REVIEWBluesound

Bluesound Vault

De Vault kan, eenmaal aangesloten op het netwerk met internet toegang, CD’s rippen en opslaan op zijn interne disk van 1 terabyte. De Vault is fluisterstil en om te voorkomen dat actieve koeling nodig is, heeft hij een losse externe voeding. Het rippen gebeurt bitperfect in FLAC-formaat en eventueel tegelijk in MP3. Dat rippen gaat overigens heel gemakkelijk, maar niet bijster snel.

Plaats je zelf vanuit je PC bestanden op de harde schijf van de Vault, dan kun je bestandsformaten gebruiken als AAC, WMA, OGG, WMA-L, ALAC, WAV en AIFF. Het is niet mogelijk om met de Vault te rippen naar een aangesloten USB disk, je kunt daar alleen van afspelen. Om af te spelen heb je een versterker nodig en een paar luidsprekers (of een Pulse), eventueel aangevuld met uw eigen digitaal/analoog-converter.

Een Vault kan stand-alone werken of de basis vormen van een Bluesound multiroom-oplossing. De PowerNode heeft geen externe versterker nodig, want die is ingebouwd. Een paar luidsprekers aansluiten is voldoende om muziek te spelen. Muziek die is opgeslagen op de Vault, of op een NAS of USB-medium. Het is geen verplichting om met de PowerNode een Vault aan te schaffen. Wie weet heb je bijvoorbeeld al een NAS in huis en zit je helemaal niet te wachten op meer opslag en ripfaciliteiten.

Node & PowerNode

De PowerNode heeft als enige geen optische uitgang, maar wel een aansluiting voor een actieve subwoofer en natuurlijk voor luidsprekers. De Node tenslotte valt in dezelfde categorie als de PowerNode, maar vereist wél een externe versterker. Wie goedkoop uit wil zijn of beperkt wil starten, zijn muziek opslaat op een USB-disk en al een stereo-installatie heeft, kan desnoods volstaan met alleen een Node. Disk eraan, interlink naar de versterker, app starten en spelen.

Pulse

Tenslotte de Pulse; een actieve luidspreker die in staat is een redelijk stereobeeld te scheppen met de ingebouwde units vanuit de enkele behuizing. De Pulse kan gebruikt worden in een Bluesound systeem, maar kan evengoed werken als enige Bluesound component in huis. Wat je nodig hebt is een LAN met internet voor internet radio, een medium waar muziekbestanden staan opgeslagen om te streamen of een USB-device waar muziek afgehaald kan worden. Via de optische ingang zou je een Pulse ook kunnen combineren met een flatscreen om de geluidkwaliteit sterk te verbeteren. Muziek spelen vanaf een tablet of telefoon werkt feilloos met een Bluetooth adapter van het merk. Door twee Pulse weergevers te synchroniseren in de app en er Ă©Ă©n te benoemen als het linkerkanaal en de tweede als rechterkanaal kunnen de weergevers een volwaardig stereobeeld opbouwen.

Bluesound en NAD hebben veel technologie gemeen. De Vault is een afgeleide van de NAD M50 muziekspeler in combinatie met de M52 Vault voor muziekopslag. De Node en de Vault zijn afgeleiden van de M50 voor het streamen van muziek, maar werken met een 24bit/192kHz Cirrus Logic DAC. Dit om het volume op de digitale uitgang te kunnen regelen. Op de analoge uitgang gebeurt dit in het analoge domein, dus zonder resolutieverlies. Een ZETEX chipset van de NAD M2/M51/C390DD is terug te vinden in Pulse en PowerNode. De PowerNode heeft naast de conversietechniek ook een 'kleine' M2 digitale versterker van 2 x 50 Watt aan boord. NAD gebruikt in elk apparaat schakelende voedingen die zeer zuinig omgaan met energie en niet hoeven te koelen.

Om die reden kunnen de naar wens witte of zwarte kubussen klein blijven, en elegant in vormgeving. Omdat ze via het netwerk te bedienen zijn, hoeven ze niet eens in het zicht te staan. Wie zich de weelde van een echte high end-installatie kan veroorloven en tegelijk voor overige ruimtes in huis gebruik wil maken van Bluesound, zal merken dat streaming audio van Bluesound en NAD naadloos integreren. Zo combineerde ik zelf een Bluesound Vault, PowerNode en Node met een NAD M50 en M52 (en ook nog een tweetal NAS-systemen). Wie de app van Bluesound vergelijkt met de app van NAD zal behalve in het logo en in de achtergrondkleuren geen verschil ontdekken in bediening of functionaliteit.

Overige middelen
Om muziek weer te geven prikte ik aan de PowerNode een paar PMC Twenty.23 luidsprekers. De Vault liet ik zowel analoog als digitaal spelen via een Naim UnitiQute. De Node zette ik gewoon naast mijn M50 in een hoogwaardige opstelling met Audia Flight versterkers, Esoteric D/A-converter en PMC fact.8 luidsprekers. Op die manier kon ik zowel de resulaten van de digitale uitgangen als die van de analoge uitgangen en van de versterker in de PowerNode beoordelen.

Als opslagmedium kwam uiteraard de Vault zelf aan bod, de M52 Vault, mijn RipButler mediaserver en Synology NAS. Omdat er in huis toch al kabels en switches liggen, maak ik liever gebruik van het vaste ethernet dan van Wi-Fi, maar Wi-Fi werkt soepel en doordat de muziek wordt gebufferd in de Nodes moet je het bont maken om last van stiltes te hebben.

MERK





EDITORS' CHOICE