NIEUWS

De specificaties en praktijk

Ulco Schuurmans | 05 maart 2015

Grass Valley Edius Pro 7 dankt een belangrijk deel van het snelle doorreken en afspelen aan de 64-bits architectuur en geavanceerde CODECs (= softwareprogrammaatjes voor het encoderen en decoderen van grote videobestanden). Daarbij toont Edius Pro 7 zich hier-en-daar zelfs sneller als Premiere CC.
Het aantal beschikbare sporen voor video en audio is vrijwel onbegrensd. De afspeel-, bibliotheek- en tijdlijnvensters zijn meestal wel duidelijk en overzichtelijk. Het kan echter beter. Bijvoorbeeld bij de enigszins warrige structuur van het filtermenu. Start bij voorkeur op met het werkoppervlak twee monitorvensters, tijdlijn en bibliotheek met browser. Dit is voor de meeste editors gesneden koek.



Aanbevelenswaardig zijn de ruime hoeveelheid hoogwaardige filters en overgangen (effecten, transitions). Ook de beeldstabilisatie achteraf en de keyframer (brengt de sleutelpunten aan om animaties en effecten te besturen aan) zijn dik in orde. De titelgenerator zet prima teksten neer. Alleen is de keuze aan templates en animaties wat karig. Gelukkig laat Edius Pro 7 in de open architectuur hier ook andere titelsoftware toe. Bijvoorbeeld Blue Titler Pro 2. Er zijn enkele montagesjablonen zoals bruiloften, jaargetijden en reizen beschikbaar.



De mogelijkheden voor geluidbewerking zijn degelijk en doorgaans voldoende voor de professionele standaardmontage. Sony Vegas Pro en Magix Video pro X doen het in deze qua mogelijkheden beter.
Bij de 3D-montage is geen aparte stereoscopische monitor of flatscreen vereist. Net als bij Sony Vegas Pro kunt u de 3D-beelden anaglyph op de montagemonitor beoordelen en vervolgens in echt stereoscopisch 3D uitvoeren. Export naar dvd en Blu-ray geschiedt in een hoge kwaliteit. Van export naar YouTube en andere videoportalen wil Edius Pro 7 niet veel weten.



Van de standaardhandleiding zijn wij niet verrukt. Maar u kunt betere manuals en goede instructiefilmpjes op internet vinden. Kijk vooral ook op de eigen website van Grass Valley voor Edius 7 user tricks & trucs instructiefilmpjes in het Engels. Daarnaast ook de eigen Edius World Website.
De correctiemogelijkheden voor kleur zijn met het 3-weg-systeem en kleurenwielen ruimschoots bedeeld. En de analyse-instrumenten vectorscope en waveform ontbreken uiteraard niet.



Conclusie
Niet voor niets is Grass Valley Edius Pro 7 in gebruik bij tal van gevorderde video-amateurs, professionele tv-makers en (live-)tv-stations. Dit montagepakket is heel stabiel, voortreffelijk snel en biedt de meeste begeerde montage- en exportmogelijkheden. Voor de Windows-werker met een krachtig computersysteem zeker een aantrekkelijk alternatief voor Adobe Premiere Pro CC en Sony Vegas Pro 12. Kijk Sinterklaas maar eens lief aan…

Verder noemen wij als belangrijke specificaties:
- Mede geschikt voor Sony XDCAM, Panasonic P2, RED, CanonXF- EOS pro movieformats;
- Ingebouwde volumemeters en parametrische equalizer;
- Direct export vanuit de tijdlijn naar dvd en Blu-ray;
- Maakt optimaal gebruikt van de nieuwe Intel CPU-generaties (Sandy Bridge, Ivy);
- Het binnen een videoproductie in de timeline kunnen monteren met bronmateriaal tot maximaal 16 camera’s (multicam editing);
- Het door elkaar kunnen gebruiken en editen van meerdere videoformats in de tijdlijn;
- Het tegelijk kunnen afhandelen van grote hoeveelheden still images (foto’s of grafische plaatjes);
- Goede MPEG-encoder;
- AVCHD editing realtime met drie videostromen;
- De interface valt op eigen maat en smaak aan te passen. Hier wat tijd in steken maakt het monteren een stuk simpeler en vlugger. Zie o.a. de instructiefilmpjes;
- De instellingen voor het videoformaat en het project zijn veelzijdig en gemakkelijk zelf in te stellen.
- Een comfortabel snelle en logische werkstroom;
- Goede zoek & beheersmogelijkheden voor de AV-clips;
- De Gaussian Blur (opzettelijk aangebrachte bewegingsonscherpte) ziet er prima uit;
- De Lay-outer is naast het veranderen van afmetingen en de beeldverhoudingen tevens heel geschikt voor panning, scanning, picture in picture en 3D-animaties.



Prijs

Grass Valley Edius Pro 7 € 653,40
www.videobewerken.nl
www.grassvalley.nl
www.ediusworld.com


EDITORS' CHOICE