Onderhuids heeft de volledig solid state uitgevoerde Luxman alweer zijn 4e generatie ODNF (Only Distortion Negative Feedback) circuit geïmplementeerd. Naast het feit dat het ervoor zorgt dat de tegenkoppeling alleen de vervorming componenten reduceert en de rest van het signaal niet aantast, zou het ook voor een hogere muzikaliteit en betere accuratesse moeten zorgen. Eveneens fraai is het direct van topmodel C-900u afgeleide volumecircuit Lecua 1000. Naast een hele fijnzinnige volumeregeling zonder kanaalafwijkingen, is dit circuit ook bijzonder ongevoelig voor trillingen en blijft de geluidskwaliteit ongeacht de volumestand, altijd hetzelfde en op het hoogste niveau. Korte signaalwegen en een forse en ruim overbemeten CI transformator zorgt tenslotte voor zowel een schone als zeer stabiele stroomleverantie.
M-700u
Hoewel de stijl en afwerking in basis hetzelfde zijn, is de bijzonder robuuste M-700u stereo eindversterker (19 cm hoog, 44 cm breed en 42,7 cm diep), aanmerkelijk rustiger en in mijn opinie meer evenwichtig vormgegeven als de bijbehorende C-700u voorversterker. Zo heeft het front twee diepliggende nogal helwit verlichte VU meters die een mooie ‘analoge’ visuele indicatie geven van het op dat moment geleverde uitgangsniveau. Verder heeft de voorzijde naast een stand-by toets, enkel en druktoets voor de ingangskeuze (RCA of XLR) en een exemplaar om de verlichting van de VU meters aan met ingeschakelde wijzers, uit met inschakelde wijzers of alles helemaal uit te schakelen. Wat ik hier echter mis, zeker gezien de hoge intensiteit van deze verlichting, is een mogelijkheid om de sterkte in enkele stappen of traploos te regelen. Heel erg indrukwekkend is verder de behuizing zelf. Een kast die nog meer dan bij de voorversterker, uit één blok aluminium lijkt te zijn vervaardigd. De aanwezige naden zijn dan ook echt haarlijntjes in plaats van de normaliter bij de meeste merken aanwezige naden. De gelaserde ventilatieopeningen in het bovenpaneel zien er mede door de dikte van het paneel, zelfs nog indrukwekkender uit! Een soliditeit die nog eens extra wordt benadrukt door het serieuze gewicht van 27,5 kg. Daarbij heeft deze M-700u op het eerste gezicht slechts een doodnormaal vermogen van 2 x 120 watt aan 8 Ohm, wat echter bijna verdubbeld tot een solide 2 x 210 watt aan 4 Ohm. Voor wie denkt dat dit mogelijk niet toereikend zou kunnen zijn, heeft deze stereo eindversterker nog de optie om er middels een schakelaar aan de achterzijde, een mono eindversterker van te maken. In dat geval is er sprake van een bijzonder krachtige 420 watt per kanaal aan 8 Ohm, terwijl zelfs nog aan een zeer lage 1 Ohm maar liefst 840 watt bij de luidsprekerklemmen ter beschikking staat. Een gewichtige 550 VA transformator met uitgebreide regulatie zorgt tenslotte voor een rotsvaste stabiliteit aan zelfs moeilijke belastingen. In het ontwerp zijn naast een hoge stroomleverantie en stabiliteit, trouwens ook uitgebreide maatregelen genomen om een heel puur signaal te kunnen leveren. Niet alleen zijn de signaalpaden daarom zo kort als maar mogelijk gehouden, maar is ook uitgebreid onderzoek naar de klankmatige eigenschappen van de componenten en een zo ideaal mogelijke print lay-out gedaan. De achterzijde bezit tenslotte naast een dubbel paar single ended (RCA) en gebalanceerde (XLR) ingangen, ook de mogelijkheid om de fase te inverteren. Pal daarnaast zijn zowat de allergrootste luidsprekeraansluitingen gemonteerd die ik tot op heden heb gezien. De knoppen zijn namelijk echt groot en bieden mede door de goed gekozen ergonomie, een zeer goede grip om spades met maar weinig krachtsinspanning muurvast te zetten. Uiteraard kan ik er ook nog van banaanstekkers gebruik worden gemaakt.
D-06u
De nieuwste loot aan de respectabele Luxman stam, is voor velen onder ons misschien ook de meest verrassende. Want deze D-06u volgt nog steeds en wat mij betreft gelukkig, de aloude Japanse traditie van het vervaardigen van werkelijk topkwaliteit SACD spelers! Onlangs sprak ik op een buitenlandse reis een gewaardeerde collega die schrijvend voor een ander magazine, bijna niet kon geloven dat er ook vandaag de dag nog steeds belangstelling is voor discmedia. Ook al wil de industrie ons graag wat anders doen geloven, ook anno 2015 wordt er wereldwijd toch nog echt veelvuldig van fysieke media gebruik gemaakt. Vooral in kwaliteitsbewuste en meer conservatieve landen als bijvoorbeeld Japan, Duitsland en Scandinavië, wordt nog volop van topklasse CD en SACD spelers gebruik gemaakt en dat met een goede reden. Wie een Luxman D-06u namelijk zelf eens voor zich zou hebben staan, zal meteen een soort van ‘aha’ gevoel krijgen. Want in tegenstelling tot een groot deel van de (SA)CD spelers van de laatste generatie die helaas vaak met slechte en goedkope plastic multidisc loopwerkjes zijn uitgerust, ademt deze ‘Lux’ nog echt de status en grandeur van de hoogtijdagen van de CD uit. Buiten het feit dat ook dit apparaat weer die superieure Luxman afwerking bevat en met 15,7 kg, de weegschaal flink laat doorzwiepen, bezit deze speler ook een echt metalen loopwerk. Het gaat hier om het ‘Luxman Original Disc Transport Mechanism’ en dat blijkt te zijn voorzien van een werkelijk geruisloos lopende lade die aan het begin en eind zelfs voornaam afremt. Hierdoor treedt niet alleen ogenblikkelijk het gevoel op dat je echt wat bijzonders in handen hebt, maar besef je ook meteen dat dit tactiele gevoel niet alleen voor een retromedium zoals de platenspeler is bestemd. Ook CD en SACD spelers uit de jaren tachtig en negentig gaven toen dat zelfde trotse gevoel en het is fijn dat Luxman, samen met nog best een behoorlijk grote groep, dit tot de dag van vandaag weten vast te houden. Gelukkig is er nog meer reden tot vreugde. Zo is de bediening net zo ongecompliceerd en razendsnel als (SA)CD spelers altijd al bezitten en is het weer één van die intuïtieve apparaten die precies doet wat je ervan verwacht. Wat de speler extra aantrekkelijk maakt, is dat u er door middel van een optische, coaxiale of USB ingang, ook nog de nodige externe bronnen op kunt aansluiten en de speler dus ook heel goed als DAC kunt gebruiken. Resoluties tot zelfs 32 bit 352,8 kHz via PCM en 5,64 mHz voor DSD worden hierbij ondersteund en dat maakt deze D-06u goed universeel inzetbaar.
Onderhuids
Wie een kijkje onder de solide kap neemt, ziet een typisch Japanse high-end opbouw onderverdeeld in verschillende compartimenten. Zo zijn zowel het geheel afgeschermde loopwerk, voeding, display en analoge en digitale deel geheel van elkaar gescheiden. Bijzonder is dat voor het digitale gedeelte van een combinatie van Burr Brown PCM1792A en Texas Instruments TAS3152 D/A-converters gebruik word gemaakt. Hierbij zijn aanvullend een drietal filter opties voor het PCM signaal en twee voor DSD aanwezig. Jitter wordt op drie manieren gereduceerd. Bij USB signalen door een gespecialiseerde DSP met asynchrone communicatie, voor CD en S/PDIF signalen door de ingebouwde DAIR precisie klok en voor SACD door een speciaal ontworpen jitter reductie chip. Een aanvullende klokmodule verbeterd tenslotte de nauwkeurigheid van de complete signaaldoorvoer. De grotendeels discreet opgebouwde analoge uitgangstrap is last but not least voorzien van topklasse componenten ondergebracht in een gebalanceerd circuit en voorzien van een gereguleerde, overbemeten voeding.
REVIEWLuxman
Techniek
Werner Ero |
02 december 2015
| Luxman
MERK