Onlangs kwam in het nieuws dat nu al meer dan de helft van de huishoudens in ons land beschikt over één of meer digitale televisie aansluitingen. De opmars van de digitale televisie in ons land is al jaren aan de gang, maar pas de afgelopen twee jaar zijn er steeds meer mogelijkheden voor de digitale televisiekijker om uit te kiezen. Door zowel het steeds geavanceerder worden van platte televisies als door innovaties vanuit de kabelmaatschappijen.
Een van de grootste aanbieders van onder andere digitale televisie in ons land is Ziggo. In maart van het afgelopen jaar kwam de aankondiging al van deze kabelaar dat ze een Common Interface adapter zouden gaan uitbrengen, die het voor diverse televisies mogelijk moest maken om digitaal televisie te kunnen ontvangen zonder extra losse decoderkastjes en afstandsbedieningen. De insteekkaart, die CI+ of CAM module wordt genoemd, liet helaas nog enige tijd op zich wachten, pas eind van de zomer kwam de module op de Nederlandse markt.
Dit was niet het einde van het tijdperk van externe digitale televisie ontvangers, integendeel. Slechts drie merken waren door Ziggo gecertificeerd om van deze module gebruik te kunnen maken. En gecertificeerd houdt niets meer in dan dat de merken in kwestie (Sony, Samsung en LG Electronics) gewoon op tijd waren met Ziggo’s goedkeuring dat hun televisies mochten werken met de CI+ module. Hoewel Philips heel eigenzinnig in oktober tv’s op de markt brachten met daarop zelfs het Ziggo logo afgedrukt, werkten die toestellen nog steeds niet zomaar. Later werd bekend dat er steeds meer toestellen van dit merk werkten met de module, hoewel Ziggo tot op de dag van vandaag meldt dat het merk officieel nog steeds niet wordt ondersteund, hoewel ze hiermee wel bezig zijn. Op de dag dat dit artikel wordt geschreven werd ook nog eens bekend dat bijna de gehele 2010 line-up van Panasonic ook voor Ziggo CI+ geschikt is en ook door de kabelmaatschappij is gecertificeerd.
Activering
Het gemak van de digitale insteekkaart is vrij duidelijk. De eindgebruiker hoeft alleen maar een door Ziggo gecertificeerde platte televisie aan te schaffen en samen met deze tv een losse CI+ module en een Ziggo smartcard. Deze smartcard kunt u vergelijken met een simkaart van uw mobiele telefoon, er staat een uniek nummer op dat op naam van de gebruiker wordt gesteld. Sinds 1 maart 2010 dient deze kaart door uw winkelier te worden aangemeld, omdat er zo’n 45 minuten tussen het feitelijk activeren van de kaart en het daadwerkelijk kunnen gebruiken zit. Als deze optie er niet is en u de kaart zelf telefonisch activeert, houdt u dan rekening met een klein uurtje zonder beeld te zitten, voordat u verder kunt met de installatie van de kaart en de module.
De losse smartcard biedt de Ziggo-klant standaard een tweeweekse ‘freeview’ periode. Dit houdt in dat de kijker het gehele zenderpakket van Ziggo kan bekijken, waaronder ook de uitgebreide zenderpakketten waar anders extra voor moet worden betaald. Binnen deze twee weken kan de klant dan rustig een keuze maken of het standaard zenderpakket uitgebreid moet worden met één of meer keuzepakketten. Bij de smartcard zit een antwoordkaart die kan worden geretourneerd met daarop de zenderpakketkeuze. Doet u dit niet, dan springt na twee weken het beeld op zwart en na een reset werkt enkel het standaardpakket nog. Een verandering van zenderpakket kan altijd wel nog op een later moment worden bewerkstelligd, meestal is een telefoontje naar Ziggo voldoende. Wilt u meer weten over de technieken en verschillende mogelijkheden van digitale televisie, dan verwijs ik u graag naar het in twee delen geplaatste achtergrondartikel elders op deze site (deel 1 leest u hier, voor deel 2 klikt u hier).