TIP

Apps om muziek te ontdekken

Rebecca Seunis | 28 april 2012

Lang, lang geleden moest men met het laatste exemplaar van een muziektijdschrift onder de arm naar de lokale platenzaak om zo de nieuwste, toffe platen te scoren. Die tijden zijn voorbij. Tegenwoordig bieden talloze artiesten hun muziek (gratis) aan via het internet, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

En wat is nou een handige manier om nieuwe muziek te leren kennen op een leuke en interactieve manier, voor je ze eventueel alsnog in de platenzaak aanschaft? Via apps natuurlijk! HiFi.nl zet een aantal van de beste voor je op een rij.

Aweditorium (iPad)
Misschien wel een van de beste gratis apps voor de iPad die er te krijgen is. Via honderden foto’s reis je door een virtuele muziekwereld. Onder ieder fototegeltje zit namelijk een verrassend nummer verstopt. De muziek in Aweditorium is heel divers: van singer/songwriter tot klassiek tot metal, maar als iets je niet bevalt, kun je zo naar het volgende nummer ‘swipen’ met een veeg over het scherm.

Als je op een tegeltje klikt, krijg je een beeldvullende foto van de betreffende artiest te zien en wat algemene informatie over wie er achter het liedje zit en eventueel de songtekst. De app voelt een beetje als een muziektijdschrift, maar dan volledig gevuld met audio. Geen reclame, geen poespas. Gewoon een mooie ontdekkingsreis met heel veel goede muziek.

Discovr Music (iPhone en iPad)
Geen dure app, maar niet gratis zoals Aweditorium. Deze app is niet voor niets de nummer 1 muziek app in 52 landen. Bij deze app voer je een artiest in die je leuk vindt en Discovr doet de rest. Via data visualisatie en muziek-aanbevelingen krijg je een interactieve kaart van de hele muziekwereld. Je kunt door het ‘ muzikale ecosysteem’  navigeren en zo de muziek ontdekken die bij je past.

Discover is nu ook in een filmvariant en een variant voor applicaties te downloaden, allemaal voor 0,79 euro.

Chompin (Android en iPhone)
Leuke gratis app voor mensen die niets willen missen. Chompin selecteert muziek op basis van populaire muziekbloggers die erover schrijven. Zo kun je altijd bijhouden wat nieuw en hip is. Maar Chompin staat om die reden wel vol met eendagsvliegen, maar het is een leuke manier om overal – ook onderweg – nieuwe muziek te ontdekken. Visueel is de app erg simpel, maar voor een gratis app werkt-ie prima.

3voor12 luisterpaal (iPhone, iPad en Android)
Een Nederlandse app mag natuurlijk niet  in deze lijst ontbreken. De 3voor12 luisterpaal-app is vrijwel hetzelfde als de Luisterpaal die al jaren op de 3voor12 website te vinden is. Maar de app is mooi geordend en het is prettig dat je volledige albums kunt beluisteren. Ook deze app is gratis, en dat is best verwonderlijk voor de honderden uren muziek die je ervoor terug krijgt.

Music Tandem (iPad)
Music Tandem kost 1,59 euro en is daarmee de duurste app in dit rijtje. Maar Music Tandem kan het zich veroorloven, want de app staat bijna in de hele wereld in de top 10 van de beste betaalde iPad apps in de categorie muziek. Music Tandem is enigszins te vergelijken met Discovr, want ook bij deze app voer je een artiest of genre in, en Discovr geeft daarna een eindeloze stroom van YouTube-video’s die bij je favoriete artiest of band passen. Vervolgens kun je zelf gepersonaliseerde muziekkanalen maken. De App werkt daarnaast met AirPlay en Apple TV.


EDITORS' CHOICE