In een Sonos ecosysteem kan je vrijuit producten mixen en matchen. Zo zou je voor de woonkamer – in de veronderstelling dat daar al een audiosysteem staat – een Connect kunnen kiezen. In de ouderlijke slaapkamer en in de badkamer kan je opteren voor de Connect:Amp, die je dan kunt combineert met inbouwluidsprekers. In de kinderkamers tenslotte, zou je een Play:1 kunnen installeren.
En in het geval je nog niet over een audiosysteem in de woonkamer beschikt, kan je daar eventueel ook kiezen voor de Playbar, al dan niet aangevuld met een Sub. Aardig detail is dat je in zo'n situatie tijdens een filmavond de twee Play:1's uit de kinderkamers mee naar de woonkamer kunt nemen, om ze daar draadloos te verbinden met de Playbar. Het resultaat? Een echte surround opstelling! Wanneer de film afgelopen is, kunnen de Play:1's weer naar hun rechtmatige eigenaars toe.
De hierboven omschreven situatie geeft een goed beeld van hoe je een Sonos systeem kunt integreren in je woning. Anderzijds kan de aanwezigheid van Sonos zich ook beperken tot één enkele streaming-oplossing in de woonkamer. Of waar dan ook.
Eenvoud troef
Fabrikanten claimen vrijwel altijd dat hun producten eenvoudig kunnen geïnstalleerd worden. Als we het over streaming audio-systemen hebben, is dat in veel gevallen helaas klinkklare onzin. Ook Sonos beweert dat je hun systeem binnen de kortste keren en zonder noemenswaardige kennis van zaken aan de praat krijgt. En voor één keer is het nog waar ook.
Een bijkomend pluspunt is dat Sonos voor z'n draadloze wifi-verbindingen gebruik maakt van een zogenaamd 'mesh' netwerk. We besparen je de details, maar het komt er op neer dat op die manier de wifi-verbinding op een meer solide manier verloopt dan bij een gewone wifi-connectie. Maar dan nog opteer je indien mogelijk best voor een bekabelde aansluiting. Want ook Sonos is niet in staat om de bekende onbetrouwbaarheid van wifi volledig te tackelen.
Bediening
Sonos apparaten hebben nagenoeg geen bedieningselementen. Twee druktoetsen om het volume te regelen, plus een mute toets – die dubbel dienst doet als aan/uit knop, en als 'skip' knop, als je twee keer snel achter elkaar drukt –en that's it. Je kan het systeem echter wel aansturen via een softwarepakketje dat op je pc of je Mac draait. Of – nog veel gemakkelijker – via een app op je iPhone, iPad of Android apparaat.
En over die apps moeten we het maar eens hebben. Die zijn namelijk heel erg goed: logisch, overzichtelijk, eenvoudig, mooi uitgevoerd en vrij van bugs, crashes en andere ongein. In deze prijsklasse hebben we voorlopig nog niets beters ervaren. Maar ondanks al dat bewierook willen we nu ook weer niet beweren dat de Sonos user interface perfect is. Helemaal niet, zelfs. In het land der blinden is éénoog koning, dat idee.
Â