ARTIKEL

AMX en A/V toepassingen

Gastauteur | 10 januari 2008 | Fotografie Gastauteur

Audio- en videodistributie

AMX is groot geworden met de verkoop van hardware – controllers en touchscreens – en haalt een groeiend deel van zijn omzet uit software. Een derde component is signaaldistributie. "Dat noemen we content control", zegt Thiele. "Eén van onze klanten is Apple, die wereldwijd winkels hebben waar ze videoschermen hebben hangen. Als ze een nieuw product introduceren, zoals onlangs de iPhone, dan krijgen wij een dag van tevoren een promotiefilm aangeleverd waarop Steve Jobs het product demonstreert en zorgen wij ervoor dat die video in alle filialen wereldwijd op dezelfde tijd wordt uitgezonden."

"Maar je kunt het ook op kleine schaal toepassen, bijvoorbeeld in je huis", vult Ten Brundel aan. "Onze programmatuur is in staat een Ipod te bedienen en de muziek of video informatie op het AMX touchscreen af te lezen. Plaats je je iPod in het station, dan kun je overal in je huis de muziek beluisteren, waarbij je je iPod met de centrale afstandsbediening met touch screen aanstuurt. Hetzelfde kan met video: een film die je op DVD hebt staan, kun je op je tv in de slaapkamer of keuken bekijken."


Marktverdeling

Op dit moment zijn we marktleider in de zakelijke markt. De residentiele kant zijn we actief aan het benaderen om daar ons marktaandeel verder te vergroten. Gezien de recentelijk geïntroduceerde besturingsoplossingen speciaal voor residentieel moet dit dan ook zeker gaan lukken. "Wij hebben ons in het verleden voornamelijk op de zakelijke markt gericht omdat wij sterk zijn in schaalbare systemen: je kunt ze gemakkelijk uitbreiden. Dat komt doordat ons systeem open is en gebruikmaakt van standaarden. In de consumentenmarkt speelde dat allemaal veel minder en heeft het jarenlang geduurd voordat een standaard als Zigbee was ontwikkeld. Natuurlijk had ook die consumentenmarkt baat bij standaarden, maar er was geen gemeenschappelijke technologie die er in de zakelijke markt met Ethernet wel was", vertelt Ten Brundel. 

 Dat voordeel nut AMX nu sterk uit. "De consumentenmarkt ontwikkelt zich nu snel en ook daar is de roep om uitbreidbaarheid van het systeem groot. Je weet immers niet of je morgen een bewakingscamera gaat ophangen of een home theatre aanschaft."

"Ook in bijvoorbeeld de zorgmarkt is die openheid een issue", meent Ten Brundel. "In die wereld zijn er heel veel op zichzelf staande systemen die niet met elkaar communiceren en niet zijn geïntegreerd. Dat staat op dit moment uitbreiding van systemen in de weg. Die markt heeft echt veel baat bij integratie." Dan is het ook mogelijk om niet alleen de zorgspecifieke apparatuur zoals telemedicine-applicaties of camera-observatie centraal aan te sturen, maar ook de gemaksverhogende elementen zoals lampen die automatisch aangaan wanneer je de gang op loopt of het geheel ‘uitschakelen’ van je huis zodra je de deur uit gaat. Dat zou het leven van bejaarde of gehandicapte mensen een stuk eenvoudiger maken. "Maar ook het leven van gewone mensen hoor", haast Ten Brundel zich te zeggen. "Het is toch heerlijk dat als je thuiskomt het licht automatisch aangaat, de thermostaat een graadje hoger gaat en de radio op je favoriete station aan gaat?"

Terugkomend op de zorgmarkt noemt Thiele een aantal andere toepassingen. "Meerdere ziekenhuizen in Nederland hebben een touchscreen op de OK waarmee de chirurg de tafel wat hoger of lager kan zetten, de sterkte van de verlichting kan aanpassen et cetera. Er hangt een camera waarmee operaties voor leerdoeleinden kunnen worden gefilmd."

Toekomst
Kijkend naar de toekomst, verwachten beide heren dat in navolging van luxe hotels ook de thuismarkt domotica snel gaat omarmen. Mits architecten en installateurs het wat meer gaan promoten. Ten Brundel: "Op dit moment hebben die nog heel weinig kennis waardoor je er als consument ook niet over wordt geïnformeerd als je je huis gaat verbouwen of een nieuw huis bouwt. Maar gelukkig omarmt de jongere generatie dit soort nieuwe technologie wel. Je merkt dat ons land sterk achterloopt bij bijvoorbeeld een land als Duitsland. Daar wordt door de overheid opgelegd dat je altijd moet bouwen volgens de laatste stand van de techniek. In ons land wordt wel van alles opgelegd als het gaat om zaken als isolatie van je huis, maar niet op het gebied van elektronica om je huis te besturen, terwijl dat net zo goed zoden aan de dijk zet als het gaat om energiebesparing. Het is jammer dat de overheid dat nog niet ziet en alle subsidie in andere energiebesparende maatregelen pompt"

Toch denken beide heren dat ook zonder overheidssteun en ondanks achterblijvende installateurs en architecten de vraag wel op gang komt. "Je houdt deze ontwikkelingen niet tegen. In de zakelijke markt is het al lang gemeengoed, maar de consumentenmarkt komt nu echt los. Over tien jaar weet je niet beter of je belt op de terugweg naar huis naar je domoticasysteem om je huis vast ‘in te schakelen’: de thermostaat op de juiste stand, de vloerverwarming in de badkamer een graadje hoger omdat je eerst onder de douche wilt en de verlichting vast aan zodat je niet in een donker huis op de tast de schakelaar moet zoeken. Ook qua prijs wordt het bereikbaar voor grote groepen consumenten, zeker omdat je de investering terugverdient door een zuiniger energiegebruik. Echt, wat nu futuristisch klinkt, is over een paar jaar gemeengoed."


Zie voor meer informatie ook: www.amx.com
Door Mirjam Hulsebos


EDITORS' CHOICE