Ook zijn alle ramen in de woning zichtbaar op de plattegronden. Deze zijn zodanig geprogrammeerd dat ze op bepaalde tijden sluiten, in de ventilatiestand gaan staan of volledig opengaan. En vanzelfsprekend kan men de ramen naar wens ook handmatig bedienen. Als ze in de automatische modus staan, past KNX de instellingen vanzelf aan aan het weertype buiten. Een open raam bij hevige regenval is uiteraard niet wenselijk. De automatisering kan dit voorkomen doordat een weerstation op het dak registreert welk weer het buiten is. Dit weerstation meet het natuurlijke licht, de temperatuur, regen en wind en gebruikt die gegevens om het licht binnen te dimmen of te versterken, om de buitenverlichting in werking te zetten, de stand van de ramen aan te passen, de zonwering aan te sturen en de behoefte aan verwarming te bepalen. Ron Deenen: “Ook de lamellen in de grote raampartijen van de woonkamer en de master bedroom werken op het weerstation. Maar omdat ze hun elektriciteit van zonnecellen krijgen, moesten we een infraroodsignaal tussen de lamellen en de KNX-installatie zetten. Zo konden we ook deze functie integreren.” Zelfs de gashaard in de woonkamer is via de KNX-bediening aan en uit te zetten.
Camerabeelden van twee woningen
Vier Axis speeddome camera’s met een zichtbereik van 360 graden zorgen rondom het hele huis voor de beveiliging van de woning. Het systeem is gekoppeld met de KNX-installatie waardoor de bewoners op de twee touchscreens de live-beelden kunnen oproepen van de camera’s. Slepend over het scherm kunnen ze de gewenste zichthoek kiezen om daar vervolgens op in te zoomen. Omdat de familie een tweede woning heeft in het buitenland, hebben we ook van die woning de camerabeelden in het systeem geïntegreerd via IP-verbinding. Zo kunnen ze vanaf hun vakantieadres de beelden van het huis hier volgen en andersom ook”, legt de installateur uit. Omdat de KNX installatie het IP-netwerk als voornaamste medium gebruikt voor het verzenden en ontvangen van gegevens, kunnen de bewoners ook vanaf hun smartphones en tablets het systeem benaderen. Het betekent dat ze naast het bekijken van de camerabeelden van de beveiligingsinstallatie, ook op afstand de ramen kunnen dichtdoen of de terrasverlichting kunnen uitzetten. Eigenaar Erik de Vries legt uit dat het aspect veiligheid zwaar woog bij de invulling van de domotica-installatie. “Ik hecht heel veel waarde aan beveiliging, vooral omdat we in onze vorige woning al eens verrast zijn door inbrekers. Het feit dat ik via de camerabeelden altijd en overal de situatie rond mijn woningen kan controleren, geeft me een gerust gevoel. Als ik ’s nachts in bed een verdacht geluid hoor, kan ik op mijn iPhone meteen inzoomen op de plek waar ik het geluid vandaan hoor komen en zien of er iets gaande is.” De bewoners komen net terug van vakantie. Ook daar kwam de bediening via de iPhone goed van pas. “Ik heb er een hekel aan om in een muf huis thuis te komen, dus zette ik drie dagen voor onze terugkeer dagelijks de ramen even open. In de winter kun je bijvoorbeeld de verwarming alvast een graadje hoger zetten om niet in de kou te zitten bij thuiskomst.”
Sonos geluidssysteem op KNX
In het hele huis, maar ook in het buitenvertrek, zorgt een draadloos geluidssysteem van Sonos voor achtergrondmuziek. Ook dit geluidssysteem is geïntegreerd in de domotica-installatie. Voor elk vertrek is apart aan te geven wat men wil horen. De bewoners hebben de keus uit een eigen muziekbibliotheek, maar ook uit talloze muziekzenders en internetradio. Zo kunnen de kinderen buiten bij het zwembad bijvoorbeeld naar hun favoriete hip-hop nummers luisteren, klinken in de keuken klassieke deuntjes op de achtergrond en is de woonkamer gehuld in jazzklanken. Niet alleen binnen werkt alles volautomatisch. Ook op het overdekte terras, rond het zwembad en in het buitenvertrek zijn handige KNX-functies verwerkt. Boven het terras en het buitenvertrek hangen infrarood terras-heaters die automatisch aanslaan als de temperatuur onder een ingesteld niveau uitkomt. Ze zijn ook handmatig in werking te zetten via het touchscreen als het eigenlijk nog niet koud genoeg is. De oprit van de woning wordt door verwarmingsleidingen in de grond vorstvrij gehouden in de wintermaanden zodat men er altijd veilig kan wegrijden en parkeren. De tuinberegening is voorgeprogrammeerd en start automatisch op vaste tijdstippen. De bewoners denken nog na over toepassing van grondsensoren die de vochtigheid van de tuingrond meten en bij het bereiken van een bepaald droogteniveau vanzelf de sproeiers in werking zetten. Dat spaart water in perioden dat het toch al vaak regent. De waterval van de zwemvijver, maar ook de verlichting ervan, zijn aangesloten op de woningautomatisering. Net als de verwarming van het zwembadwater. Het centrale systeem houdt voor de gebruikers nauwkeurig bij wat het stroom- en waterverbruik is van de woning, uit te splitsen in de verbruiksgegevens per apparaat of installatie.
Cv aangevuld met warmtepomp
De verwarming binnen werkt op conventionele wijze; een cv-installatie op gas geeft de warmte af via de vloer. Het gasverbruik is minimaal vanwege de goede isolatie van de woning, maar ook door de slimme instellingen vanuit de KNX-installatie. Er wordt alleen verwarmd bij aanwezigheid en dan ook nog eens per vertrek. Bij het betrekken van de woning bleek dat het er in de zomer erg warm wordt en blijft. Om die reden is besloten om een warmtepomp toe te voegen die voor aanvullende koeling zorgt. De overcapaciteit aan warmte die de warmtepomp produceert, zet men nu in voor verwarming van het zwembad. Omdat het verwarmingssysteem in dit geval een stuk complexer is geworden dan aanvankelijk was gepland, is er toch een speciale klimaatregeling van Priva tussen de ketel en de KNX-installatie gezet. KNX blijft de meldingen vanuit de verwarmingsinstallatie weergeven via de centrale touchscreens en zorgt er ook voor dat men in de vertrekken altijd de temperatuur nog kan bijsturen via ruimtecontrollers. Door een interface tussen Priva en KNX kunnen de twee systemen prima met elkaar communiceren.
Optimale flexibiliteit
Ook dat is voor De Vries een belangrijk pluspunt van zijn geavanceerde installatie. Op elk moment kun je er van alles in veranderen of toevoegen. “Je kunt van tevoren heel veel bedenken over wat je wilt automatiseren en hoe je het wilt bedienen, maar veel zaken komen pas naar voren zodra je er eenmaal woont. Dan pas merk je dat je bepaalde schakelingen eigenlijk anders zou willen of dat de bediening van de radiozenders toch niet helemaal volgens je eigen logica verloopt. Met één telefoontje naar de installateur kan hij op afstand dingen omprogrammeren zodat je toch die lamp in de hobbykamer kunt dimmen zonder dat daarvoor in muren geboord moet worden of er nieuwe kabels getrokken hoeven te worden. Of dat je toch de keuze van muziekzenders via je eigen logica kan laten verlopen. Ook omdat we later pas het zwembad bedachten - en de techniek daarvoor - en de tuin net pas klaar is, komen er steeds weer nieuwe wensen naar voren. Die zijn met deze installatie snel en eenvoudig in te vullen. Voor mij is KNX echt het automatiseringssysteem van de toekomst. Je kunt elk onderdeel van de installaties koppelen en iedereen kan er mee overweg, mijn kinderen zelfs nog beter dan ik. Zij zien het meer als gadgets, snappen ook vaak de techniek erachter. Voor mij moet het gewoon functioneren. En dat doet het.”
Vanwege privacy-reden zijn de namen van de bewoners veranderd.
NIEUWS
KNX weerstation
Astrid Zoumpoulis - Verbraeken |
08 november 2014
| Fotografie Astrid Zoumpoulis - Verbraeken