De export naar optische schijf doet het bij video nog altijd goed. Op een dvd of Blu-ray passen enkele uren videofilm, de kwaliteit is HD of hoger, vrijwel iedereen kan ze afspelen en de schijfjes zijn niet duur. Voor het vervaardigen van een dvd of Blu-ray zijn een aantal handelingen nodig. Een gemonteerde videofilm eerst exporteren als een voor dvd of Blu-ray bruikbaar MPEG-formaat. Vervolgens deze geencodeerde clip in een opmaakmodule voor de schijf halen. In deze opmaakmodule geeft u tevens de achtergrond, titels, een muziekje er bij en menustructuur van de dvd- of Blu-ray vorm. Dikwijls zijn er al kant-en-klare opmaakvormen, templates, beschikbaar. U past deze naar eigen wens en inzichten aan.
Zit de schijf in elkaar deze eerst uittesten of alles wel werkt. Een aantal dvd-programma’s voert zelftesten uit.
Dan komt het programma om de schijf te branden aan de beurt. Doorgaans een onderdeel van de gebruikte schijfsoftware. Kies indien mogelijk voor een hoge kwaliteit bij het encoderen. Dan gaat er minder op de schijf doch de afspeelkwaliteit is veel beter! Sluit een bijpassende brander aan, steek een lege (ruwe of RAW) schijf in. En druk op start.
Export naar USB geeft een relatief grote opslagcapaciteit en er is geen afspeler nodig. Een USB-stick past zowel in computers en tablets als tv-toestellen. Let ook hier weer op het juiste afspeelformaat en de bijbehorende kwaliteit.
Foto’s exporteren
Met name Full HD-videoclips bevatten per beeldje voldoende kwaliteit om er goede foto’s uit te halen. Die geëxporteerde still-beelden zijn niet alleen leuk om te hebben of weg te geven maar ook nuttig voor covers, inlays en labels. Hier maak je gemakkelijk dvd- of Blu-ray-doosjes en schijflabels mee. Ook foto’s exporteert u via save as en/of een encoder module. Kies dan voor een fotoformaat of gewoon stillbeeld. Een aantal montagepakketten heeft een snelknop met een fotocameraatje er op om foto’s uit videoclips te exporteren. Zoals te verwachten, kan Premiere Pro ook still-beelden exporteren die meteen geschikt zijn voor Photoshop (DPX). Dan kun je ze meteen verder bewerken zonder eerst de beeldverhoudingen aan te hoeven passen.
Mochten er nog rafelige bewegingsrandjes optreden, gebruik dan achteraf een de-interlace-filter in (bijvoorbeeld) Photoshop.
Exporteren om te delen
Een leuk videoclipje geschoten? Dan wil menigeen dit snel via social media delen (sharing). Dat delen kan op tal van verschillende exportmanieren. Bijvoorbeeld als een videomail. Druk op de deel- (vaak een pijltje) of exportknop in het montageprogramma. Geef op waar de videoclip naar toe moet en versturen maar. Houdt de te mailen videoclips kort en liefst op een wat lagere resolutie zoals 720P. Ook via Twitter zijn videoclips te versturen. Dat kan via korte (6 seconden) ingebouwde filmpjes of door het opnemen van een koppeling (link) naar een website. Via de Twitter-app te regelen.
Wilt u videoclips voor een groter publiek toegankelijk maken dan zijn er in de praktijk drie belangrijke mogelijkheden:
1. Het plaatsen op YouTube. Zorg eerst voor een account en upload dan de videoclips naar YouTube. Meldt vervolgens uw vrienden dat de clip op YouTube en vooral ook waar deze staat;
2. In de Cloud zetten. De Cloud is een opslagplaats op internet waar videoclips bewaard en automatisch naar een afspeelbare versie om te zetten zijn. Attendeer uw kennissen dat de videoclips in de Cloud staan.
3. Op een profielsite zetten. Facebook is daar bijvoorbeeld heel geschikt voor. U kunt op de eigen profielsite gemakkelijk filmpjes uploaden of er naar linken. Diverse montagepakketten sharen ook rechtstreeks vanuit de tijdlijn of storyboard. Na het kiezen welk sociaal medium het doel is volgt de export.
Standaardwerkwijze filmexport
Voor de filmexport onderneemt u in de praktijk de volgende stappen:
- Importeer en monteer de videofilm in de best mogelijke kwaliteit.
- Controleer de montage op fouten.
- Bepaal naar welk afspeelplatform u de videofilm wil exporteren
- Kies het daarbij behorende exportformaat.
- Open de exportmodule of media-encoder van het montagepakket. Alternatief een losse software encoder gebruiken.
- Stel het gewenste formaat en de kwaliteit voor video en audio in.
- Geef het te exporteren AV-bestand een naam en een doelmap voor de opslag op.
- Controleer het exportproces en -product.
Een dvd of Blu-ray maken
Hiervoor neemt u in de praktijk de volgende stappen:
- Kies een geschikt brandpakket met bijbehorende opmaaksoftware. Naar keuze als onderdeel van de montagesuite of als losse module.
- Controleer of u over de juiste interne of externe brander en optische schijven beschikt.
- Monteer eerst de videoclips af. Er is onderscheid in de hoofdclips (feitelijke film) en introductie - of achtergrondclips.
- Controleer deze clips op fouten. Die doen straks mogelijk het afspelen vastlopen.
- Exporteer de videoclips naar een geschikt afspeel-formaat voor dvd- of Blu-ray. Alternatief: naar de encoder van het dvd/Blu-rayprogramma die dit klusje (op de achtergrond) voor u uitvoert.
- Ontwerp een menustructuur met titels, start/keuzeknoppen, achtergronden en eventuele submenu’s. Geeft deze lay-out vorm met de opmaakmodule.
- Haal de videoclips in het menu (importfunctie).
- Controleer de werking van de dvd/Blu-ray in een simulatie.
- Stel de kwaliteit van video (en audio) in bij de brandmodule.
- Steek een lege ruwe schijf in en start het brandproces.