REVIEWParrot

Stroom nodig

Jamie Biesemans | 18 augustus 2015 | Parrot

Zonder eerst een blik te werpen op de handleiding, gingen we aan de slag met de Zik 2.0. Het werkte voor geen meter. Want – en dit hadden we geweten als we toch eerst aan RTFM hadden gedaan – je moet eerst de batterij aanbrengen. Het is een zeer compacte accu eigen aan de Zik, die je aanbrengt door het deksel op de linkeroor te verwijderen. Omdat deze door magneten op zijn plaats wordt gehouden, valt het helemaal niet op dat je hem kan verwijderen. Na het plaatsen van de batterij, klikt deze cover weer perfect op zijn plaats. Ah, het mirakel van magnetisme!

Parrot Zik 2.0

Zonder batterij kan je dus met de Zik niets aanvangen. Oei, en dit is toch wel een heel kleine accu… Onze eigen testervaringen bevestigen wat de specificaties en andere reviewers al meldden: na zes, zeven uur is de pret uit. Dat is niet lang voor een Bluetooth-hoofdtelefoon, zelfs eentje met actieve noise-cancelling. Het is wel zo dat je de gebruiksduur kan optrekken naar 15 uur plus door met een kabel te werken. De batterij is dan nog nodig voor de geruisonderdrukking. Deze modus is vooral handig bij het pendelen of een vliegtuigruis. Maar goed, je koopt geen Bluetooth-hoofdtelefoon om met een kabel te werken. Het herladen van de batterij verloopt overigens door de hoofdtelefoon met een micro-USB-kabel (zoals je smartphone) aan een lader of USB-poort van een computer te hangen. Het zal je vast niet verbazen dat de Parrot-app je perfect kan vertellen hoeveel stroom er nog rest. Een nadeel is wel dat de hoofdtelefoon zelf geen enkele indicator geeft van hoelang je nog op de batterij kan reken. Op een bepaald moment is de muziek gewoon op.

AAC
Audio dat over Bluetooth wordt verstuurd, wordt altijd achter de schermen gecodeerd met een bepaalde codec. Het maakt daarbij niet uit of het bronbestand een MP3 of een FLAC is, voor het transport over Bluetooth vindt een hercodering plaats. Dat is waarom geluidskwaliteit over Bluetooth soms een probleem kan zijn. Als je luistert naar een 128 kbit MP3 en die wordt dan opnieuw gecodeerd naar AAC, dan kan het resultaat door die dubbele lossy transformaties heel slecht klinken. Daarom dat je best zo goed mogelijke bronbestanden gebruikt, liefst lossless FLAC’s of ALAC’s.

De Zik 2.0 kent twee codecs: SBC en AAC. Er is geen ondersteuning voor MP3, de codec die het vaakst wordt toegepast. Gebruik je de Zik 2.0 met een iPhone, Mac of iPad, dan zit je zeker goed. Apple gebruikt AAC. Bij Android-toestellen en pc’s is het verhaal wat onduidelijker. We hebben de Zik getest met een varia van toestellen (een Sony Xperia Tablet Z2, LG G3, Samsung Galaxy Tab S 8.4) en telkens was de verbinding qua kwaliteit prima in orde. Naar ons gevoel werd er wellicht AAC gebruikt bij deze toestellen, maar we kunnen niet garanderen dat alle toestellen AAC ondersteunen. Dan val je terug op SBC en dat kan tegenvallen. Al hangt het dan weer af van welk kwaliteitsniveau er toegepast wordt. SBC kent er namelijk drie, en de hoogste is klankmatig niet slecht. De laagste doet je muziek klinken als een telefoongesprek met Alexander Graham Bell.

Parrot Zik 2.0

Maar hoe zit het nu met de klank (als die verbinding in orde is)? Onze eerste indruk is echt wel positief. ‘Rewind the Film’ van The Manic Street Preachers (96 KHz, 24 bit via Qobuz Sublime). De openingstonen van de orkestrale FLAC-versie van ‘Yes Anastasia’ van Tori Amos (op Gold Dust) klinken wat minder bombastisch en met minder ruimtegevoel dan we kennen, maar de stem en piano van Amos komen relatief goed over – al hebben we beter gehoord in deze prijsklasse. Toch even naar de Parrot Zik-app grijpen om wat met de equalizer-instellingen te spelen… Maar als we dan het bolletje richting Vocal verschuiven, dan klinkt de stem van de zangeres toch wel wat overscherp en synthetisch. Hetzelfde synthetisch gevoel hebben we ook bij de Concert Hall-functie, die een zekere galm en delay toevoegt. Bij sommige liedjes leuk, maar niet meer dan dat. Toch ook een van de artiestenpresets proberen: La Roux’ Trouble in Paradise-preset, die we dan loslaten op haar eigen ‘Uptight Downtown’. De preset brengt de hoge frequenties meer naar voren en duwt de middenfrequenties wat naar beneden, wat inderdaad naar onze smaak wat beter klinkt. Uiteindelijk is de conclusie rond al de opties en mogelijkheden van de app dat je ze rustig kan in- en uitschakelen, en maar zelf moet beslissen wat je goed vindt. Ons vermoeden: na een initiële probeerfase ga je de meeste presets links laten liggen.

Conclusie
Objecten met een uitgesproken design roepen altijd heftige emoties op, zowel van afschuw als van liefde. Dat is ook waar voor de Zik 2.0, vermoeden wij. Hem dragen is een statement maken, zeker als je opteert voor een felgekleurde editie. Je appreciatie voor de vorm gaat dus al heel sterk bepalen of je de Zik 2.0 zou kopen of niet. Dat is begrijpelijk. Tegelijkertijd wil je niet een aardig som geld investeren in een mooie hoofdtelefoon, om dan te ontdekken dat hij slecht klinkt. Een mooi design mag niet betekenen dat er functioneel iets schort, toch? Dat is gelukkig niet het geval bij de Zik 2.0. Hij klinkt goed, in het bijzonder als je hem gebruikt met een Apple-apparaat. Het is wel zo dat veel van de extra functies niet beschikbaar zijn als je hem als hoofdtelefoon voor een laptop of pc gebruikt. Terwijl het net de combinatie met de mobiele app is die de Zik 2.0 naar een hoger niveau stuwt. Je ontdekt dan dat de noise-cancelling zeer goed is en dat je na wat geëxperimenteer met de vele instellingen, wellicht toch gewoon naar de standaardinstelling zal teruggrijpen. De meerwaarde van al die extra’s via de app is dus relatief en zal afhangen van in hoeverre je zin hebt om er mee te ‘spelen’. Maar als je dat wél wil, dan kan het. Wil je het niet, geen erg.

Parrot Zik 2.0

Het grote nadeel van de Zik 2.0 is dat de batterij met zijn zes-zeven uur niet heel groot is. De beperktere batterijduur is een probleem voor mensen die heel de dag muziek willen en geen toegang hebben tot een lader. Anderen zullen genoeg hebben aan die zes uur. Zes uur op een dag muziek luisteren via een hoofdtelefoon is ook niet min. Als er één punt is waar Parrot voor versie 3.0 aan moet werken, dan is het dat wel. Oh ja, en als je dan toch bezig bent Parrot, voeg dan ook apt-X-ondersteuning toe.






EDITORS' CHOICE