ARTIKEL

De baspoort

Elektuur | 01 maart 2007 | Fotografie Elektuur

Hoe werkt het? We hebben al verteld dat het kortsluiteffect pas een rol begint te spelen bij de lagere frequenties.

Door nu de inhoud van de lucht in de pijp aan de hand van een ingewikkelde berekening af te stemmen op de afnemingen van de kast en de technische gegevens van de luidspreker, kunnen we bereiken dat de pijpinhoud voor hogere frequenties een barrière vormt (een soort resonantiekring) en lagere frequenties ongehinderd door laat. Bij hogere frequenties gedraagt de basreflex-luidspreker zich dus als een gewone gesloten kast. Beneden een bepaalde frequentie wordt het door de achterzijde van de conus geproduceerde geluid weer teruggevoerd door de pijp naar de voorzijde van de kast.

Maar dan hebben we toch weer een kortsluiting, zult u nu misschien zeggen. Nee, want bij onze berekeningen hebben we ervoor gezorgd dat de luchtmassa in de pijp een zodanige vertraging geeft, dat de conus en de lucht uit de pijp in fase bewegen, Dus als de conus naar voren beweegt, dan komt er ook lucht uit de pijp.

Op die manier kan men een aardige baswinst behalen bij de laagste frequenties. Nadelen heeft dit principe natuurlijk ook. Zo zijn de berekeningen erg moeilijk en de berekende maten moeten zeer nauwkeurig worden aangehouden. Bovendien is het impulsgedrag wat slechter dan bij een gesloten luidspreker, maar dat is bij goede constructies nauwelijks hoorbaar.


EDITORS' CHOICE