Ik herinner mijn tienerjaren nog als de dag van gisteren. Mijn eerste avondje uit, mijn eerste meisje en mijn eerste gebroken hart, veel te korte tijd na mijn eerste zoen met haar. Maar ook: mijn eerste muziekinstallatie die ik na veel, heel veel kilometers krantenwijk destijds bij elkaar had gesprokkeld. Iets om trots op te zijn in de beginjaren 80.
Op het zelf-in-elkaar-getimmerde rack stond zowaar een heuse AKAI AM-U2 versterker, ZONDER tegenkoppeling, een Philips snaaraangedreven platenspeler met een, ik meen te herinneren, een 820 MM element en een Akai tuner. Luidsprekers echter … dat was andere koek. Niet te betalen voor een student, nou ja, in ieder geval voor de kwaliteit die ik nastreefde. Dan maar zelf bouwen, dat scheelde flink wat geld en altijd handig dat “zelf-doen”: als nieuwbakken MTS-electronica student stak ik er ook nog eens veel van op.
Het is alweer te lang geleden om exact voor de geest te halen hoe mijn oude VISATON luidspreker kits destijds klonken. Ik weet wel dat ik altijd waanzinnig veel plezier heb gehad aan het bouwen van luidsprekers met als bijkomend, niet te onderschatten, voordeel dat voor minder geld een veel betere geluidskwaliteit te realiseren viel.
We zijn inmiddels al weer ongeveer vijfentwintig jaar verder. De ontwikkelingen in de audiotechniek hebben niet stil gestaan. Productieprocessen zijn nu veel efficiënter en goedkoper dan in die tijd. Voor minder geld als toen is er nu meer weergavekwaliteit te krijgen, zogezegd. Hoe komt het dan dat er nog steeds een enthousiaste groep gepassioneerde muziekliefhebbers is die in een vrijwel verzadigde markt van kwaliteitsluidsprekers uiteindelijk toch besluiten luidsprekers zelf te bouwen. Een prangende vraag die aan mijn lippen hangt: tijd voor een bezoek aan Speakerland in Oss!
Ik loop de trap op, betreed de zaak en zie dat mijn gastheer nog druk aan het telefoneren is. Even tijd om de winkel te bekijken. Direct valt het ruime aanbod aan zelfbouwluidsprekers op die te vinden zijn in de drie aparte luisterruimtes in het pand. Maar wie denkt dat er alleen zelfbouwluidsprekers en -accessoires te vinden zijn heeft het goed mis. Er is een groot aanbod aan kabels te vinden van Van Den Hul, Kimber en Audioquest; merken waarvan men dealer is.
Ruud blijkt een gepassioneerd verteller als hij spreekt over Speakerland. Snel wordt duidelijk dat zijn verhaal over zijn tienertijd een beetje lijkt op dat van mij, althans, natuurlijk op het gebied van muziek en geluid. Een Lenco platenspeler met een nieuwprijs van ongeveer achthonderd gulden die Ruud destijds met een enorme korting kon kopen luidde een periode in waarin geluidskwaliteit steeds belangrijker werd voor hem. Ruud toog na zijn studententijd naar Maastricht waar hij bij Vogelzang zijn eerste, zoals hij het omschrijft, serieuze audioset kocht. Deze bestond uit een Luxman versterker en Cd-speler. Het kiezen van goede bijpassende luidsprekers was begin jaren negentig echter geen sinecure. Voor de kwaliteit die Ruud destijds nastreefde moest minstens duidend gulden per luidspreker worden neergeteld, erg veel voor iemand die destijds net begon met werken. Gelukkig kende Maastricht destijds ook nog een grote elektronicazaak, de Regenboog, waar men tevens terecht kon voor losse luidsprekerunits en zelfbouwkits. “Als kopen te duur is, dan maar zelf bouwen”, besloot Ruud, met als resultaat dat hij jarenlang met veel plezier van muziek heeft kunnen genieten met een set zelfbouwluidsprekers die samen nog geen achthonderd gulden heeft gekost!
Ondanks dat het leven van Ruud in het begin van de jaren negentig een andere wending nam bleef zijn belangstelling voor muziekweergave bestaan. Ook de overtuiging bleef overeind dat het zelf bouwen van luidsprekers een uitstekend en zeer betaalbaar alternatief is bij het kiezen van weergevers in een kwalitatief hoogwaardige set. Het hifivirus liet Ruud niet los. Het zal wel om die reden zijn geweest - na een aantal jaren als materiaaltechnoloog werkzaam geweest te zijn bij het Limburgse DSM – dat Ruud ongeveer tien jaar geleden Speakerland in Oss overnam.