REVIEW

Bedieningsgemak

Jamie Biesemans | 29 mei 2016
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 21 februari 2016

Een vlotte setup en intuïtieve bediening zijn zeer belangrijk bij multiroom. In tegenstelling tot de highend hifi-installatie gaat wellicht heel het gezin er gebruik van maken, niet enkel de papa. Iedereen moet er mee aan de slag kunnen. Ook een eenvoudige setup is belangrijk. Als je meerdere toestellen moet instellen wordt elke overbodige minuut vertraging vermenigvuldigt met het aantal apparaten.

Het goede nieuws is dat bij de beschouwde systemen setup zelden een probleem is. Je hebt er wel bijna altijd een mobiel toestel voor nodig. Samsung voorziet bijvoorbeeld een vlotte installatie, door je mobiel toestel eerst via Bluetooth contact te laten nemen met een speaker zodat je de WiFi-gegevens kan overbrengen. Maar echt moeilijk is het bij niemand.

Vlotte app
Gebruikersvriendelijkheid van de app beoordelen kan je moeilijk met benchmarks. Het vereist wat ervaring met usability-vraagstukken en je moet kunnen vergelijken tussen systemen bij het uitvoeren van basistaken. Denk daarbij aan het zoeken naar muziek en koppelen van zones.

Eerste conclusie: elke fabrikant beseft de waarde van een goede app bij multiroom, en er is nergens een app die je slecht kan noemen. Maar je ziet wel dat Sonos heel wat ervaring heeft. Hun app is duidelijk en werkt snel, zelfs de krachtige universele zoekfunctie. Ook de drie schermen-aanpak van HEOS is intuïtief, vooral omdat het meestal complexiteit schuwt. We vallen ook voor Yamaha’s aanpak, dat een simpele doch krachtige MusicCast-app heeft, maar waar je voor bepaalde apparaten (zoals AV-receivers) naadloos kan overschakelen naar een app voor meer gevorderde instellingen. Zo is er voor iedere doelgroep wel wat wils. De MusicCast-app heeft bovendien een visueel aantrekkelijke manier om kamers te organiseren.

Samsung begon zijn intrede in het segment met een vrij slechte app, maar heeft die opgevolgd met een leuke nieuwe app die attractief oogt en gewoon goed werkt. Het is ook indrukwekkend hoe je met een paar keer tikken een surroundopstelling kan creëren.

Voor sommige is het ook belangrijk dat er een app voor op de computer bestaat. Die vind je enkel bij Sonos en Bluesound. Anderen, zoals Raumfeld, kan je wel deels via een DLNA-controller aansturen.

Knopjes
Dat je altijd naar een smartphone moet grijpen om muziek te horen zint niet iedereen. Dat hebben Bose en Bluesound goed begrepen. Zo komen Bose Soundtouch-speakers met vijf presetknoppen zodat je favoriete muziek of radiostation in een wip kan opzetten. De nieuwe Bluesound Flex-speaker heeft ook presetknoppen en bovendien hebben de nieuwe Bluesound-toestellen een lerend IR-oog. Zo kan je ze bedienen met een remote die je nog ergens hebt liggen. Via deze weg kan je snelle presets instellen.

De winnaars qua gebruikersvriendelijkheid: Sonos, Denon, Samsung, Yamaha

Tv-geluid
Het duurde verrassend lang vooraleer multiroom-merken er aan dachten om ook een oplossing uit te brengen die naast muziek ook tv-geluid kon weergeven. Het succes van de Sonos Playbar – wellicht de best verkochte soundbar ter wereld – heeft echter iedereen overtuigd dat er best wel interesse is in zo een product.

De Sonos Playbar is dan ook zonder twijfel de referentie in het segment. Hij klinkt heel muzikaal, is uit te breiden met een bijzonder goede subwoofer en zelfs met twee bijkomende speakers voor achteraan. Koppel daar de uitstekende gebruikerservaring aan en je hebt een mooi product.

Denon, LG, Samsung en Raumfeld viseren telkens met een eigen soundbar zaken die voor sommigen zwakke punten zijn in de Playbar. Denons Home Cinema is bijvoorbeeld een attractieve soundbar die voor een gunstige prijs meteen met een compacte subwoofer wordt geleverd. De Sonos Sub is beter, maar ook duurder. LG en Samsung zetten als tv-bouwers een logische stap: ze versterken de relatie met de televisie. Beiden brengen verschillend geprijsde soundbars uit met multiroom-mogelijkheden en laten die goed integreren met hun tv-toestellen. Zo kan je bijvoorbeeld hun soundbars meestal draadloos aan de tv koppelen. Samsung en LG trekken tevens de kaart van ‘echte’ surround. Voeg extra speakers toe en hun soundbars transformeren naar echte 5.1-opstellingen. Bij Sonos wordt surround gesimuleerd, zij het vrij goed.






EDITORS' CHOICE