REVIEWVelodyne

Velodyne Digital Drive 12 Plus

Ruud Jonker | 01 september 2011 | Fotografie Fabrikant | Velodyne

Velodyne komt middels de PLUS-extensie met een vernieuwde serie Digital Drive subwoofers. Nieuw is, naast compleet nieuw ontwikkelde drivers met een dubbel zo lange slag als de eerdere drivers, onder andere de pc-interface en de flexibeler manier om te tunen met de parametrische equaliser.

Dit artikel gaat niet over de plaatsing van subwoofers. Velodyne levert bij de DD-12+ een gids met duidelijke informatie over de plaatsing van maximaal vier subwoofers in dezelfde ruimte. Ten tweede publiceert importeur Garmt van der Zel een reeks leerzame theoretische artikelen over subwoofers in een collega-blad en tenslotte biedt het artikel over de Indiana Line subwoofers in ME 5-2011 hierover informatie. De rode draad is in ieder geval dat een subwoofer geen ding is om zomaar even neer te zetten op de plek die optisch of uit praktische overwegingen het meest in aanmerking komt. Dat geldt trouwens voor het hele audio- of theatersysteem.

Iemand die serieus bezig is met weergave, begint primair met het systeem en richt vervolgens de rest van de kamer in. De porseleinkast en eetkamertafel hebben namelijk geen last van de akoestiek, maar kunnen wel het ideale beeld en/ of geluid in de weg staan. Ze verdienen dus om als eerste het huis uit gegooid te worden.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE