Het inlezen van een cd in iTunes kost al snel een minuut of zeven, acht. En dan heb je een MP3’tje van maximaal 320 kbps of eventueel een Apple Lossless-bestand dat zich alleen af laat afspelen op een iPod of iPhone. Audiofielen die hun cd-speler inwisselen voor een oplossing op het gebied van streaming, kunnen daar te weinig mee. Nog los van het feit dat je voor het inlezen van een flinke albumcollectie rustig een week vrij kunt nemen vanwege de tijd die het kost, is de kwaliteit of de toepasbaarheid gewoon onvoldoende. Zit je daar, met een nieuwe streamer van Linn of een Windows Media center en een harde schijf vol MP3’tjes met een bedenkelijke audiokwaliteit. De oplossing zit in Kamerik, bij de CD-Ripservice van Kees Romijn.
Veel hifizaken, vooral degenen die zich (steeds verder) specialiseren in streaming-oplossingen, bieden de mogelijkheid om je cd’s achter te laten om ze te laten digitaliseren. Inmiddels zijn er ook al meerdere bedrijfjes die het als hoofdmoot aanbieden. CD-Ripservice is er zo één. Zij bieden een volledige service, inclusief alle metatags, albumhoezen en de juiste genres. “Mensen realiseren zich vaak echt niet hoe veel werk het is om alles op orde te brengen”, legt eigenaar Kees Romijn uit. “Het inlezen alleen al is een tijdrovend werkje, maar eer je al je genres, albumhoezen en overige metatags goed hebt staan, ben je al heel wat uren verder. Zeker als je een uitgebreide muziekcollectie hebt.”
Romijn biedt met zijn CD-Ripservice een dienst aan voor iedereen die overstapt naar een streamer of een media center. Wie zijn cd-collectie inlevert bij hem, kan zijn muziek in alle gewenste formaten zoals MP3, WAV, FLAC, Apple Lossless en WMA op een harde schijf terug krijgen, allemaal voorzien van het goede genre, de juiste metatags en de correcte albumhoes. “Ook adviseren wij onze klanten altijd om gelijk voor twee formaten te kiezen: lossless en MP3. Daarmee kunnen ze alle kanten op, zowel op een schitterend streaming systeem of een media center, als op een mobiele speler zoals bijvoorbeeld een iPod”, aldus Romijn.
“Ik kocht op mijn 14e mijn eerste cd-speler. Een Philips CD304, één van de eerste spelers ooit. Het ding staat inmiddels al een paar jaar bij een kennis, maar hij werkt nog steeds. Topkwaliteit!”, vertelt Romijn. “Mijn eerste cd weet ik ook nog”, vervolgt hij. “Love over Gold van Dire Straits. Mooi album, maar ik kocht hem in eerste intantie vanwege die bliksemschicht op de hoes. Die hoes is het kenmerk voor mij en weet ik direct welke muziek dat ook al weer was. Daarom hechten wij een enorme waarde aan het feit dat de albumart altijd moet kloppen.”
Ondanks zijn liefde voor de cd-speler én de cd (“Mijn vader zei altijd dat de cd voor mij is uitgevonden: mijn voornamen zijn Cornelis Dirk”), stapte Romijn al jaren geleden over op streaming. “Ik ben altijd een pc-fan geweest. Mijn eerste Windows Media center had ik al in 2005. Alles onder één knop zodat zelfs de kinderen het snappen. Geweldig. Bovendien kunnen het stille, stabiele systemen zijn die veel bedieningsgemak bieden. Ik heb al een jaar of vier geen cd-speler meer in huis. In combinatie met een Windows Homeserver heeft dat als voordeel dat via iedere PC in ons huis naar muziek kan worden geluisterd. Ook films en TV kan heel gemakkelijk worden bekeken. Alles uit dezelfde database. Heel makkelijk in een gezin met drie opgroeiende kinderen. Geen ruzie over wie wat wil. Heerlijk!”
Foto: Olive D4 - ©Jan de Jeu
Door zijn pioniershouding op streaminggebied trok zijn apparatuur de aandacht van vrienden en familie. “Iedereen die langskwam, wilde het ook. En ik maar cd’s rippen. 30 cd’s, 100 cd’s, 500…” Die hobby liep langzaam zo ver uit de hand dat Romijn, in het dagelijks leven manager van een Plus Supermarkt, besloot om zich afgelopen november professioneel met het converteren van muziek bezig te gaan houden. “Dus nu hebben we een robot, die stapel je vol met cd’s en de rest doet-ie zelf. Maar dan ben je er nog niet: dan moet je nog de metatags gaan controleren en kijken of alle hoesjes kloppen. Daar kun je veel werk aan hebben, maar onze database wordt steeds groter. En verder is het gewoon een kwestie van goed plannen”, lacht Kees. “Maar het is dus echt niet alleen een kwestie van cd’s er in stoppen, er komt echt wel wat muziekkennis en aandacht bij kijken”, vervolgt hij. “Als je die kennis niet hebt of die energie er niet in wilt steken, moet je er niet aan beginnen.”