ARTIKEL

Wat valt er zoal te streamen?

Redactie HiFi.nl | 16 april 2016 | Fotografie Redactie HiFi.nl
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 01 februari 2013

Er valt ontzettend veel te streamen, en dat uit heel verschillende bronnen. Naar gelang de keuzes die je hier maakt, mag je rekenen op een goede, een zeer goede of een minder goede geluidsweergave. Sommige bronnen zijn gratis, voor andere geldt een eenmalige aankoopsom en voor nog andere worden abonnementsformules gebruikt.

Dit zijn de belangrijkste streaming bronnen (in willekeurige volgorde):

  • Internet radiostations
  • Streaming diensten zoals Spotify en Deezer
  • Muziek aankopen op het internet
  • Je eigen muziek rippen

Tabel: de belangrijkste bronnen

Internet radiostations

Zoals de naam al suggereert, gaat het om radiostations die muziek uitzenden via het internet. Een gedeelte daarvan bestaat uit de zenders die je al kent van de FM-band, uiteraard. Maar een veel groter aanbod bestaat uit zenders waar je nog nooit van gehoord hebt, want je vindt hier ook FM-stations die zich aan de andere kant van de wereld bevinden. De meerderheid wordt echter gevormd door zenders die enkel via het internet hun ding doen, waaronder het bij HiFi.nl zeer populaire Radio Paradise. Feit is dat het om een immense hoeveelheid – het zouden er meer dan 40.000 zijn! – zenders gaat. En ondanks dat enorme aanbod is het eigenlijk niet zo’n probleem om zenders te vinden die je bevallen.

Dat komt omdat de meeste apparaten gebruik maken van de vTunerdatabase dienst. Hiermee kan je stations zoeken op basis van het muziekgenre, de gesproken taal of de geografische locatie. Als je bijvoorbeeld op 'Nederland' zoekt, kan je kiezen uit een lijst van maar liefst 669 zenders. Voer je 'Belgiė' in als zoekterm, dan houd je 266 zenders over. Wil je enkel countrymuziek horen, dan heb je de keuze uit 604 stations. De zoekterm 'Classical' levert 441 treffers op en 'Dance' zelfs 1.272. De meeste apparaten laten je ook toe om voorkeuzezenders vast te leggen, net zoals je dat gewend bent bij een FM-radio.

Internet radio is bij uitstek geschikt om nieuwe muziek te leren kennen. Met dank aan het immense aanbod. Als je daarnaast ook belang hecht aan een degelijke geluidskwaliteit, moet je je wel realiseren dat dat niet het sterkste punt is van internet radio. Er wordt namelijk enkel gebruik gemaakt van lossy bestandsformaten – verderop komen we daar uitgebreid op terug – met overwegend lage datarates. Niet bepaald wat je 'high fidelity' noemt, dus.

Muziekstreamingdiensten

Er zijn bij ons in de Lage Landen een twintigtal muziekstreamingdiensten actief. Deze laten je toe – tegen betaling, that is – om op hun website op zoek te gaan naar muziek, en deze vervolgens te streamen naar je Mac, pc, smartphone of tablet. Sommige netwerkspelers kunnen ook overweg met een aantal van deze diensten, maar de keuze is veel beperkter. Als je graag gebruik wil maken van een bepaalde dienst, kan je dus maar beter eerst grondig nakijken of de netwerkspeler die je wil aankopen de dienst in kwestie ondersteunt. Anno 2016 zit dat in de meeste gevallen echter wel snor, met name wanneer je op zoek bent naar de topdiensten. Dat zijn wat ons betreft Spotify, Deezer, Tidal, GrooveShark, SoundCloud, Music Unlimited, Ziggo, Apple Music, Pandora en natuurlijk het hifi-vriendelijke Qobuz. 

Het is belangrijk om weten dat het bij deze diensten om een formule gaat waarbij je de muziek wel kan beluisteren, maar je deze niet in de vorm van een bestand kunt downloaden en opslaan. Iets wat natuurlijk wel kan als je muziektracks aankoopt in de iTunes Store, of elders op het internet. Overigens zijn er enkele uitzonderingen op deze regel. Sommige diensten laten je namelijk wél toe om muziek te downloaden en te bewaren, maar altijd met de nodige beperkingen. Bij de meeste diensten kan je de muziek ook indelen in overzichtelijke playlists.

Voor een maandabonnement betaal je afhankelijk van je keuzes vier tot tien euro per maand voor de usual suspects (waaronder Deezer, Spotify, Ziggo en Music Unlimited). Voor basisgebruik kom je uiteraard laag uit, en wil je daarbij ook kunnen streamen naar je smartphone of tablet, dan loopt het bedrag in de meeste gevallen op tot €9.99 (Deezer, Spotify, Music Unlimited). Qobuz en Tidal hebben duurdere varianten, maar daar komen vervolgens ook hi-res mogelijkheden bij kijken. Het muziekaanbod varieert van 12 miljoen songs tot maar liefst 40 miljoen(!) songs. Dat zit dus wel goed. De geluidskwaliteit is best redelijk, maar de meerwaardezoekers onder ons zullen er vast niet enthousiast over worden. Er wordt immers enkel gebruik gemaakt van lossy bestandsformaten. Maar ook hier geldt dat de premium modellen van onder meer Tidal en Qobuz daar weer een oplossing voor hebben.


EDITORS' CHOICE