Leema Acoustics Altair & Pyxis

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Ruud Jonker | 29 december 2011 | Fotografie Ruud Jonker (gastartikel) | Leema Acoustics

Zoals elk jaar vertrekt er, na het moment van sluiting, vanaf de VAD een vrachtauto met apparatuur naar het centrale magazijn van de luisterruimte. Dat betekent dat er voldoende items direct beschikbaar zijn voor de reviews van de komende maanden. Leema Acoustics pakte op de VAD uit met de referentieset, bestaande uit de Altair eindversterkers en de Pyxis voorversterker. Vooral de Altair is een opvallende verschijning. Leema combineert analoge techniek met moderne digitale sturing. Dat geeft ongekende mogelijkheden.

Uit Music Emotion - Januari 2010

Leema Acoustics bestaat sinds 1998 en de naam komt van Mallory Nicholls en Lee Taylor, beide oud BBC-technici. De heren zijn bekend van het merk Magtrax en bouwden monitor elektronica voor professionele 5.1 systemen. Leema Acoustics werd opgericht om de prestaties van luidsprekers aanzienlijk te verbeteren. In die tijd werd gebruik gemaakt van mathematische modellen en software voor deze ontwikkeling, maar die waren nog niet voldoende uitontwikkeld. Leema besloot dus om zelf die software te gaan ontwikkelen. Dat resulteerde in de Xen mini-monitor die bedoeld was voor de pro-markt. Vanzelfsprekend vingen de eerste Leema-producten ook de belangstelling van audiofi elen en dat resulteerde in de komst van producten voor de consumentenmarkt.

Altair

De Altair IV monoversterker valt op door het kubusvormige design en het hoge gewicht. Ze zijn leverbaar in zwart en zilver. Lee Taylor vertelde tijdens de VAD dat het hier gaat om een A/B-architectuur die volledig gebalanceerd is opgebouwd. Dat betekent dat er technisch gezien twee ‘versterkerhelften’ zijn. Een voor het positieve deel van het signaal en een voor het negatieve deel. In principe is het dus een zogenaamde `bridged` versterker. Via XLR-aansluitingen communiceren deze versterkerdelen met overeenkomstige delen in de voorversterker en cd-speler. In principe biedt de symmetrische aansluiting hier dus een voordeel ten opzichte van de ook aanwezige asymmetrische mogelijkheden.


Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

Let op: prijzen in het magazine kunnen afwijken van huidige prijzen

EDITORS' CHOICE