Over gamestreaming wordt al jaren gesproken. OnLive bijvoorbeeld, sloot reeds in 2011 een deal met Belgacom in België. Maar het is pas nu dat deze diensten echt beschikbaar zijn. OnLive is wellicht de meest universele, aangezien je de dienst kan spelen op pc, Mac, Android-tablets en -telefoons, en bepaalde tv's. Zo hebben de nieuwste Philips-televisies ondersteuning voor OnLive (je moet wel een spelcontroller toevoegen) en krijg je een proefabonnement van drie maanden bij aanschaf van een Samsung Galaxy Note 4.
De grootste push komt echter van Gaikai, die nu helemaal omarmd is door nieuwe eigenaar Sony. Die heeft de Gaikai-technologie in twee producten verwerkt. Het eerste is de Remote Play-functie van de PlayStation 4, waardoor je een spel op de PS4 elders in het huis kan spelen op een ander toestel. Aanvankelijk kon dat enkel op een PS Vita-handheldconsole, maar een recente software-update bracht Remote Play in de vorm van een app naar de Sony Xperia Z2 Tablet en Z3 Compact Tablet, evenals naar de Z3- en Z3 Compact-smartphone. Het werkt perfect, zelfs op veel kleinere toestellen met veel minder krachtige hardware dan de PS4. We speelden bijvoorbeeld Driveclub op een Xperia Z2 Tablet - een racespel waar je toch wel behoorlijk snel moet reageren. Het is wel een aanrader om de PS4 met een netwerkkabel te verbinden. Bovendien moet je een DualShock 4-controller aansluiten op je tablet. Voor sommige Xperia's is er een soort verbindingsstuk beschikbaar om de tablet boven op de Dualshock te monteren, maar het is onduidelijk hoe universeel de accessoire is.
PlayStation Now
De volgende stap van Sony is PlayStation Now. Of PS Now zoals OnLive voor een maandelijks bedrag toegang zal bieden tot een gamesbibliotheek, is nog niet gecommuniceerd door Sony. Eerste screenshots tonen de mogelijkheid om een game te huren voor 4 uren, 7 dagen, een maand of 90 dagen. Dat is al minder Spotify dan wel een echt huurmodel.
Een doel van Now is PlayStation 4-eigenaars een manier te geven om hun PS3-spelletjes op hun nieuwe console te spelen. De hardware van de PS4 is namelijk niet compatibel met de oude PS3-software. Maar Now komt ook naar Bravia-televisies, zodat je zonder console PS3-games rechtstreeks op een groot scherm kan spelen. In de V.S. is er al een betaprogramma voor Now, maar in Europa is er nog geen mogelijkheid om de dienst te proberen. Vermoedelijk horen we er meer over op de CES-beurs in januari of E3 in mei.
Sony PlayStation TV
De pas gelanceerde PlayStation TV is een ongewoon apparaatje. Met een prijskaart van amper 99 euro is het niet bepaald duur en het is ook niet bepaald groot. Er net genoeg ruimte op de behuizing voor een HDMI-poort, Ethernet, USB en een mini-geheugenkaartsleuf. De HDMI-aansluiting dient voor een verbinding met een televisie. In essentie is de PlayStation TV een herpakte PS Vita, minus een scherm. Dat merk je aan de interface, die helemaal anders werkt dan de PS4. Eerlijk gezegd is hij ook niet zo goed, maar je wordt er gelukkig niet zo vaak mee geconfronteerd.
Het apparaat werkt het best als een soort verlengstuk voor je PS4, want het is ook Remote Play-compatibel. Bij onze tests konden we probleemloos Killzone 3 streamen van een PlayStation 4 in de werkkamer naar de PlayStation TV in de woonkamer, zonder echt verlies van frames. De stream is wel 720p, wat opviel als we te dichtbij onze 55-inch LG-televisie kwamen. Op een kleinere tv, bijvoorbeeld in een slaapkamer, zou dit minder een probleem zijn. Naar ons gevoel is het wel zo dat je tijdens dichter bij het scherm wil zitten dan bij passief tv-kijken, puur vanwege de grotere immersie. Omdat dit apparaat eigenlijk een Vita is, kan je perfect Vita-spelletjes er op spelen. Uiteraard ogen die minder goed dan een echt PS4-spel. Er is ook wat extra functionaliteit, maar niet voor de hand liggende zaken, zoals een DLNA-mediaspeler of Netflix. Die zaken komen mogelijk in een latere update, aldus Sony.