Grootbeeld
Vraag aan bezoekers wat het meest opviel op de ISE-beursvloer en de kans is groot dat je als antwoord krijgt: “De gigantische displays”. Partijen als Samsung en LG demonstreren graag schermen die je kunt beschouwen als televisies zonder tuner en met een stevigere behuizing. Bij deze displays, bedoeld voor winkels en openbare ruimtes, is 4K een belangrijke trend. Zet zo’n UHD-scherm verticaal en je krijgt een fraaie showcase voor mode.
Er zijn ook de nodige prototypes, zoals doorzichtige schermen op glas bij LG. Beeld je dan een winkelvitrine in met daarachter producten en op het glas animaties. LG is op dit moment de enige die echt OLED commercialiseert. Het mag niet verbazen dat het merk op ISE 2016 daar volop mee uitpakte. OLED is zeer dun en heeft geen aparte lichtbron, waardoor dergelijke schermen non-conventionele vormen kunnen krijgen. Op hun stand zagen we bijvoorbeeld een gebogen tweezijdige OLED – dat was behoorlijk indrukwekkend.
Projectie is voor grote schermmaten nog altijd de eerste keuze. Bij marktleider Epson en anderen ligt de nadruk sterk op TCO-vriendelijke laser. Hoewel Epson vorig jaar de 10.000-euro kostende LS10000 uitbracht voor mensen die een thuisbioscoop op hoog niveau willen bouwen, blijft laserprojectie toch eerder iets voor de professionele markt. Het voordeel zit hem in immers in het niet moeten vervangen van een dure lamp, een pluspunt dat pas relevant is bij heel veel uren projecteren. Ook Sony gelooft sterk in laser: hun VPL-GTZ1 is een short-throw 4K-laserprojector die op zeer korte afstanden tot 3,7 meter diameter projecteert. Maar ook hier gaat om een bijzonder duur product.