REVIEW

De Heineken Ontvoering

Dick Steffens | 29 februari 2012

Elk jaar op oudejaarsavond kwamen vier Amsterdamse gabbers, Willem Holleeder, Cor van Hout, Frans Meijer en Jan Boellaard bijeen op een adres in de Amsterdamse Van Hallstraat. Het was traditie geworden dat na de klok van twaalf uur een ieder zijn wensen, verwachtingen en plannen voor het nieuwe jaar kenbaar maakte. Tijdens hun feestje op 31 december 1981 werd er beslist dat er eens echt een grote slag moest worden geslagen. 

Ervaring in de zware criminaliteit, waarbij grof geweld nimmer werd geschuwd, was inmiddels ruimschoots opgedaan. Toch waren de opbrengsten uit deze misdaden kennelijk niet voldoende voor hun levensstijl en de doelen die ze zich gesteld hadden. Op die bewuste avond ontstond het idee om een grootindustrieel te ontvoeren. Met de voorbereiding werd kort hierna begonnen. In het westelijk havengebied van Amsterdam hadden de vier kompanen de beschikking over een grote romneyloods. Hierin werd uiterst vakkundig een wand geplaatst. In de geheime ruimte die daarachter werd gecreëerd, werden twee geluidsdichte cellen gebouwd. De keuze op de te ontvoeren persoon viel op Freddy Heineken. Minutieus werd Heineken’s leven in kaart gebracht, werden auto’s gestolen, werden taken verdeeld en de hoogte van het losgeld bepaald. Niet onbelangrijk was ook hoe het geld, vijfendertig miljoen gulden in verschillende valuta, op een veilige manier zou kunnen worden ontvangen. Een ervaren rechercheur zou door Nederland een route moeten rijden waarbij hij op bepaalde punten opdrachten kreeg. Deze politieman moest vervolgens het losgeld droppen zonder dat er visueel contact was tussen hem en de ontvoerders.

Woensdagavond 9 november 1983 was het de avond van de waarheid. Voor het Pentagon, het kantoor van Heineken, stond chauffeur Ab Dooderer met de limousine op zijn baas te wachten. Meteen nadat de biermagnaat naar buiten kwam, werd hij door de overvallers gepakt en samen met Dooderer in een busje gegooid. Vervolgens werden beide mannen naar de romneyloods in het havengebied gebracht. Daar werden ze, onafhankelijk van elkaar aan de muur geketend en opgesloten in de celruimtes. De omstandigheden waren erbarmelijk. Pas na een kleine drie weken wist de politie ze te bevrijden.

De Heineken Ontvoering is op zich een goede film met de nodige spanning, maar niet erg waarheidsgetrouw, al heeft de regisseur aangegeven de film een eigen draai te geven. Aan de kwaliteit van het rechercheonderzoek, waarbij echt alles uit de kast getrokken is, wordt nauwelijks aandacht besteed. Meer dan vierhonderd politiemensen waren ten tijde van het rijden van het losgeld paraat. De voorbereidingstijd lijkt twee weken in plaats van twee jaar. Zo zijn er meer kanttekeningen bij te zetten. Er is door de regisseur bewust gekozen om de vier ontvoerders en Heineken centraal te laten staan in de film. Dat moet je accepteren. En als er één was die de rol van Heineken kon vertolken is dat natuurlijk Rutger Hauer wel. Ondanks de opmerkingen een film die toch zeker de moeite waard is. Ook zeker niet vergeten de extra’s te bekijken.

Aanvullende informatie:

Titel: De Heineken Ontvoering
Regisseur: Maarten Treurniet
Beeldformaat: 2.35:1
Geluid: ****/ 5.1 DTS-HD
Surroundmix: *****
Beeldkwaliteit: ****
Film: ***
Speelduur: 120 minuten
A-Film: 
Extra’s: Interviews met cast en regisseur
Genre: Misdaad
Starring: Rutger Hauer, Reinout Scholten van Aschat & Gijs Naber

Dick Steffens, die destijds als agent de aangewezen chauffeur was van het Amsterdamse politieteam en de taak kreeg het losgeld te bezorgen, schreef eerder ook een recensie van de documentaire die over de Heineken Ontvoering gemaakt werd. Je kunt die recensie hier lezen






EDITORS' CHOICE