Drie inbouwtrends
Ondanks het feit dat inbouwspeakers – zodra ze ingebouwd zijn – sterk op elkaar lijken, zijn er aardige verschillende tussen de nieuwe producten die de verschillende merken op ISE getoond hebben. Drie tendensen zie je wel terugkeren: inbouwspeakers met een lage prijs, zeer dunne speakers en daarnaast ook hoogwaardige luidsprekers om in te bouwen.
Waarom er steeds meer zeer betaalbare inbouwspeakers verschijnen is geen mysterie. Naarmate het idee van een ingebouwde speakerinstallatie, bijvoorbeeld in de keuken, democratiseert, komt het ook op het menu te staan bij mensen die met een kleiner budget een woning bouwen of renoveren. Niet iedereen heeft 20.000 euro te besteden aan inbouwspeakers.
Ook de vraag naar zeer dunne inbouwspeakers, zoals de KEF Ci I 60TS, is begrijpelijk. Bij een renovatie van een oude woning is het vaak onmogelijk om een diepe nis uit te breken. Of misschien wordt er gewerkt met gipsplaten die geen zware gewichten kunnen dragen. In elk geval zijn sommige dunne modellen voorzien om zonder backbox (bekisting in de muur) te worden ingebouwd, al is zo’n kast aan de achterkant meestal een goed idee.
Heel wat hifi-fabrikanten willen ook bewijzen dat inbouw niet gelijk hoeft te staan aan een lage kwaliteit. Inbouwspeakers worden niet enkel gebruikt om een streepje muziek tijdens het koken te beluisteren, maar ook toegepast in thuisbioscopen. Het is met dergelijke toepassingen in gedachten dat Bowers & Wilkins op ISE verschillende luidsprekers voorstelde, zoals de CWM Cinema 7. Het is een bijzondere speaker dat in één behuizing zowel links-center-rechts-speakers bevat, elke met hun eigen, gerichte uitstraling. Je zou de CWM Cinema 7 bijvoorbeeld kunnen inbouwen achter een akoestisch transparant projectiescherm.
Hangen kan ook
Inbouwen vereist dat je in muren kapt, wat niet altijd een optie is. Heel wat mensen vinden het een te permanente verandering van een woning. Daarom dat je op ISE toch ook behoorlijk wat tussenoplossingen vindt: luidsprekers die je aan de muur hangt, zonder in te bouwen. Het enige wat je doorgaans moet doen om ze te plaatsen, is een schroef stevig in de muur draaien.
De Denen van Dali hebben dergelijke speakers al geruime tijd in het assortiment, als deel van hun bestaande speakerlijnen en met het etiket 'LCR'. Zo namen we enkele jaren geleden de Rubicon LCR onder de loep. Nu is er ook LCR-versie van de Opticon-middenklassers, met dezelfde tweeter-constructie die je kunt draaien naargelang of je de speaker verticaal dan wel horizontaal ophangt. Zo kun je de Opticon LCR ook als center toepassen.
Bij Dali verklapte Ronald Wagemaker van AND dat het Deense merk werkt aan iets heel bijzonder: een inbouwspeaker op grootte van een vloerstaander. Vooralsnog blijft het bij wat concepttekenen, maar het idee ziet er wel beloftevol uit.
Dat ophangen niet moet leiden tot verminderde kwaliteit, merkten we ook bij de stand van Totem. Hun demonstratie van de high-end Tribal III (een slanke luidspreker die probleemloos fullrange speelt) was behoorlijk indrukwekkend.Â