Traditioneel
Zo eigenzinnig als de draaitafel oogt, zo traditioneel (in de goede zin van het woord) in verschijning zijn op het eerste gezicht het MM element, de phono voorversterker en de optionele voeding. Bij het ontwerpen van deze componenten heeft Firebaugh nauw samengewerkt met Dynavector, het Japanse merk waarmee hij al jarenlang een vruchtbare samenwerking heeft. Well Tempered Lab draaitafels en Dynavector elementen en phono voorversterkers zijn als het ware voor elkaar ontworpen en het is dan ook niet voor niets dat ze in de praktijk vaak met elkaar worden gecombineerd.Â
De DPS voeding kan, naast de motor van de draaitafel, ook bijvoorbeeld een Dynavector Phono voorversterker van stroom voorzien. Tijdens deze test hebben de draaitafelmotor en de RIAA Phono voorversterker hun stroom via de DPS gekregen. Gevraagd naar eventuele bijzonderheden van deze RIAA Phono meldt Ken Higibottom van Well Tempered Lab (New Zealand) desgewenst dat het gaat om een eenvoudig ontwerp van de hand van mr. Liu Shiu van Opera Audio Co. Dezelfde man die medeontwerper geweest is van de eerder genoemde LTD toonarm.
De RIAA is uitsluitend geschikt voor MM elementen, zoals het eigen TLC MM element, of High Output MC elementen zoals de Dynavector 10X5. Voor Low Output MC elementen zou bijvoorbeeld terug kunnen worden gegrepen op een Dynavector P75 mk III Phono voorversterker. Bij het ontwerpen van het in deze test gebruikte TLC element zijn niet alleen Well Tempered Lab en Dynavector betrokken geweest. De derde grote analoge naam die zijn aandeel geleverd heeft is het Japanse Nagaoka. De TLC is afgeleid van het al jaren bekende en door veel analoogliefhebbers gewaardeerde Nagaoka MP150 element. Iets wat in zijn uiterlijke verschijningsvorm nog te herkennen is, ook al heeft de vertrouwde groene kleur dan plaats gemaakt voor zwart.
Net als de MP150 wordt de TLC ook bij Nagaoka gefabriceerd. De belangrijkste invloed van Well Tempered Lab op het ontwerp is de modificatie van het dempingmateriaal dat het cantilever omgeeft. Wat is verder nog van belang? Net als de Nagaoka heeft hij een cantilever met lage massa en een elliptisch geslepen diamant als aftaster. Naaldkracht ligt tussen 1.5 en 2 gram, afhankelijk van de massa van de arm. Bij het testexemplaar was de naaldkracht door de importeur ingesteld op 2.0 gram. Het uitgangsvermogen is 4,5 mV.
Testomgeving
In de grote luisterruimte vindt de Simplex een tijdelijk plekje op het gemodificeerde Creaktiv audiorack. Alle Well Tempered Lab onderdelen betrekken hun stroom van dezelfde aparte audiogroep waar ook mijn eigen analoge referentiebron - de TW Acustic Raven Two draaitafel en de ASR Basis Exclusiv Phono voorversterker - op aangesloten zijn. Een tweede audiogroep voorziet de mono eindversterkers van Pass Labs van stroom terwijl de passieve voorversterker Music First Audio Classic V2 uiteraard geen aansluiting heeft op het stroomnet. Voor- en eindversterkers zijn onderling gebalanceerd verbonden met de recentste versie van Van den Hul’s D102 mk III interlink terwijl de Simplex, de RIAA en de MFA Classic V2 onderling met elkaar verbonden zijn door John van Gent interlinks. De laatste weg die het signaal aflegt naar de Harbeth SHL 5 Plus luidsprekers geschiedt via Triple M luidsprekerkabels. Â