NIEUWS

Cosmo 1.0

Ulco Schuurmans | 29 januari 2015

Klagen de acteurs uit jouw videoproducties dat zij er niet goed uitzien wat het gezicht en vel betreft? Het programma Cosmo van Redgiant helpt dan bij het oppeppen van de huidtinten, oneffenheden en sfeerindruk. De makers spreken zelf van een cosmetische clean-up voor videomateriaal. Eenvoudig en werkt met elke huidskleur en tint.



Er zijn diverse regelaars/instellingen voor:
- Het zachter (softening) maken van de (ruwe of oneffen) huid. Daardoor verdwijnen de rimpels en poriën;
- Het verwijderen van kleurvlekken en minder fraaie nuances (skin squeeze);
- Automatische retouche van de huid. Spaart tijd en gepruts;
- Het aanbrengen van gekleurde huidtinten (bijvoorbeeld zon gebruind of aangenaam blank) die passen bij de sfeer van de film of muziekclip. De schuifregelaar voor de huidskleur werkt duidelijk en doeltreffend. Het resultaat mag gezien worden.



De werking van Cosmo is relatief eenvoudig en maakt de actrices zo’n tien jaar jonger en de heren een stuk stoerder en volwassener. Je ziet meteen wat er gebeurt. Het aanbrengen van een beauty pass-effect werkt vaak al direct goed zonder dat verder aanpassingen nodig zijn. Het ziet er heel professioneel uit. De natuurlijke scherpte van het gezicht, lippen en wimpers blijft gewoon behouden. Er gaan geen karakteristieke details verloren. Handig is de unieke skin range visualizer. Dit hulpmiddel laat via een grid zien welke tinten tot de huidkleuren behoren en je deze het beste kunt aanpassen. Via de softwaregereedschappen Colorista II en new Looks 2 valt het uiterlijk nog verder te verbeteren. En natuurlijk kan je waar nodig de kenmerken of huidtinten extra aanzetten. Ook is een soort airbrush-effect mogelijk.



Heel geschikt voor HD beauty shots en close-ups die het hem moeten doen. Cosmo is als plug-in geschikt voor Windows en Mac-platforms en werkt met de gangbare versies van Apple Final Cut Pro, Apple Motion, Adobe After Effects en Adobe Premiere Pro. Om te oefenen zijn er weer Engelstalige instructiefilmpjes beschikbaar op de website van Redgiant. Uitproberen kan via een gratis probeerversie (trial). Moeilijk is het in ieder geval niet. Een ware beautycase die in de montagestudio niet mag ontbreken.



3D ProAnimator 8
Zoals de naam al aangeeft zit er beweging met perspectief in ProAnimator als los pakket (stand alone) of plug-in voor Adobe After Effects onder Windows en Mac OSX. Dit motion graphics pakket met ray-tracing (bootst de natuurlijke weergave onder de gekozen lichtval na) van Zaxwerks geeft niet alleen prima resultaten maar is ook nog eens relatief eenvoudig in gebruik.



De meeste 3D animatiepakketten bestaan uit een stapel voorbeeldmodellen (templates) en je moet er zelf daarna nog behoorlijk veel aan sleutelen om tot bevredigende resultaten te komen. Bij 3D ProAnimator 8 heeft echter ook de beginner snel professioneel ogend succes. Een geslaagde animatie ontwerpen is slechts één muisklik verwijderd. Dat gaat op een doorsnee i5 Pentium-computer bovendien lekker snel. En lastige sleutelframes om de animatie te plannen zijn niet nodig.



Veel planning (je moet natuurlijk wel een idee van het uiteindelijke ontwerp hebben) en training zijn niet vereist. Het interface, de instelgereedschappen en templates van ProAnimator 8 wijzen zich grotendeels van zelf. De ontwerpers hebben goed doorgedacht over het gebruiksgemak. Het steeds alles weer opnieuw (rework) bij veranderingen behoort tot het verleden. Je kunt alles op elke gewenste tijd (in de tijdlijn) en overal gewoon veranderen zonder een hoop gedoe met instellingen. Zelfs het veranderen van complexe lopende titels en teksten rekent ProAnimator 8 automatisch vanzelf door. Krachtige eigenschappen van ProAnimator zijn onder andere:
- Het in realtime kunnen instellen van het scherpstelgebied (focus) van de camera;
- Ook de rendering en ray-tracing voor 3D verlopen in werkelijke tijd. Dus lekker snel. Het gaat via het eigen Zaxwerks Reactor Rendering Systeem op basis van de beschikbare processorkracht (de CPU en de grafische processor op de videokaart);
- Het geheel automatisch kunnen dupliceren van objecten (dat heet Instancing.);
- Het aanpassen van de lichtval op basis van de gebouwde grafische scene. Bijvoorbeeld binnen, buiten of in een disco. Deze techniek heet Image-Based Lighting;
- Het kunnen omzetten van objecten/voorwerpen in tal van andere vormen. Object Distribution;
- Het aanbrengen van lichtweerkaatsing en natuurlijk ogende donkere (schaduw)vlakken. Realtime Ambient Occlusion;
- Doorbreek de al te perfecte onnatuurlijke grafische computerbeelden met Procedural Randomization. Het is in de werkelijkheidsgetrouwe imperfectie dat de grafische beelden doet overtuigen.



Verder brengt ProAnimator fraaie bekledingen (mapping) op objecten aan. Deze vullingen staan in de bijbehorende grafische bibliotheken. Deze 3D animatiesoftware is voor meerdere doeleinden geschikt. In de eerste plaats natuurlijk voor het opleuken van montages met fraaie grafische animaties of achtergronden, titels / teksten en logo’s. Daarnaast zijn er tal van toepassingen voor (geanimeerde) websites, blogs, advertenties, onderwijs en het opmaken van (elektronische) tijdschriften. Zoals gebruikelijk zijn er een aantal Engelstalige instructiefilmpjes beschikbaar om de mogelijkheden van deze 3D animator te leren ontginnen. Vooraf de mogelijkheden en kwaliteit bekijken kan met een gratis testversie. Aanbevolen voor de video-editor die op comfortabele wijze het onderste uit de 3D animatiekan wil halen.


EDITORS' CHOICE