Deze hoofdtelefoon is een rond-het-oor model dat zich uiterst comfortabel laat dragen. Wel zorgt een dergelijke architectuur voor een gevoel van onderdruk in de oren, dat door sommigen als minder aangenaam kan worden beschouwd. In dat geval kan je altijd nog kiezen voor de QuietComfort 3 hoofdtelefoon. Dat is in beginsel dezelfde hoofdtelefoon – hij kost ook evenveel -, maar dan in een on-ear uitvoering. De afwerkingskwaliteit van de QuietComfort 15 is behoorlijk goed. Maar dat mag ook wel voor die prijs, natuurlijk.
Over de noise cancelling functie op zich had ik het eerder al – die is top -, maar nu wil ik er ook wel eens wat muziek bij horen. Ik probeer de hoofdtelefoon eerst op een passieve manier te gebruiken – dus met uitgeschakelde noise cancelling functie -, maar dat lukt niet. Je hoort dan immers niets. Dat wil dus zeggen dat je verplicht bent om de noise cancelling functie altijd in te schakelen, ook al heb je er geen behoefte aan. En dat betekent dat de hoofdtelefoon onbruikbaar wordt op het moment dat de batterij de geest geeft. Bummer! En zelfs driewerf bummer als je vliegtuig net opgestegen is voor een lange, transatlantische vlucht en je geen reserve batterij voorzien hebt.
OK, inschakelen dan maar. Ik start met de bekende Kanon van Pachelbel – een opname van het Telarc label – en dat gaat heel aardig. Wel is er een spoortje warme ruis waarneembaar, allicht veroorzaakt door het noise cancelling circuit. Maar in vergelijking met het enorme voordeel van de wegvallende stoorgeluiden, stelt dat streepje ruis echt geen moer voor. Daarbij zorgt het ervoor dat het geluid een scheutje extra warmte meekrijgt. Vervelend is anders. Over naar ‘Sweet Instigator’ van Ozark Henry. De detailweergave in het hoog – denk aan de resolutie in de hi-hats en dergelijke – is best OK, maar voor monitoringdoeleinden en dergelijke is deze hoofdtelefoon minder geschikt. Het laag wordt weergegeven zoals het hoort: niet teveel en niet te weinig. Dat is onder meer goed te horen in ‘Love Unlimited’ van de Fun Lovin’ Criminals. Veel hoofdtelefoons laten net op dit punt steken vallen, maar de Bose komt er prima mee weg.
Ook prettig is dat de hoofdtelefoon nooit schreeuwerig of opdringerig klinkt. Combineer dat gegeven met het aangename draagcomfort, en je houdt een hoofdtelefoon over die je met veel plezier uren op je hoofd wil dragen. Als die dekselse AAA-batterij je niet in de steek laat, tenminste.
Verdict
Een aardig extraatje is dat je twee jaar garantie op de QuietComfort 15 krijgt. Mooi. In de categorie te gek om los te lopen hebben we ook nog wat: in het etui zitten een vijftal kleine kaartjes – ter grootte van een visitekaartje – waarop de voornaamste eigenschappen van de hoofdtelefoon staan. Het is de bedoeling dat je die kaartjes aan anderen geeft – denk aan je medepassagiers – die interesse hebben in je hoofdtelefoon. Het lef! Maar draai of keer het hoe je wil, de QuietComfort 15 is zonder meer een uitstekende hoofdtelefoon. Niet voor in de huiskamer, wel voor onderweg. En al helemaal in lawaaiige omstandigheden, zoals in het vliegtuig. Als je veel reist en je wil dat doen op een zo ontspannend mogelijke manier, dan is de Bose de ideale reisgenoot.
Aanvullende informatie:
Batterijduur voor noise cancelling functie: 35 uur
Gewicht (kabels inclusief): 207.5 g
Prijs: € 349.95
Hij is verkrijgbaar in het zilver en sinds kort is er ook een limited-edition blauwe versie.
Bose heeft een Special Page op HiFi.nl, voor meer informatie kun je ook kijken op de Bose website. Wil je wat meer lezen over hoofdtelefoons? Kijk dan eens op onze Hoofdtelefoon Special Page.