Stainless steel
De 41 gram wegende T20i is nauwelijks voelbaar in de hand – en dat is ook zo als je de in-ears aanbrengt in de oren. Deels is dat omdat de kabel terug over de oorschelp loopt en de kabel achter je oren naar beneden gaat, waardoor de zwaartekracht niet aan de in-ears zit te trekken. Dit lussysteem houdt de T20i eveneens goed op zijn plaats als je sport of veel je hoofd beweegt, mede door de gewichtjes aan het einde van de lus. Aan de rechterzijde komt daar een metalen remote en microfoon bij die je blind moet bedienen. Het extra gewicht van de afstandsbediening is gelukkig in de praktijk niet te merken. Ter vergelijking: de NuForce Primo 8, die met eenzelfde lussysteem werkt maar zonder gewichtjes, verschuift toch sneller.
Er zit veel goed met de uitstraling: de metalen behuizing (die wel wat krasgevoelig blijkt), de forsere kabel met een dikke laag rubber om contactgeluiden te verminderen, en de metalen stekker met een veersysteem om een kabelbreuk door torsiekrachten te voorkomen. Het ademt kwaliteit.
In de metalen behuizingen zit een enkele driver met een bijzondere techniek waarop RHA het etiket ‘DualCoil’ kleeft. Het komt er op neer dat de driver twee voice-coils bezit, één aan de buiten- en een aan de binnenkant van de cirkelvormige conus. De DualCoil zou je kort door de bocht een soort rudimentaire coaxiale driver kunnen noemen, waarbij een spreekspoel de bassen en lagere middentonen afspeelt en de andere hogere middentonen en treble-tonen voor zijn rekening neemt. Deze wat complexe driverbouw werpt volgens RHA zijn vruchten af op vlak van resolutie en detail.
Niet overgevoelig
Met een impedantie van 16 ohm en gevoeligheid van 90 dB is de T20i (en T20) bruikbaar als je de in-ears rechtstreeks aansluit op een mobiel toestel. De gevoeligheid lijkt op papier laag – veelal zitten in-ears rond 100 dB of hoger – maar in realiteit is er geen probleem. Om je een idee te geven: als we de T20i aansloten op de Huawei Mate 8 (volgens de metingen van GSMArena.com uitgeruste een van de beste smartphones qua hoofdtelefoonoutput), dan speelt muziek op een aangename en bijzonder zuivere manier op ongeveer 45 procent van de volumeregeling. Eenzelfde resultaat kregen we ook bij de Sony NWZ-ZX100 Walkman (volume op 11/30) en een LG G4 (75 procent). Die laatste score wijst er op dat je bij een goedkopere telefoon mogelijk een externe hoofdtelefoonversterker moet overwegen. Sowieso is het bij een meerderheid van goedkopere smartphones geen slecht idee om audio digitaal uit te lezen en naar een externe DAC/versterker te sturen. Omslachtig is dat inderdaad, maar doorsnee hoofdtelefoonuitgangen hebben last van vervorming en scoren niet bepaald hoog qua dynamiek.Â