Dynavector is al drie decennia lang een begrip onder liefhebbers van vinylweergave. Hun elementen, platenspelers en armen worden tot op de dag van vandaag in Japan vervaardigd en staan zeer hoog aangeschreven. Het bedrijf uit Tokyo kiest bij al haar elementen steevast voor het moving-coil principe, en de onlangs geïntroduceerde DV 20x2 van 625 euro is daarop dan ook geen uitzondering. Met dien verstande dat de koper wederom de keuze heeft tussen een high-output en een low-output model. Voor HiFi.nl voelde ik de laatste eens flink aan de tand.
Het element verscheen eind vorig jaar op de markt en werd aanvankelijk ook gewoon uitgeleverd. Maar de gevolgen van de zware aardbeving die Japan op 11 maart dit jaar trof gooiden roet in het eten, en het duurde uiteindelijk tot mei voor de elementen weer naar de Europese distributeurs konden worden verscheept. Zodra ze waren gearriveerd kwam Ed Verkerk van importeur Latham Audio persoonlijk een exemplaar bij me afleveren en inbouwen.
Foto: Ed Verkerk ©2011
Het element was gloednieuw, en Ed benadrukte dat ik pas na een uurtje of twintig serieus mocht gaan luisteren. “Laat hem eerst maar even een beetje loskomen, dat duurt bij dit element niet verschrikkelijk lang, en het levert veel klankmatige winst op”. Ach, zo erg is dat niet. Voor je werk lekker plaatjes draaien...het kan verkeren...
Techniek
Eerst maar eens kijken hoe deze DV 20x2L (de L staat voor Low Output) er op papier uitziet. Ten opzichte van zijn immens populaire voorganger DV 20xL zijn de specificaties eigenlijk niet veranderd. Deze L-uitvoering heeft nog steeds een output van 0,3 mV, 25dB kanaalscheiding bij 1 kHz, een frequentiebereik van 20-20.000 Hz, en een gewenste afsluitweerstand van 30 Ohm of meer.
Foto: Max Delissen
Toch zijn er een aantal significante verschillen. Zo heeft de DV 20x2L een verbeterde magneetstructuur die is gebaseerd op de veel duurdere DV XX-2mkII. Hierin zijn de door Dynavector ontwikkelde features Flux Damping en Softened Magnetism toegepast. Twee Dynavector patenten waar de fabrikant om voor de hand liggende redenen nogal geheimzinnig over doet, maar die samen de vervorming tegengaan die optreedt door ongewenste schommelingen van het magnetisch veld in het element. Deze schommelingen worden veroorzaakt door de toepassing van uiterst krachtige moderne magneetmaterialen als Samarium-Cobalt en Neodymium. Volgens Dynavector hebben deze vindingen geen invloed op het gemeten frequentiebereik van het element, maar zijn de verschillen door het veel schonere signaal wel zeer goed hoorbaar.
Een ander verschil is dat de micro-ridge naald nu ‘nude’ in de hard-aluminium cantilever is gemonteerd, wat betekent dat er, om bewegende massa te sparen, geen lijm is gebruikt bij de montage van de naald. Het meest in het oog springende detail is echter de half open aluminium body die zichtbaar is afgeleid van de DV XX-2mkII. Het element oogt daardoor een stuk lichter en sierlijker, terwijl de mechanische stabiliteit nog steeds erg hoog is. De rechte voorkant en de van schroefdraad voorziene gaten in de ‘wangen’ van het element maken de montage en afstelling een fluitje van een cent.
De gespecificeerde compliantie van 12 x 10-6 cm/dyn is buitengewoon gewoon, en maakt de DV 20x2L geschikt voor de meeste moderne, middelzware armen zoals Naim, Rega, SME, Linn en natuurlijk de zeer fraaie DV 507mkII van Dynavector zelf. Een verstandige keuze van de makers, want de hedendaagse consument eist niet alleen goede geluidskwaliteit, maar ook gebruiksgemak.