De tuner van nu
Ondanks de vele mogelijkheden van de A14 heeft een toestel als de T14 nog altijd een bestaansreden. Rotel omschrijft de T14 als een tuner, een etiket dat je eerder associeert met iets uit het verleden, toen er nog echt werd geïnvesteerd in radio-ontvangst. Nu is de T14 inderdaad een radiotuner, maar wel een moderne. Naast FM is er ook DAB+ en de mogelijkheid om digitale bestanden af te spelen.
Toegegeven, zelfs DAB+ is nog altijd vrij ‘lo-fi’, maar een set waarin de T14 een plek krijgt wordt wellicht niet exclusief voor audiofiele luistersessies gebruikt. Af en toe gewoon radio beluisteren – al is het maar het radionieuws – blijft nog altijd iets dat mensen doen.
Aan streamingzijde maakte Rotel een slimme keuze. In plaats van in te zetten op eigen software kozen de Japanners om het Play-Fi-platform van DTS te integreren. Play-Fi is een confectieoplossing die fabrikanten kunnen gebruiken om multiroom in te bouwen, zonder zelf fors te investeren in softwareontwikkeling. De eigenlijke software en bijhorende app worden door DTS onderhouden, waardoor het wellicht vlotter en sneller gaat met updates dan als Rotel het zelf zou moeten doen.
Een bijkomend voordeel: in theorie zijn Play-Fi-apparaten over merken heen compatibel met elkaar, zodat je een multiroomopstelling zou kunnen bouwen waarin je bijvoorbeeld een T14 van Rotel in één zone plaatst en een toestel van Onkyo in het andere. We hebben zelf echter nog niet kunnen testen of dat ‘mengen’ van merken in de praktijk echt mogelijk is.
Antenneleed
Een eerste stap is de T14 op het netwerk krijgen. Je hebt de keuze uit ethernet (via een aparte USB-adapter) of via WiFi. Voor dat laatste moet je de twee meegeleverde externe WiFi-antennes bevestigen, een klusje dat niet echt technische kennis vereist. Het aanmelden op je eigen WiFi-netwerk kan via de Play-Fi-app. Op Android gaat de app op zoek naar het ad hoc WiFi-signaal van de T14 (te activeren via een knopje achteraan), waarna je de gelegenheid hebt om het wachtwoord van je WiFi-netwerk in te geven.
Bij het testen ging dit niet zo vlot als verwacht, maar dat lag mogelijk aan het feit dat de antennes van de T14 bij de levering verloren gingen en we aan de slag gingen met een paar reserve-antennes van een afgedankte router. In theorie zijn die antennes vrij standaard, maar het kan zijn dat er toch ergens iets speelde waardoor het configureren van de T14 via Android minder vlot ging. Uiteindelijk lukte het echter wel. Voor alle zekerheid stelden we de T14 opnieuw in via een iPad. Dat ging meteen veel vlotter omdat er een handige instelfunctie is in iOS, waardoor je via Airplay het wachtwoord van je WiFi-netwerk kunt overbrengen. Conclusie: stel de T14 in via een iOS-toestel, dat gaat veel vlotter.
DTS-app
De T14 heeft een beetje een schizofrene bediening. Naast de obligate knopjes aan de voorkant en de meegeleverde remote, gebruik je de Play-Fi-app. Maar enkel voor streamingfuncties. Wil je naar DAB-radio luisteren, dan moet je overschakelen naar de fysieke afstandsbediening. Echt erg is dat niet, maar het is natuurlijk netter als alles gecentraliseerd is in één app.
De Play-Fi-app is van DTS en is dus niet Rotel-specifiek, wat al verklaart waarom je die niet-streamingfuncties moet missen in de app. De app zelf is heel sober maar wel helder. De verschillende streamingopties verschijnen onder het apparaat, in de vorm van kleine icoontjes. Een aantal zijn zo goed als irrelevant in onze regio (zoals KKBOX of Pandora), maar qua streamingdiensten heb je als Belg of Nederlander de keuze tussen Spotify (via de Connect-functie), Deezer en Tidal. Hier vind je ook de optie om internetradiostations te beluisteren, muziekbestanden te streamen vanaf het mobiele toestel of op het netwerk op zoek te gaan naar uPnP-bronnen, bijvoorbeeld op een NAS. Kortom, je hebt wel wat mogelijkheden. Bluetooth is overigens niet aanwezig, daarvoor kun je (eventueel) bij de A14-versterker zelf terecht.
In gebruik kun je maar weinig kritiek hebben op de streamingmogelijkheden van de T14. Ondersteuning voor Qobuz missen we persoonlijk wel, onder meer omdat ze aangekochte albums in hi-res streamen. Maar als je de Franse dienst niet gebruikt zal je dat gebrek nauwelijks als een minpunt zien.
Conclusie
De combinatie van de A14 en T14 mag gezien worden als (en is ook) een echte totaaloplossing. Tel alle mogelijke streamingopties en ingangen op en je krijgt een indrukwekkend lijstje waar eigenlijk niets op ontbreekt. Voeg hier een paar speakers en eventueel een draaitafel aan toe en je hebt een set waar je wel even mee verder kan.
Het geeft ook wat vertrouwen dat DTS instaat voor de app-updates voor de T14. Niet dat Rotel qua software een slechte reputatie heeft, maar we merken toch dat een streaming/multiroom-platform op peil houden en laten evolueren aardig wat inspanning vraagt. Voor een kleine speler is dat te hoog gegrepen, maar voor het softwarecentrische DTS met meerdere Play-Fi-klanten is het wel haalbaar.