ARTIKELElac

ELAC op ISE 2016: draadloos

Redactie HiFi.nl | 29 maart 2016 | Fotografie Beeldhouwers | Elac
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 25 maart 2016

Multiroom

Aan de slag gaan met Roon kon tot het verschijnen van de ELAC Discovery-lijn enkel door de software op je pc of Mac te draaien. Een dure optie, want Roon kost 120 euro per jaar of meer dan 500 euro voor een levenslange licentie. “Maar bij de Discovery Music Server is een levenslange licentie inbegrepen”, benadrukt Kürten.

Hier en daar hoor je dat de Roon-versie bij ELAC niet volledig is, maar dat klopt niet. “Er is maar één beperking: je kunt uit de doos niet multiroom-streamen naar Airplay-toestellen, enkel naar ELAC-apparaten. Wil je een multiroom-opstelling maken met ELAC-apparaten en een Airplay-speler die je nog hebt, dan moet je een software-upgrade kopen van 99 euro.”

De ELAC Discovery Music Server kun je op veel manieren inzetten, om zo een multiroom-opstelling te bouwen. Achterop bezit het apparaat twee analoge cinch-uitgangen en een digitale output - coax of optisch, die voor drie bedrade zones kunnen zorgen of voor het aansluiten van de Discovery op een bestaande Hifi-installatie. Daarnaast kunnen er via het wifi-netwerk draadloze verbindingen gemaakt worden naar een Elac wireless-versterker of Elac wifi actieve speakers. In Roon zie je deze verbonden versterkers of luidsprekers als zones (je kunt ze zelf een naam geven) die je apart kunt bedienen of koppelen om dezelfde muziek in meerdere kamers te laten horen. In totaal kunnen er 8 zones met 8 individuele streams gelijktijdig worden aangestuurd.

Draadloze versterker

Op ISE stond er bovendien een prototype van de Discovery Wireless Amp, een fraaie en zeer compacte versterker, volgens het eigen Elac BASH principe, die ook samenwerkt met de Discovery Music Server. Ook draadloos, zoals de naam al doet vermoeden. Scenario’s als twee actieve speakers (zoals de ELAC Air-X, ook op de beurs te zien) aan de Discovery Music Server hangen en een Wireless Amp die draadloos zijn muziek bij de Server haalt, zijn dus probleemloos mogelijk.

Door de minder goede WiFi verliep de demo met wat vertraging. Niets aan te doen, want op een grote beurs als ISE hangen er altijd veel concurrerende WiFi-netwerken in de lucht. Letterlijk tientallen. Maar uiteindelijk lukt de demo van Kürten wel, onder de volle aandacht van onze lezers. Geboeid luisteren ze naar de uiteenzetting, die ons langs de vele mogelijkheden van Roon leidt. Het gebeurt niet vaak dat een CEO zelf even zijn product toelicht, maar het is wel zeer nuttig. Net omdat Roon zoveel mogelijkheden heeft, is het goed dat iemand als Kürten er ons doorwandelt. “Het was leuk om die streamingapparatuur hier te zien”, zegt Ronald. “Dit is muziekbeleving anno 2030”, weet Henk, “Je selecteert je muziek en je krijgt vervolgens een hele gids om meer te ontdekken.”

De levering begint eind april.

MERK

EDITORS' CHOICE