ARTIKEL

Bij Marcel thuis

Max Delissen | 27 december 2011

Het is prachtig weer als ik met een uur vertraging - een auto ondersteboven op de A2 bij Breukelen - bij Marcel aanbel. Hij blijkt een goedlachse, atletisch gebouwde man van Surinaamse afkomst te zijn, en hij heet me hartelijk welkom. Terwijl we in de huiskamer aan de koffie zitten vertelt Marcel het een en ander over zijn achtergrond. Nadat hij in 1989 het Grafisch Lyceum verliet ging hij in 1990 als vormgever aan het werk bij een reclamebureau. Hij had het daar prima naar zijn zin, en bleef daar werken tot 2010. Zijn grafische opleiding kwam hem overigens ook goed van pas bij zijn grote liefhebberij fotografie, die hij sinds 1980 met passie uitoefent, en die hij sinds zijn vertrek bij het reclamebureau ook professioneel ontplooit. Een echte beeldliefhebber dus, en de vraag is dan ook gerechtvaardigd hoe hij aan zijn audiohobby is gekomen.

"Ik ben altijd al een enorme muziekliefhebber geweest. Ik heb dat van huis uit meegekregen. Ik ben van jongs af aan in de gelegenheid geweest om mijn smaak te ontwikkelen, en die is dan ook zeer breed, maar mijn favoriete genres zijn soul, jazzrock en funk. En dat zelfbouwen? Eerlijk gezegd was ik destijds niet erg tevreden over de klank van commerciële luidsprekerontwerpen. Ik miste iets, maar wat dat precies was kon ik niet benoemen. Rond 1989 besloot ik de sprong in het diepe te wagen en het ontwerpen en bouwen van een luidspreker dan maar eens zelf te gaan doen. Ik dacht dat ik, als ik alle facetten van de fabricage zelf in de hand zou hebben, meer invloed op het eindresultaat zou kunnen uitoefenen en een geluid zou krijgen dat meer naar mijn zin was."


Foto: Marcel Donk

En zo begon een zoektocht die nog steeds voortduurt. Marcel vervolgt: "Voor mijn eerste zelfbouwluidsprekers ging ik naar Audio-dome in Amsterdam. Die verkochten toen nog allerlei spullen voor zelfbouw, en ze hebben me erg goed geholpen bij het ontwerpen en bouwen van mijn eerste luidsprekers. Die heb ik nog steeds, maar ik luister er niet vaak meer naar. Ik kreeg er echter wel heel erg de smaak van het zelfbouwen door te pakken, en mijn nieuwsgierigheid naar het hoe en waarom van luidsprekers zette me aan tot het bedenken van een hele reeks luidsprekers die steeds een stukje dichter bij mijn ideaal kwamen."

Ik vraag hem hoe hij zijn luidsprekers ontwerpt, want ik weet uit ervaring dat zoiets veel denkwerk en tijd kost. "Ik ben vormgever, dus ik ontwerp meestal eerst een kast. Dat klinkt misschien raar, en het is volgens sommigen ook niet de goede volgorde, maar ik wil dat mijn luidsprekers ook mooi zijn om naar te kijken. Pas daarna ga ik nadenken over de technische invulling. Ik ben volledig autodidact op het gebied van luidsprekertechniek. Ik heb alles in de praktijk geleerd, maar er zijn dingen die ik nog steeds aan anderen over laat, zoals het ontwerpen van het filter. Tegenwoordig werk ik daarvoor samen met Titus Nissen van Speaker en Co in Haarlem. Titus begrijpt mijn smaak inmiddels zo goed dat hij mijn aanwijzingen over een gewenste klankverandering feilloos kan omzetten in een aanpassing van het filter."

Op mijn vraag of hij nooit heeft overwogen om een van zijn ontwerpen op de markt te brengen is hij zeer beslist: "Nee, daar doe ik het niet voor. Ik bouw in principe alleen voor mezelf. Heel af en toe maak ik wel eens iets voor een vriend, maar dat zijn eenmalige projecten. Ik heb in de loop der jaren twaalf verschillende luidsprekers ontworpen, en die heb ik allemaal nog. Het zijn een beetje mijn kindjes, en ik zou het heel raar vinden om er een weg te doen."


Foto: Marcel Donk

Hij nodigt me uit om naar de luisterzolder te gaan, en ik moet zeggen dat ik inmiddels erg nieuwsgierig ben geworden naar de vruchten van zijn arbeid. Zal hij een goedbedoelende amateur blijken te zijn waar ik uit beleefdheid tegen moet gaan zeggen dat het mooi klinkt, of zal ik me oprecht verbazen over de kwaliteit? Als ik de enigszins wiebelige vlieringtrap bestijg en mij wat oncharmant door het luik in de vloer de zolder op heb gehesen valt mijn mond open van verbazing. De vrij kleine ruimte staat werkelijk bomvol met luidsprekers. Overal waar ik kijk valt mijn oog op de soms weelderig vormgegeven ontwerpen van Marcel. Er is een comfortabele bank, er staan een bureautje en een kast met cd`s, maar meer ruimte is er niet.

Hij heeft twee modellen uitgekozen om aan me te laten horen. Zijn luidsprekers - overigens allemaal voorzien van een fraai, zelf ontworpen logo - heten vanaf een bepaalde datum allemaal Audiocell, en hebben een volgnummer. Vandaag staan de nummers 3 en 1 op het menu. Marcel draait met twee verschillende audiosets. Voor de luidsprekers die graag wat meer op hun staart getrapt worden heeft hij een Yamaha voorversterker, die een paar Sony monoblokken uit de ES serie aanstuurt, en als bron dient een Sony cd-speler, uit de fraai gebouwde en muzikale ES lijn. Deze speler is ook aangesloten op een schitterend ogende buizenversterker van Chinese makelij, de Yaqin MC10L, voor het meer subtiele werk. Als digitale bron staat er verder nog een Squeezebox van Slim Devices (later Logitech - Red.), en Marcel gebruikt goede maar eenvoudige OFC luidsprekerkabels en interlinks. 


EDITORS' CHOICE