ARTIKEL

De Set - vervolg

De subwoofer is echter niet meer aanwezig, en daarmee is er weer een variabele die fouten kan veroorzaken verwijderd uit de set. Less is vaak more, en maakt het vinden van oorzaken van problemen veel eenvoudiger. Neem nou dat laagprobleem: dat werd zowel veroorzaakt door de subwoofer als de buizenversterker. Twee variabelen in het spel, en wijs maar aan wie de grootste veroorzaker is van het probleem. Ik hou wel van sets met zo min mogelijk variabelen...

De mono-eindversterkers staan op de vloer op eigen plateaus opgesteld. Los van het rack en los van de luidsprekers, en dat is prima, want ze mogen gezien worden en zo storen ze de rest van de set zo min mogelijk. De monoblokken verzorgen de aansturing van de luidspekers in de set, een paar Impulse Aria SE bass reflex luidsprekers. Impulse is een Nederlands luidsprekermerk dat in 1986 is opgericht door de Engelse luidsprekerontwerper Keith Marshall. SE in het typenummer staat voor Special Edition, in dit geval is het cross-over filter verbeterd. Wat is er verbeterd? Een low loss koperfolie spoel met zeer lage weerstand en gering skin-effect, topkwaliteit polypropyleen en tinfolie condensatoren, inductievrije metaalfilm weerstanden, en WBT aansluitterminals.

 

De Aria is een 2-weg bas reflex met dubbele woofer van 14 cm en 27 mm Vifa Ring Radiator voor het hoog. De uitvoering van Jean Paul is afgewerkt met fraai blank bamboehout. De luidsprekers zijn niet al te groot en staan fraai in het interieur.

Tussen al deze fraaie componenten is bekabeling aangebracht van vooral Nordost. Nordost is een Amerikaanse kabelproducent, die vooral bekend is van zijn plat uitgevoerde luidsprekerkabels. De luidsprekerkabels zijn echter niet van Nordost, maar zijn Elco STI-2 kabels. Deze kabels bestaan voor 99,9% uit zilver, wat meestal zorgt voor een enigszins fris geluid. Tijdens het luisteren naar de set viel mij niet op dat het geluid aan de frisse kant was, wat betekent dat de kabel een goede match vormt met de luidsprekers. De interlink vanaf de draaitafels is overigens ook geen Nordost, maar een Harmonic Tech Pro Silway. Hoewel ik niet een grote voorstander ben van allerlei verschillende merken kabels door elkaar gebruiken, moet ik zeggen dat het geluid van de draaitafel erg aangenaam klonk. Ook hier dus een goede match!

De luisterplek is een zitbank die tegen een wand van de kamer staat opgesteld. De afstand tussen de luisterpositie en de luidsprekers is relatief groot ten opzichte van de afstand tussen de luidsprekers. Iets verder naar voren zitten zou beter zijn, niet alleen vanwege de verhoudingen van de luisterdriehoek, ook omdat de wand achter de bank geluid reflecteert, wat het luisteren iets vermoeiender maakt en de focussering van het stereobeeld iets vervaagt. Vorig jaar had ik Paul hier ook al op gewezen, maar zijn favoriete luisterplek blijft toch op de bank bij de wand. Ik neem plaats op de bank en ga lekker symmetrisch tussen de luidsprekers zitten, voor het beste resultaat. het luisteren kan beginnen!


EDITORS' CHOICE