REVIEWBluesound

De praktijk

De praktijk is altijd anders? Niet met Bluesound. Ik kreeg precies wat mij is beloofd op de website en door de importeur. Geen valkuilen, geen adders onder het gras en volledige werking van alle opties. Installatie was zeer eenvoudig, zowel draadloos als bedraad liet ik mijn router DHCP adressen uitdelen; het enige dat daarna nodig is, is het aangeven van netwerkmappen waar mogelijk muziek op staat en het indexeren van de muziek in een bibliotheek. Ik heb het idee, dat je handige computerneefje gerust thuis kan blijven, zelfs als je weinig weet van netwerken en computers. 

Na een paar eigen CD’s te hebben toegevoegd aan hetgeen de importeur alvast op de harde schijf in de Vault had gezet, weerklinkt JheenaLodwick door de ruimte via de Powernode. Gewoon in CD-kwaliteit zoals wij gewend zijn. Een verbazingwekkend goed geluid voor een kastje dat tegelijk een streamer en een versterker is. Mijn PMC’s staan vrolijk en lekker muziek weer te geven. Flink power erin zonder het strakke karakter te verliezen. Een mooie, open weergave die goed los komt. Met een meer dan behoorlijk stereobeeld dat niet past bij het prijskaartje van de PowerNode.

In een studeerkamer, logeerkamer of kinderkamer is een PowerNode heel erg op zijn plaats, maar ik denk dat heel veel luisteraars al blij zijn als ze deze kwaliteit in de huiskamer krijgen. The Chain van Fleetwood Mac zet een slagwerk neer dat er mag zijn, met de meerstemmige zang ook daadwerkelijk komende uit verschillende kelen en niet samengeplakt tot een brei. Gemeten met een dB-meter op de luisterpositie haal ik zonder enig probleem gemiddelde waarden van 95 dB en dat is eigenlijk al veel te hard in de kamer. Ook Loreena McKennitt met The Gates Of Instanbul van de Dali CD Volume 2 zet de speakers hard aan het werk. De opname met zoveel verschillende instrumenten speelt spannend, al zou iets minder laag mij welkom zijn vanuit de PowerNode.

De Pulse is eigenlijk een verhaal apart. Met zijn wifi en Lan-aansluiting is hij zonder enige moeite op te nemen in een thuisnetwerk. Met of zonder andere Bluesound producten in zijn omgeving. Het leggen van een share naar je muziekbibliotheek op een NAS is simpel te realiseren, vanaf een USB stick spelen is een kwestie van de stick aansluiten, Bluetooth speelt je bestanden van iPhone, iPad of ander Android en iDevice. Niets van dat alles aanwezig, dan blijven over de muziekdiensten en internetradio. Met gebruik van de prachtige Bluesound app zijn de mogelijkheden ruim en zal de Pulse overal een plek kunnen vinden.

Geluidskwaliteit is zoals te verwachten niet zoals die van losse luidsprekers aan een versterker, daar kunnen de twee tweeters en de enkele woofer met zijn beide reflexpoorten niets aan doen. Ook niet als ik draadloos kans zie high resolution bestanden te streamen. Zonder ook maar het minste of geringste hikje in de weergave. Gebruik de Pulse waar hij voor is; de keuken, de slaapkamer, studeerkamer of hobby ruimte. Daar zal hij prima voldoen. Een volgende optie is het inzetten van de Pulse als een soundbar bij de televisie. Geluidkwaliteit gaat met sprongen omhoog als u via de optische digitale ingang werkt en de luidsprekers in een flatscreen laat zwijgen. Wie de beschikking heeft over twee Pulse systemen is spekkoper, synchroniseer de beide P300’s met elkaar, maak van één de linker weergever en van een tweede Pulse de rechterluidspreker en speel in volwaardig stereo. Hoe? Eenvoudig de opties kiezen in de app van Bluesound.

Omdat de diverse Bluesound-combinaties bestaan uit een streamer met optische digitale uitgang en een analoge uitgang is het interessant om eens een veel duurder apparaat achter de Vault en Node te hangen. Ik kies voor een NaimUnitiQute, waar ik gebruik kan maken van de digitale ingang en de analoge ingang. Als extra heb ik een NAP 100 eindversterker bij de Qute om te kunnen bi-ampen.

We gaan dus een hele stap hoger ten opzichte van de PowerNode. Dat is ook hoorbaar: het laag is minder zwaar aangezet en het geheel klinkt natuurlijker. Tegelijk is er een deel van het enthousiasme weg, dat afkomstig was van de PowerNode-versterker. Het stereobeeld is wel gegroeid in de breedte en diepte, maar tevens fors afgenomen in hoogte. De keuze tussen de interne DAC van de Vault en de interne DAC van de Naim geeft een zelfde soort beeld. Je wint in natuurlijkheid en rust met de Naim, je verliest in dynamiek en plezier.

De wijze les die te trekken valt, is dat een betere (lees veel duurdere) versterker de PowerNode voorbij gaat. Wie dus al een versterker heeft staan is beter uit met een Node of Vault.

Voor de D/A conversie geldt hetzelfde: het kan beter, maar dan wel tegen een flink hogere prijs. Stel dat we dan eens heel wild gaan doen en de Node naast een M50 van NAD zetten. Op een Esoteric DAC, Audia Flight versterkers en PMC fact.8 speakers. De verschillen had ik groter verwacht eigenlijk. Niet dat ze niet goed te horen zijn, de M50 is een duidelijke winnaar. Maar het is gelukkig niet zo dat een Node helemaal niet meetelt. Ik schat in dat een Node hetzelfde presteert als een Logitech Touch of Duet als we werken met een optisch digitaal signaal. Qua interne D/A converter is een Node zeker de winnaar ten opzichte van Logitech. Met inachtneming van het fraaie indexsysteem van Bluesound en de uitbreidbaarheid zou ik het wel weten en koos ik voor dit blauwe geluid.

MERK

EDITORS' CHOICE