ARTIKEL

Audioformaten

Blu-Ray en HD-DVD hebben verschillende specificaties meegekregen voor het gebruikte geluid. Voor de audio-codering in een Blu-Ray speler geldt dat multichannel Dolby Digital, DTS en multichannel PCM via een digitale uitgang aangeleverd kunnen worden. S/PDIF heeft helaas niet genoeg bandbreedte om multichannel PCM aan te kunnen leveren, dus wordt hiervoor uitgeweken naar de HDMI uitgang en/of Multi-kanaals analoge uitgang.

HD-DVD spelers hebben als specificatie dat alle volgende generatie audio-formaten, Dolby Digital Plus, True HD en DTS HD, intern gedecodeerd moeten kunnen worden. Dit betekent tevens dat fabrikanten niet per definitie voor Blu-Ray hoeven te kiezen als ze de audio intern in de speler willen decoderen. Pioneer Elite heeft al aangekondigd dat ze voor hun Amerikaanse Blu-Ray speler geen interne decodering zullen toepassen. Een ander punt van aandacht is dat de Blu-Ray spelers van Sony en Pioneer op dit moment geen CD’s ondersteunen. De Toshiba HD DVD spelers ondersteunen CD’s echter wel.

Toshiba HD-DVD

Tot op heden zijn veel HD-DVD titels slechts uitgebracht met Dolby Digital of DTS en Linear PCM 5.1 of Dolby Digital Plus, de ‘lossless’ variant van Dolby Digital. De uitgaves van Dolby True HD en DTS-HD zijn beperkt te noemen, maar er zijn een paar titels waar DTS HD wel is toegepast, waaronder ‘Pat Metheny Group – The Way Up Live’.

Helaas is het gebruik van HDMI 1.3 tot op heden in A/V processors nog zeer beperkt te noemen, waardoor de decodering van Dolby True HD en DTS-HD per definitie nog intern in de speler gedaan moet worden. Overigens zijn de eerste spelers op dit moment nog niet allemaal in staat om deze volgende generatie audio-formaten te decoderen en via analoge uitgangen of HDMI 1.3 te versturen. De eerste kopers van deze spelers zullen moeten hopen op een firmware update, of in het slechtste geval, een vervanging van de huidige speler.

Het succes van een nieuw beeldmedium hangt te allen tijde af van de ondersteuning van de filmstudio’s. Het is voor de consument gewoon jammer dat we beginnen met een oorlog tussen twee formaten: de geschiedenis lijkt zich wederom te herhalen en daar is uiteindelijk de consument deels de dupe van.

In het Blu-Ray kamp zitten op dit moment naast Sony Pictures ook Universal Music Group, 20th Century Fox Home Entertainment, Buena Vista Home Entertainment (Disney) en Lions Gate. Echter hebben deze laatste 2 geen exclusiviteit geboden. In het HD-DVD kamp vinden we Universal Studios Home Entertainment, Warner Home Video en HBO Video. Daarnaast worden de releases van Paramount op HD-DVD uitgebracht, maar niet exclusief op dit medium. Een voorbeeld hiervan is Mission Impossible 3, die zowel op Blu-Ray als HD-DVD is uitgebracht.


EDITORS' CHOICE