Sharp
LCD-koning Sharp dacht met een 65 inch (1,65m) diagonaal de grootste HD-ready LCD te hebben, maar werd voorbijgestreefd door Samsung. Desalniettemin heeft Sharp een keurige lijn vlakke schermen, alle gebaseerd op LCDtechnologie. De onderste lijn bestaat uit een aantal 4:3-toestellen, een markt die bijna vergeten lijkt te worden en traditioneel nog beheersd wordt door de beeldbuis. De direct daarboven liggende 16:9-lijn heeft een bijzonder kenmerk, dat door Sharp PALoptimal is gedoopt. Deze toestellen hebben namelijk een schermresolutie van 960x540 beeldpunten. Deze resolutie is met opzet zo gekozen. Het standaard PAL-signaal dat 576 zichtbare beeldlijnen telt kan zonder schaling met weglating van slechts 6 procent van de lijnen rechtstreeks getoond worden. Ook de HD-formaten 720p en 1080i worden door deze bewust eenvoudig gehouden apparaten getoond, met respectievelijk 3/4 en de halve resolutie. Een slimme zet. Uiteraard heeft Sharp ook een reeks HD-ready schermen voor de veeleisende fijnproever in haar pakket.
Toshiba
Deze Japanse fabrikant verraste met een nieuwe displaytechnologie die SED is gedoopt. Het staat voor Surface-conduction Electron-emitter Display. De constructie ervan lijkt enigszins op die van een plasmascherm. Op een glasplaat worden fosforvlakjes in de drie primaire kleuren aangebracht. Achter de fosforglasplaat bevindt zich een tweede glasplaat waarop voor iedere fosforpixel een elektronenemitter is gemaakt met behulp van film- en IC-technieken. De ruimte tussen de twee glasplaten is vacuum.Tussen de glasplaten is een versnellingsspanning van circa 10 kV aanwezig. De individuele elektronenemitters die gebaseerd zijn op tunneleffecten, kunnen ieder apart worden aangestuurd en zenden elektronen uit als ze geactiveerd worden. Doordat de uitgezonden elektronen door de naversnellingsspanning met grote snelheid de fosforpixels raken, lichten deze op en wordt een beeld gevormd. Dit is hetzelfde werkingsprincipe als de normale beeldbuis.
Ook de eigenschappen zijn grotendeels gelijk aan die van de beeldbuis. Zo zijn zwartniveau, contrastverhouding en snelheid even goed of beter dan die van de vertrouwde CRT, en het vlakke SED-scherm overtreft de beide concurrerende technieken (LCD en plasma) op deze gebieden dan ook ruimschoots.
Toshiba roemt verder het bescheiden energieverbruik van het scherm: ten opzichte van plasma vergt het scherm bij dezelfde beeldinhoud slechts een derde van de energie.
De technologie is nog niet verwerkt tot een verkoopbaar product. Toshiba deed nog uiterst geheimzinnig over de SED, had geen persmateriaal over het onderwerp (en wij dus geen plaatjes bij dit verhaal) maar hield wel een overtuigende demonstratie die alleen bij intekening bij te wonen was. En inderdaad: de demo, die ook een plasma en LCD-scherm van het eigen merk behelsde, gaf een overtuigend beeld van de nieuwe techniek.Volgens eigen zeggen kan de techniek gebruikt worden om schermen vanaf circa 15 inch te maken met 1920x1080 pixel HDTV-resolutie; de grootste maat is slechts gelimiteerd door economische factoren. Als eerste moet er een 50 inch (143 cm) 1920x1080 HD-ready scherm verschijnen, dit is naar verwachting in het vroege voorjaar van 2006. Jammer genoeg zijn er nog geen plannen de SED-technologie, die samen met Canon is ontwikkeld, aan derden te gaan leveren.
Een tweede noviteit op displaygebied was een DLP-projector met een LED als lichtbron. De projector is uitdrukkelijk bedoeld voor draagbare toepassingen en wordt compleet met een opvouwbaar projectiescherm geleverd. Het apparaat, dat batterijgevoed is, houdt het ruim twee uur op een acculading vol en kent geen opwarm- en afkoeltijd, noch een ventilator.
Wordt vervolgd...