Natuurlijk ontbreken ook de huidige modellen niet. We kunnen zelfs kort luisteren naar de luidspreker waar over 50 jaar nog steeds met ontzag over gesproken zal worden: de Blade. Helaas niet de Concept Blade die ook in het museum staat te pronken, maar het model dat voor iedereen met een goed gevulde portemonnee - ze kosten 25.000 euro per paar - gewoon te koop is.
Als verrassing laten Johan Coorg en Steve Halsall van KEF ook nog even de nieuwe R-serie horen. Niet vóór, maar ná de KEF Blade. Normaal gesproken is het dodelijk voor een goedkopere luidspreker om direct na een grotere en duurdere versie zijn kunsten te moeten vertonen, maar in dit geval blijft de R-serie verrassend genoeg fier overeind. KEF heeft er dan ook alles aan gedaan om de unieke kwaliteiten van de Blade te vertalen naar de veel betaalbaarder R-serie. En dat is de mensen bij KEF blijkbaar erg goed gelukt.
Johan Coorg, een bekend gezicht voor iedereen die wel eens een demonstratie van KEF bijwoonde
Het akoestische hart van KEF
Via de Research & Development afdeling - die weinig spannend is omdat zowat alle R&D activiteiten tegenwoordig met een computer gedaan worden - lopen we naar het akoestische hart van KEF: twee ruimtes waarin luidsprekers op akoestische eigenschappen kunnen worden getest. De eerste ruimte is een grote ‘dode kamer’. Enorme geluid-absorberende wiggen bedekken de wanden, de vloer en het plafond.
Geplaatst op een metalen rooster kunnen de akoestische eigenschappen van luidsprekers in deze ruimte gemeten worden, zonder last te hebben van enige reflectie. Naast de dode ruimte bevindt zich een enorme ongedempte ruimte. Door de enorme afstand tussen de wanden, en tussen de vloer en het plafond, kunnen in deze ruimte weer andere metingen verricht worden.