Het bouwen van luidsprekers is een vak apart. Opvallend veel van die luidsprekers worden in Denemarken gemaakt en/of ontwerpen. Of het nu aan de vruchtbare grond ligt of aan de schone lucht weet ik niet maar opvallend veel luidsprekerbouwers zijn in dit relatief kleine land gevestigd. Dynaudio is één van die fabrikanten die al vele jaren in het topsegment bivakkeert.
Het Deense Dynaudio is nu meer dan 30 jaar actief als bouwer van luidsprekers. In de allereerste modellen maakte Dynaudio nog gebruik van OEM drivers van derden maar al heel snel is het merk eigen luidsprekerunits gaan ontwerpen en bouwen. Die Dynaudio drivers werden vervolgens niet alleen door Dynaudio zelf maar vooral ook weer door andere fabrikanten gebruikt. Vooral in de professionele studiowereld is het gebruik van Dynaudio drivers al vele jaren een gangbare gewoonte. De typische Dynaudio eigenschappen zoals: neutraliteit, snelheid, definitie en precisie zijn kenmerken die voor professionals tijdens de opname en mixage zeer belangrijk zijn. Naast de professionele modellen en luidsprekers voor thuis is het tegenwoordig ook mogelijk om echte Dynaudio`s in je auto gemonteerd te krijgen waarmee bijna alle sectoren van de luidsprekermarkt door het merk worden bediend.
Het merk heeft op dit moment een heel breed aanbod variërend van compacte tweeweg systemen, via middelgrote vloerstaanders tot gigantische state-of-the-art benaderingen zoals de Consequence Ultimate Edition. In dit verhaal houden we het echter betaalbaar met de DM2/7, één van de twee in Nederland verkrijgbare modellen uit de goedkoopste DM lijn.
Monitorluidsprekers
Ik ben al jaren een enthousiaste liefhebber van compacte monitorluidsprekers. Het is zeker niet zo dat ik grote luidsprekers verafschuw, absoluut niet. De eenvoud van een compacte tweeweg monitor spreekt me echter zeer aan en geeft vaak ook hele mooie resultaten. Nieuwe modellen wil ik daardoor graag proberen dus toen er op de redactie de vraag werd gesteld wie er geïnteresseerd was om de nieuwe DM2/7 monitor van Dynaudio te testen, was ik één van de eersten die deze vraag met een `ja` beantwoordde.
Monitorluidsprekers worden vaak aangeduid met de naam `boekenplankluidspreker` maar persoonlijk vind ik deze naam niet handig. Het suggereert namelijk dat zo`n luidspreker makkelijk op een boekenplank tussen de boeken weggefrommeld kan worden maar meestal is dat nou juist akoestisch de minst ideale plek voor zo`n luidspreker. Zeker wanneer de luidspreker is voorzien van een basreflex poort aan de achterzijde is een positionering op een boekenplank vlak tegen een muur juist een hele slechte positie. Zodra een luidspreker tegen de achter en/of zijwand wordt geplaatst wordt het laag versterkt (soms wel meer dan 6dB) waardoor de hele klankbalans uit zijn verband wordt getrokken. Vaak verliest het laag ook nog eens aan definitie. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen is zo`n positionering mogelijk maar dan geeft de fabrikant dat ook duidelijk aan omdat hij zijn luidspreker specifiek voor zo`n toepassingen heeft ontworpen.
Ik ben daarom een voorstander om de term `boekenplankluidspreker` definitief naar het audioarchief te verhuizen en voortaan alleen nog maar te spreken van een compacte monitor.