Onlangs bezocht ik een kofferbakverkoop met als doel om voor een leuk prijsje wat tweedehands vinyl te scoren. Hoewel het aanbod de laatste jaren sterk te lijden heeft onder de vinyl revival is er altijd wel iets te vinden. Vaak zijn de aanbieders “oudere jongeren”, die hun zolder opgeruimd hebben en denken nog iets te kunnen verdienen aan de stapel Alle 13 Goed lp’s. Dit keer raakte ik in gesprek met twee begin dertigers die een heel mooie collectie te koop hadden.
Tijdens het snuffelen door de bakken werd mijn aandacht van het vinyl afgeleid toen de heren in hun gesprek met veel ontzag de naam Van Medevoort noemden. Al vele jaren ben ik een enthousiaste gebruiker van een audioset van dit merk. Ik kon het daarom niet laten om, heel impertinent, in te breken in hun conversatie. Toen ik vertelde te beschikken over apparatuur van vM werd ik met enige afgunst bekeken.
Conclusie van het geanimeerde gesprek dat ontstond is dat “duur” niet de juiste betiteling is voor een mooie audioset. Afgezet tegen de levensduur van kwalitatief hoogwaardige apparatuur en de daaraan gekoppelde lage afschrijving, kun je beter spreken van een verantwoorde investering in dagelijks muziekgenot.
Iets dat geldt voor veel merken maar voor vM in het bijzonder.
In Maarssen worden al 25 jaar audio producten gemaakt die uitblinken in betrouwbaarheid. Mocht het nodig zijn, dan kan de apparatuur na vele jaren gebruik nog probleemloos service krijgen. Of vaak door een modificatie naar een nog hoger plan getild worden. Deze modificaties kunnen klant specifiek zijn, maar vM heeft inmiddels ook een aantal standaard modificaties in het assortiment opgenomen. Een vaste prijs, een duidelijke omschrijving van de werkzaamheden en verbeteringen, inclusief een certificaat, zorgen voor risicoloos investeren in een stukje extra muzikaliteit.
De al eerder genoemde vinyl revival, in combinatie met het al jaren ongewijzigd in productie zijn van de PHM3 phonotrap, deed Ad van Medevoort besluiten nog eens kritisch naar het ontwerp te kijken. Op diverse punten was er ruimte voor verbetering, en zo ontstond de SE versie. Zo werd bijvoorbeeld de voedingssectie geschoond en nog verder verbeterd. Dit resulteert in een betere afvlakking en capaciteit. Ook gaat de rimpelonderdrukking er op vooruit. De al niet misselijke bandbreedte van de standaardversie werd verder vergroot. Hierdoor is er een octaaf bijgekomen aan de onderkant van de audioband, oftewel het laag loopt dieper door. Ook wisten de mannen van Audioart de signaal ruisverhouding te vergroten. Alle individuele componenten waarmee de standaard PHM3 phonotrap is opgebouwd werden zorgvuldig tegen het licht gehouden en waar mogelijk vervangen door gehoormatig - iedere aanpassing werd beluisterd - betere componenten.
Je moet hierbij denken aan kleine dingen als weerstanden, condensatoren en elco’s, maar ook volledige interne Silver Wire bekabeling. Tevens biedt vM de mogelijkheid te kiezen uit twee verschillende netsnoeren met een lengte van 1 meter, SC 3P of de duurdere en betere SC QP. Op aanvraag zijn uiteraard ook andere lengtes mogelijk. Audioart biedt als één van de weinige fabrikanten tot op zekere hoogte “maatwerk” in het betaalbare segment. De kosten van een modificatie naar SE uitvoering inclusief een vM SC 3P Silver Cable netsnoer van 1 meter bedragen 250 Euro. Wilt u het onderste uit de kan, kies dan de SE phonotrap voorzien van een netsnoer uit de Q-serie, hiervoor dient men 125 Euro extra af te rekenen. Naast het modificeren van uw bestaande PHM3 phonotrap bestaat er natuurlijk de mogelijkheid direct een SE uitvoering aan te schaffen.