Het daarop volgende type is zoals gezegd de Bayan 3, die we nu als primeur in Nederland konden beluisteren. Het model is logischerwijs een stukje groter dan de 1, maar heeft daardoor ook iets meer in huis – waaronder een 5 inch bass driver en een 2 inch speaker driver voor midden en hoge frequentie. Leuk detail: de bass units zijn van papier, in eigen huis ontwikkeld. De coating verhoogt de stijfheid van de conus en biedt ook meteen een beschermlaag. Hij levert 45 Watt output, en dus aardig wat volume. Ook op onze vrij grote redactievloer kwam de hagelwitte Bayan 3, die op de foto's wat lila overkomt, goed tot zijn recht.
Wat overigens erg handig is bij de Bayan docks, is dat de afstandsbediening werkt via de mappenstructuur. Met de meeste afstandsbedieningen kun je alleen gebruik maken van de meest logische functies zoals pauzeren, vorige, volgende. Met de bijgeleverde afstandsbediening van de Bayan docks blader je door je iPhone/iPod mappen heen zoals je gewend bent. Dat maakt het bedienen een stuk handiger. Tevens zijn de hoge en lage tonen regelbaar. Wel gaat er veel op gevoel, omdat je het display van je iDevice van een afstand niet fatsoenlijk zal kunnen volgen. De Bayan 3 kost 229 euro.
De topper uit de reeks - lucky number 7 - hebben we natuurlijk het uitgebreidst kunnen beluisteren, alvorens het nieuwe speelgoed weer mee op pad genomen wordt. Het dock is, net als zijn kleinere broertjes, vrij anders dan de docks die we de afgelopen jaren voorbij zagen komen. Zoveel was ons van tevoren op basis van het fotomateriaal in ons nieuwsbericht ook wel duidelijk. De behuizingen zijn volledig van hout - er wordt geen plastic gebruikt om een verlies van energie dat daarmee gepaard gaat tegen te gaan. Tevens zorgt het voor een beter laag. Het transparante materiaal in combinatie met het witte hout zorgt voor een modern uiterlijk, maar wat misschien vooral opvalt: de Bayan 7 heeft twee docks. Zo kun je je iPhone en iPod tegelijkertijd docken (en opladen), of de iPods van twee personen kunnen gedockt worden zodat je gemakkelijk van muziek(smaak) kan wisselen.
De Bayan 7 heeft 120 Watt power in huis in een 3-weg 2.1 kanaal stereo speaker configuratie voor de balans, en een 8 inch sub voor de diepte. Net als alle kleinere modellen heeft de 7 drie ingangen, met docking aan de voorkant (twee zelfs, in geval van de 5 en de 7), en USB / 3.5mm aan de achterkant. Het grootste model kost 499 euro en wist ons best te overtuigen. Het verdient dan ook zeker een uitgebreidere test, moeten we wel concluderen als de apparatuur weer ingepakt wordt.
Tes Audio heeft een aantal mooie producten toe kunnen voegen voor onze markt, maar het zal niet meevallen op het vlak van dockings nog een plekje te veroveren. Overigens krijgt de Bayan-familie binnenkort nog meer broers, dus wordt zeker vervolgd.