REVIEWSamsung

De praktijk

Menno Bonnema | 18 januari 2016 | Samsung

De Samsung R3 is om te beginnen geluid van Radio 1 gevoerd, zoals ik meestal doe. Het aan de praat krijgen van de R3 is overigens een fluitje van een cent: je installeert Samsungs multiroom app op je mobiele telefoon of tablet. De app heeft een hoofdscherm, dat laat zien welke speaker er speelt met welke muziek, met verder nog de nodige extra features. De app werkt echt prettig, maar mocht je het zo simpel mogelijk willen houden, dan kan dat ook. Selecteer ‘bluetooth verbinding’ op je tablet en kies voor de Samsung R3. Een ietwat in zichzelf gekeerd klinkende vrouwenstem bevestigt de verbinding. Via Spotify bijvoorbeeld kun je dan al je muziek via de R3 afspelen. Idem dito voor Deezer en Qubuz; Soundcloud en Deezer ontbreken helaas (nog).

Terug naar het geluid van Radio 1. Dat klinkt al meteen goed. Als stemgeluid al goed klinkt, dan verdient dat bij mij al een extra plusje. Het geluid is ietwat aan de schelle kant, maar dat regel ik snel bij via de equalizer. De R3 is op mijn werkkamer gepositioneerd op het bureau. Dan staat de speaker wel erg dicht bij de luisteraar en kan het volume erg laag gehouden worden. Maar de R3 schreeuwt er bij wijze van spreken gewoon om meer volume (en vermogen) te mogen leveren, dus verhuizen we beiden maar naar beneden, naar de open keuken.

Keukenklanken
Op het kookeiland heb ik altijd een radiootje staan, ik vind het prettig om muziek of luisterprogramma’s bij het koken aan te hebben staan. Aan de andere kant zitten dan soms tafelgasten. Als het radiogeluid dan op de kok staat gericht, moet de visite aan tafel het doen met vrij dof geluid. Je raadt het misschien al: de Samsung R3 lost dat 'probleem' hier in één keer op. En dat is toch wel handig: nu staat er een geluidsbron die alle kanten op een bijzonder prettig geluid de ruimte in stuurt. Hoef ik dat radiootje ook niet de hele tijd meer om te draaien, al naar gelang mijn positie op dat moment rond de keuken. En het geluid is dus best goed te noemen. Je kunt het volume via de tap and swipe bediening bovenop de speaker gemakkelijk aanpassen en anders doe je dat via de volumeregeling op je mobiel of tablet.

De R3 bezit voldoende power om de toch behoorlijke ruimte bij mij thuis (rond de keuken zo’n 60 vierkante meter, drie meter hoog) te vullen met een aantrekkelijk klinkend geluid. Pas bij het opschroeven van het volume naar het hoogste niveau treedt enige lichte vervorming op. Het laag lijkt zich bij een wisselend volume aan te passen. Hou je het volume laag, dan lijkt het basgeluid zich enigszins gedeisd te houden. Schroef je het volume op, dan komt er ook een wat vettere bas uit de speaker. Tot op zekere hoogte: bij het volume voluit wordt de bas niet dusdanig overheersend dat het storend wordt. Goed gedaan van Samsung, we hebben wat mij betreft al te veel ‘boomboom-systemen’, iets waar je buren ook al niet blij van worden…

Alleen maar goeds…?
Dan kom ik toch ook een minpuntje voor deze R3. Deze speaker vraagt er als het ware om in het midden geplaatst te worden met zijn 360 graden geluid. Het liefst zou ik hem bij ons thuis op de grote eet- en leestafel willen zetten. Maar dat gaat niet zomaar. In tegenstelling tot de R6 en R7 is deze R3 niet voorzien van een accu in de poot, maar moeten we het doen met een netsnoer, waarvan de lengte vrij beperkt is. Daardoor ben je toch genoodzaakt om de speaker in de buurt van een stopcontact te plaatsen, dus in bijna alle gevallen dicht bij de muur. Dat vind ik jammer en het is mij niet duidelijk waarom Samsung deze keuze voor de R3 (en R1) heeft gemaakt. Voor de rest is dit een prima good-looking speaker, waarnaar het fijn luisteren is.


EDITORS' CHOICE