ARTIKEL

Luisterbezoek Jean Paul van Deenen

Het was alweer zo`n typische regenachtige herfstavond in november. Net als vorig jaar, toen ik Jean Paul ook al bezocht voor een luisterbezoek. Vorig jaar was ik zo druk met van alles dat het schrijven van het artikel er een beetje bij in schoot. Toen ik een paar maanden later eindelijk het stuk wilde gaan schrijven was de set van Jean Paul volledig veranderd. We besloten om een nieuwe afspraak te maken.

Vorig jaar had Jean Paul een vriend uitgenodigd om erbij te zijn tijdens de luistersessie. Ook dit jaar was vriend Paul weer van de partij. Paul heeft dezelfde passies als Jean Paul en ondergetekende: muziek en audio. Het blijkt dat we het afgelopen jaar alle drie flink bezit geweest met aanpassen, upgraden en luisteren. Kortom, het audiovirus is nog steeds erg actief. Houden zo!

Jean Paul woont in een fraai appartement op de 1e verdieping in een dorp in het noorden van het land. Appartementen en audiofielen vormen soms combinaties die wel eens zorgen voor geluidsoverlast, maar daarvan blijkt gelukkig geen enkele sprake te zijn. Het appartement is modern ingericht en voorzien van zowel een set voor film met surround als een set voor muziek in stereo. Tijdens de koffie staat de LCD TV aan en het fraaie beeld valt mij meteen op. Jean Paul heeft het scherm laten kalibreren en dat is mede de oorzaak ervan dat het beeld zo natuurlijk oogt.

Maar ik ben niet gekomen om mooie plaatjes te bekijken, de stereoset is hetgeen waarvoor ik gekomen ben. Deze is opgesteld in de ruimte tussen de (open) keuken en de woonkamer. Een prima plek, want anders zou die ruimte alleen worden gebruikt als doorgang.

Het is duidelijk dat Jean Paul van design houdt: niet alleen de inrichting van zijn woonkamer, ook zijn set oogt aantrekkelijk. De basis is een fraai afgewerkt audiorack waarin versterkers van het Duitse merk Trigon zijn ondergebracht. Boven op het rack staat een prachtige Project RPM-9 draaitafel met Benz Micro L2 Glider element. De phono voortrap is ook van Trigon, type Advance met accuvoeding. De cd-speler is een Audio Analogue model Paganini, welke is gemodificeerd door het toepassen van een  Tentlabs low-jitter clock. Het uiterlijk van de cd-speler past goed bij de Trigon apparatuur, het valt bijna niet op dat er een component van een ander merk tussen staat. De cd-speler en de draaitafel zijn niet gewijzigd ten opzichte van vorig jaar, alle Trigon apparatuur is nieuw. Dat geld ook voor de eindversterkers. Stonden er vorig jaar nog monoblokken met buizen te spelen, die hebben plaats gemaakt voor Trigon monoblokken, transistorversterkers klasse A-B.

Ik weet nog wel dat vorig jaar het laag wat vet (ook wel boemig of wollig) was, wat mede werd veroorzaakt door de buizenversterkers. Het is nu eenmaal een feit dat buizenversterkers een lage dempingsfactor hebben, wat praktisch betekent dat ze de woofers minder goed onder controle houden. Ze dempen de slagen die de woofer maakt met minder kracht, wat de bas wat wolliger maakt. Ja, er zijn mensen die dat lekker vinden klinken, zelf hou ik meer van een sterk gecontroleerde en strakke bas. De 2e oorzaak van de wat vette bas was destijds een subwoofer die niet geheel correct was afgestemd op de hoofdluidsprekers. Nou is het ook niet gemakkelijk, weet ik uit eigen ervaring, om de kantelfrequentie en het volume correct in te stellen zodat het laag van de subwoofer netjes overgaat in het laag van de frontluidsprekers.


EDITORS' CHOICE