En dan heb je Raumfeld en Yamaha. De ene is een spinoff van het Duitse hifi-merk Teufel, de andere is een echte hifi-grootmacht uit Japan. Met zijn uitstekende Soundbar met bijgeleverde megasubwoofer verlegt Raumfeld de grenzen, zeker qua muziekweergave. Yamaha heeft dan weer verschillende soundbars in het assortiment, waaronder modellen die de bekroonde soundprojector-technologie aan boord heeft. We kunnen niet wachten om de YSP-5600 met Dolby Atmos te horen. Een vermelding ook voor Sony, dat met de HT-XT3 niet enkel een goedklinkende toestel in huis heeft maar meteen ook een van de weinig multiroom-compatibele soundbases.
De winnaars qua beter tv-geluid: Denon, Sonos en Raumfeld
De winnaars qua ‘echte’ surround: Samsung en Yamaha
Muziekbronnen
Spotify is wereldwijd de populairste streamingdienst, gevolgd door Deezer. Bij hifi-liefhebbers zijn Qobuz en Tidal populair, terwijl Soundcloud en Bandcamp ook hun fans hebben. Daarnaast zijn er nog talloze andere diensten, soms gericht op heel specifieke doelgroepen of muzikale smaken.
Luister je enkel via Spotify, dan is er goed nieuws: alle systemen ondersteunen deze dienst. Maar er is wel een addertje onder het gras. Het is meestal Spotify Connect dat er toegepast wordt. Wat betekent dat? Om te beginnen kies je muziek via de Spotify-app zelf, wat veel mensen eerder als een voordeel zullen zien. Je kan zelfs naadloos tracks toevoegen vanaf verschillende mobiele toestellen. Maar Spotify Connect laat enkel het streamen naar één speaker toe. Van multiroom – dus hetzelfde liedje afspelen in meerdere kamers - komt er maar weinig in huis. Dat is een serieus nadeel dat weinig gecommuniceerd wordt.
Er zijn twee uitzonderingen op de regel: Sonos en Samsung. Sonos omdat het eigen Spotify-software in zijn eigen app verwerkte, Samsung omdat het van Spotify gedaan kreeg dat ze toch via Connect naar meerdere zones mogen streamen.
En de rest?
Ook Deezer, Qobuz en Tidal staan hoog op onze verlanglijst. Daar zijn allerlei redenen voor, maar het feit dat ze alle drie in lossless kwaliteit streamen is een belangrijke. De redactionele inbreng bij Deezer en Qobuz zorgt bovendien voor afspeellijsten die naar ons gevoel interessanter zijn dan de lijsten die door algoritmes worden samengesteld, zoals bij Spotify. Van de drie is Deezer het meest universeel aanwezig, even vaak als Spotify. Alleen is het niet altijd duidelijk of er gestreamd wordt aan 320 kbps MP3 of in lossless FLAC. Bij Sonos zeker wel, bij anderen is het nog onduidelijk. Tidal en Qobuz vind je niet op elk systeem terug.
Qua breedte van aanbod aan streamingdiensten is Sonos de duidelijk winnaar. Samsung en Bluesound doen het ook niet slecht, alleen missen we bij beiden SoundCloud.Â
Hi-res
Elk multiroomsysteem speelt de populaire ‘lossy’ formaten (mp3, aac, meestal ook wma). Maar wij raden je liever aan om tenminste voor lossless op cd-kwaliteit te gaan (flac, wav, alac). Oef, alle systemen die we hier beschouwen spelen die muziekbestanden af. Anders is het als je echt hi-res wil beluisteren, want dan vallen Sonos en Denon opeens af. Geen probleem als hi-resaudio volgens jou geen meerwaarde heeft, maar indien wel kijk je beter naar Raumfeld, Samsung, LG of Bluesound.
Bluetooth
Sommige mensen vinden het vast fijn om vanaf een mobiel toestel via Bluetooth te streamen. Dat kan een manier zijn om een niet-ondersteunde dienst toch te beluisteren op je multiroom-systeem. Bluetooth is standaard echter enkel aanwezig bij Samsung en LG, en op nieuwe Bluesound-apparaten. Bij Denon kan het met een adapter. Let wel: de andere merken laten je meestal wel via hun app muziekbestanden die op je mobiel toestel staan streamen, over WiFi. Ook opmerken dat sommige systemen, zoals Denon, Raumfeld en Samsung, toelaten om muziekbestanden van aangesloten USB-opslag te spelen.
De winnaars qua streamingdiensten: Sonos, Samsung en Bluesound.
De winnaars qua hi-resondersteuning: Bluesound, Raumfeld, Samsung, LG, Sony
HiFi
Bijna elk merk heeft in zijn aanbod wel een ‘streamer’, op LG na. Bij Sonos is dat bijvoorbeeld de Connect, bij Denon de HEOS Link, bij Bluesound de Node. Met dit apparaat breng je multiroom-mogelijkheden naar bestaande hifi-apparaten. Handig, want zo kan je het beste van beide werelden bekomen.
Sluit een streamer digitaal aan op je geïntegreerde versterker of DAC, en je bindt niets in qua geluidskwaliteit. Je hifi-toestel krijgt immers een digitale stroom binnen en kan die dan met zijn hoogwaardige DAC omzetten naar een analoog signaal. De meeste streamers bieden ook analoge outputs, waarbij de DAC in de streamer veel sterker bepalend is voor de klank. Heb je een dure standalone DAC (of met DAC uitgeruste versterker, cd-speler of netwerkspeler), dan kan je beter die gebruiken. Wellicht gaat een eigen DAC toch van een hoger niveau zijn. Toch klinken sommige streamers eigenlijk best goed via de analoge output. De Bluesound Node bijvoorbeeld, en de HEOS Link.
Niet toevallig zijn dat twee merken die ook verder gaan. Denon zet een logische stap door de Link te laten samenwerken met zijn receivers en versterkers. Dat kan op twee manieren: via infrarood (emiter of directe link) of over het netwerk (bij de nieuwe Denon-receivers). Dit betekent dat je vanuit de HEOS-app heel wat kan besturen op de Denon-receiver.
Bij Bluesound is sprake van echte integratie. Naast de Bluesound-toestellen zijn er ook BluOS-modules voor steeds meer NAD-apparaten. Stop zo’n uitbreidingskaart in pakweg een NAD C390DD en prompt heb je een Bluesound-compatibele high-endversterker in huis.
Doorheen het aanbod
Sony en zeker Yamaha benaderen het multiroomgebeuren niet als iets apart, maar als een verlengstuk voor hun bestaande hifi-aanbod.Yamaha MusicCast-platform is nog kersvers, maar omvat nu al meer dan twintig producten, waaronder AV-receivers, soundbars en stereo-receivers. Bij die producten zit multiroom gewoonweg ingebakken, waardoor het een echte bonus wordt.
Hetzelfde verhaal bij Sony, dat naast AV-receivers en soundbars bijvoorbeeld een zeer knappe minisysteem met multiroom aanbiedt (de SRS-X99). Sony’s assortiment is minder breed en zoekt (vooralsnog) niet het premiumsegment op, terwijl Yamaha MusicCast beschikbaar stelt op bijna alle producten, van laag tot hoog.
De winnaars qua hifi-integratie: Bluesound en Denon
De winnaars qua echt hifi-aanbod: Yamaha en Sony