ARTIKEL

Koop bij de man die ook repareren kan...

In de Plate-zaal heeft HVP Audio een set opgesteld met de Zweedse Marten Coltrane 2 weergevers die gevoed worden door een Bladelius-combinatie met de Embla als bron, de Saga als voorversterker en de volledig gebalanceerde Ymer als eindversterker. Deze laatste heeft met een maximaal vermogen van 3 kilowatt per kanaal een ruime marge om de 89 dB gevoelige Coltrane 2 aan te sturen. De bekabeling is van Jorma net als de interne bekabeling van de Marten luidsprekers. Geluid is groots maar zonder opdringerig te zijn. Dit laatste is zeker een gevolg van de beheerste manier van omgaan met de volume regeling. Marten toont aan dat het gebruik van moderne materialen als carbon voor de luidspreker kasten, keramiek voor de woofers en middentoner en diamant voor de tweeters prachtig en gebalanceerd kan klinken zonder maar een greintje hardhead. De Bladelius Embla is ook een bijzonder apparaat. Naast een cd-transport met een DAC die uitgebreide mogelijkheden biedt op het gebied van in te stellen filters is de Embla ook te gebruiken in memory player mode. In plaats van direct van cd-schijf te lezen en door te sturen naar de DAC, kan de speler ook eerst het signaal opslaan op een flashdrive voordat het verder verwerkt wordt. Jitter wordt hiermee tot ver achter de komma onderdrukt. Uiteraard zijn er aansluitmogelijkheden voor externe muziek opslag zoals NAS en PC. HVP Audio maakt gebruik van een Nederlandse stroomverdeler van het merk Live Cable. In de uit een aluminium legering gemaakte kast zit veel goud- en zilverdraad en de outlets zelf zijn verzilverd.


Foto: Marten Coltrane - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

Hear Everything deelt de kamer met Sharkwire en speelt met een set bestaande uit Guru weergevers - de kleine QM10 of de grotere QM60 – in combinatie met Music First Audio als voorversterker en Holographic Audio in de eindversterking. Kabels zijn (uiteraard) van roommate Sharkwire. Het kenmerk van beide typen Guru weergevers is dat ze een heel breed uitgesmeerd geluidbeeld kunnen neerzetten dat aan alle kanten buiten de luidspekers uitsteekt. De weergevers klinken veel groter dan hun fysieke gestalte is. En ze kunnen hard, heel hard spelen wat (helaas) ook het geval was in de Van Rijckevorsel-kamer. Op een wat lager niveau komen de dynamische kwaliteiten nog beter naar voren. Wat ook goed naar voren komt, is de uitstalling van Sharkwire. Voorbeelden van dit betaalbare Taiwanese merk hebben een plaats gevonden in de laden van een jaren ’60 tandartsenkastje in nagenoeg nieuwstaat. Sharkwire introduceert drie nieuwe lijnen kabels die allemaal met ofwel zilver ofwel rodium op zilver pluggen zijn afgemonteerd. De BS serie is helemaal koper, de TS serie verzilverd koper en de WS serie is gemaakt met puur zilver.


Foto: Sharkwire - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

In de Willem Ruys-zaal heeft Hifi Corner een imposante Steinway Lyngdorf set opgesteld. In een lang ontwikkeltraject is het Peter Lyngdorf gelukt om de goedkeuring van de pianofabrikant Steinway te krijgen om de naam en het logo te gebruiken voor de audiolijn. Dit is heel bijzonder, want Steinway is heel behoudend. Pas toen een prototype van de ‘D’, zoals de opgestelde set heet, de directie van Steinway ervan overtuigde dat een echte D Grand Piano niet te onderscheiden was van een (goede) opname gespeeld op de Lyngdorf ‘D’, was samenwerking een feit. De D behandelt het muziek signaal helemaal digitaal. In het midden staat een console opgesteld dat alle regeltechniek en het cd-loopwerk in zich heeft. De afstandbediening gebeurt op basis van radio-frequenties, dus niet optisch. De regeling is een zware en vergulde ronde draaiknop met daaromheen een aantal keuze-schakelaars. Het met RoomPerfect ‘behandelde’ signaal wordt via een Ethernet kabel en een eigen protocol digitaal naar de uiteraard digitale versterkermodules van de 2 meter hoge bi-pool weergevers gestuurd. Bi-pool heeft als voordeel dat ook aan de achterkant naar hetzelfde geluid kan worden geluisterd als aan de voorkant. Is dat door de plaatsing niet mogelijk, dan zorgt RoomPerfect er toch voor dat het geluid aan de voorkant niet wordt ‘verstoord’ door de reflecties van het geluid dat aan de achterkant wordt afgestraald. Het geluid in de kamer omspoelde alle aanwezige luisteraars en voelde heel natuurlijk aan. Het is dat er luidspekers te zien zijn, maar de opgewekte illusie van ‘echt’ is heel groot.


Foto: Steinway Lyngdorf set - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

Waarschijnlijk is Audiac de importeur die het grootst heeft uitgepakt op de 2011 editie van de Doelen Lente hifi show. De Fortis-zaal is opgedeeld in een aantal luisterafdelingen en waar dat niet is gebeurd staan statische opstellingen. We richten onze aandacht eerst op de streaming audio mogelijkheden. Die zijn via Audiac te vinden bij ondermeer Cyrus en meer speciaal de Streamline. Een uiterst compact apparaat met een afstandbediening die tevens een LCD-scherm bevat. Hierop is via een slim menu snel op basis van tags de te streamen muziek te zoeken, te vinden en af te spelen. De hoesafbeelding is op de afstandsbediening te zien. De Streamline is uitgerust met UPnP en DLNA mogelijkheden en kent naast Ethernet via kabel of WiFi een USB en drie S/PDIF ingangen. Cyrus is gelukkig ook met Apple in zee gegaan en er is daardoor een echte iPod digital ingang om het digitale signaal van de iPod naar de DAC van de Streamline te dirigeren. Deze DAC is een Burr Brown met een verwerking van 24 bits bij 96 kHz. De ingebouwde versterker levert maximaal 30 watt Per kanaal en maakt deze Streamline tot ook weer een all-in-one product. Cyrus apparatuur was tot nu toe nog niet leverbaar als complete set onder de duizend euro. Met de komst van de jubileum-set is dit nu wel een feit. Een andere muziekserver is de Olive 04HD. Naast opnemen op de ingebouwde harde schijf in diverse formaten en het voorzien van de juiste tags, kan deze server ook cd’s branden. Ook interessant is de rDAC van Arcam. Draadloos streamen met deze DAC kan vanaf een PC of Mac die voorzien is van een dongel. De rDAC ontvangt het digitale signaal en zet dit om naar analoog om het vervolgens aan een hifiset aan te bieden.


Foto: Audiac Cyrus - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

Grootser, maar nog steeds op basis van streaming, gaat het toe aan de andere kant van de Audiac-zaal. Daar staat een Wadia met Wilson Audio set opgesteld. Prominent op de Wadia staat een Apple en Peter McGrath van Wilson Audio is overgekomen uit de VS om een demo te geven. De Apple gaat met Firewire naar buiten, waar het signaal naar S/PDIF wordt omgezet om aan de Wadia DAC te worden geleverd. We hebben al meerdere demonstraties van Peter bijgewoond en weten dat hij altijd de grills van de Wilson weergevers verwijdert voordat er muziek gaat klinken. Dat doet hij ook nu weer bij de Maxx 3 luidspekers. De grotere Alexandria’s staan er passief bij, net als de compacte Polaris. Wilson kan heel fraai klinken en de demo met een streaming bron is interessant, maar het niveau van spelen is ons te hoog en we verlaten voortijdig de kamer.


Foto: Peter McGrath - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

NewTranstec heeft een kamer vol McIntosh apparatuur neegezet. Overal dus het typerende groen-blauwe schijnsel van de VU meters. Met als versterker de MC-601, de MCD1100 als digitale bron en de XRT28 als lijnbron weergevers heb je al een mooie set. Maar als je de MT10 snaaraangedreven draaitafel die – hoe kan het ook anders – een groen-blauw verlicht plateau heeft, dan heb je pas echt een set. Tijdens ons bezoek draaide de MT10 dan ook heerlijk ‘plaatjes’.

Niet muzikaal, maar voor de ware Mc-o-fiel staat er de McClock opgesteld. Deze primeur bestaat uit twee van McIntosh’s VU meters die zijn aangepast om links de uren aan te geven en rechts de minuten. Het is even wennen om de tijd te kunnen aflezen, maar dat went snel. Verder in de kamer nagenoeg de hele lijn Quad versterkers en weergevers zij het passief opgesteld.


Foto: McClock - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

Koop bij de man die ook repareren kan, was een leus uit de jaren ’60 die door rijwielherstellers werd gebruikt. Dit slaat nog steeds op NewTranstec. Een beetje in een hoekje staat een nostalgische scope en een Nakamichi UDAR cassette-omdraai-mechanisme uit de RX serie van ‘toen’. Prachtig om dit te zien. Dit sluit onze ronde langs de deelnemers aan de Doelen Lente hifi show 2011 af.


Foto: Scope - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

Toch hebben we nog een paar kleine opmerkingen. Wat zou het bijvoorbeeld prettig zijn als deelnemers een lijst maken van de gebruikte apparatuur. Je weet dan precies wat je gehoord of gezien hebt. Verder vragen we ons – nog steeds – af waarom importeurs of dealers niet de moeite nemen om hun spullen netjes neer te zetten en te presenteren. Waarom klakkeloos zaken op de grond zetten en niet op een net rack of tafeltje? De presentatie doet zo veel en het is een kleine moeite. Als allerlaatste een foto die perfect laat zien wat de lente show is. Twee audio “concullega’s” dansen salsa midden tussen het publiek, op de klanken voortgebracht door een van de deelnemers. Kijk, zo hoort het!


Foto: ook de exposanten hadden er zin in - ©Henk Boot en Marja Vanderloo

Hier vind je Deel 1 van het Doelen Lente Show Verslag 2011.


EDITORS' CHOICE