geaccepteerd.
Naast de HDMI en componentingangen zullen voor veel gebruikers de SCART-aansluitingen voorlopig ook nog blijven gebruiken. Ondanks de aanwezigheid van een DVT-tuner, geheel volgens de DVB-T norm, blijft het namelijk de vraag of uw kabelexploitant dezelfde normering handhaaft in hun programma-aanbod via het digitale televisiepakket. Mocht dit zo zijn dan verdiend het rechtstreeks aansluiten, met een CA-module, van de kabel de voorkeur. Wordt deze mogelijkheid niet ondersteund dan kunt u uitwijken naar een externe decoder welke vervolgens met HDMI of, indien het niet anders kan, met SCART wordt aangesloten. Beide verdienen echter nog steeds de voorkeur boven het rechtstreeks aansluiten van een analoog televisiesignaal ondanks dat deze Pioneer ook over een analoge tuner beschikt.
De HDMI-aansluiting is, zoals al werd vermeldt, geheel compatibel met de 1.3 standaard zoals opgesteld door de HDMI-organisatie. Deep Colour en bijvoorbeeld het aansturen van randapparatuur welke door middel van HDMI met de Pioneer zijn verbonden behoren tot de mogelijkheden. De voordelen of mogelijkheden welke dit kan hebben, verschillen per situatie. Graag verwijs ik dan ook naar een eerder verschenen artikel over de HDMI 1.3 standaard welke hierop dieper ingaat.
Audiosignalen kunnen worden uitgevoerd middels luidsprekeraansluitingen of via een optische S/PDIF verbinding met uw AV-apparatuur. Van minimaal een van beiden moet gebruik worden gemaakt daar het toestel standaard zonder luidsprekers wordt geleverd!